Scenariu de cosmar: 350 lei gigacaloria la Iasi

luni, 27 iunie 2011, 13:00
2 MIN
 Scenariu de cosmar: 350 lei gigacaloria la Iasi

Iarna viitoare ar putea deveni una de cosmar pentru iesenii racordati la sistemul central de incalzire. Conform agentiei Mediafax, pe ordinea de zi a Guvernului urmeaza sa intre un proiect de ordonanta de urgenta prin care se va desfiinta practic actualul sistem de subventionare a pretului energiei termice.

De altfel, renuntarea la subventionarea de catre autoritatile centrale cu 45% a pretului combustibilului folosit de centralele electrotermice a fost invocata in cursul discutiilor din primavara dintre oficialii Fondului Monetar International si Guvern. Singura forma de sprijin guvernamental ar urma sa fie reprezentata in viitorul sezon rece de ajutoarele pentru incalzire.

CET, fara pierderi?

Concret, proiectul ordonantei de urgenta prevede renuntarea la stabilirea de catre autoritatile nationale de reglementare in domeniul energiei si al serviciilor comunitare a pretului de referinta in functie de care se calculeaza subventiile la combustibil. Primariile vor putea stabili la nivel local pretul gigacaloriei, putind sa fixeze un tarif mai mic decit pretul de cost al CET.

In schimb, primariile sint obligate sa acopere diferenta din bugetul local. In caz contrar, Directia Generala a Finantelor Publice va avea posibilitatea de a bloca sumele reprezentind cotele defalcate din impozitul pe venit ce revin bugetului local. In cazul Iasului, pretul unei gigacalorii platit de populatie se ridica la 185 de lei. In acelasi timp, pretul de cost al gigacaloriei variaza intre 350 si 380 lei, in functie de combustibilul folosit de CET. O suma de 61 de lei/gigacalorie era suportata pina acum de Guvern, prin subventia la pretul combustibilului. La rindul ei, municipalitatea platea subventii din bugetul local de aproximativ 51 lei/gigacalorie, diferenta pina la pretul real reprezentind pierderi ale CET.

Practic, noua reglementare legislativa nu va mai permite ca CET sa functioneze in pierdere, lasind insa in sarcina bugetului local eventuala subventionare a pretului la caldura si apa calda. "Noi platim acum subventii de 20 de milioane lei anual. Daca se renunta la subventia la combustibil si s-ar plati de catre Primarie intreaga diferenta intre pretul de cost si cel de livrare catre populatie, ne-am duce la aproximativ 80 milioane lei anual necesari numai pentru aceasta subventionare. Ne este imposibil sa suportam un asemenea efort financiar. Nu s-ar mai face nimic in oras: nici asfaltari, nici proiecte cu finantare europeana, nimic. Stim de un proiect de ordonanta. Asteptam sa vedem sub ce forma va iesi", a spus directorul tehnic al Primariei, Mihai Chirica.

Comentarii