Seful Tehnopolis: Grupul Lafarge nu a mai venit din cauza declaratiilor lui Simirad

marți, 26 iulie 2011, 22:12
5 MIN
 Seful Tehnopolis: Grupul Lafarge nu a mai venit din cauza declaratiilor lui Simirad

Disputele politice ingreuneaza activitatea unei importante institutii din subordinea Consiliului Judetean. Directorul economic al Parcului Stiintific si Tehnologic "Tehnopolis", Marius Bodea, sustine ca importanta companie Lafarge a fost la un pas sa isi stabileasca un sediu pentru cercetare in Parcul din zona CUG. Conform reprezentantului Tehnopolis, atacurile presedintelui CJ, Constantin Simirad, ar fi dus la indepartarea investitorului strain. Lafarge ar fi fost dispus sa plateasca aproximativ 13.000 euro lunar chirie pentru spatiile inchiriate, ceea ce inseamna mai mult decit suma platita lunar de cele 22 de firme din Parc. Marius Bodea mai spune ca in prezent mai sint doi importanti investitori din Europa care ar dori sa vina la Tehnopolis, dar este ingrijorat sa nu plece din cauza scandalurilor legate de Parc. "Imi parea un om mult mai serios Bodea. Cit a fost prefect, am colaborat foarte bine. Imi pare rau ca acum se preteaza la un astfel de joc de doi bani", spune presedintele CJ.

2.000 mp, inchiriati pe 10 ani

Marius Bodea, directorul economic al Parcului, sustine ca Tehnopolis a pierdut o mare sansa de a iesi din impasul financiar in care se afla. Bodea sustine ca firma franceza Lafarge a vrut sa inchirieze toata suprafata care era libera in acel moment in Parc. "Au venit doi reprezentanti ai firmei din Polonia si Franta. Activitatea ar fi fost pentru Europa de Est. Conducerea Lafarge din Romania nici nu stia de intentia diviziei respective. Cu banii pe care i-am fi obtinut din inchirierea celor 2.000 mp am fi iesit din curba de deficit pe care o avem la Tehnopolis. In plus, compania ar fi dorit sa inchirieze acel spatiu pe o perioada de minimum zece ani", a declarat Marius Bodea.

Acesta a adaugat ca discutiile au pornit la sfirsitul anului trecut si s-au terminat in scurt timp. Motivul l-ar fi reprezentant atacurile publice ale lui Simirad la adresa proiectului si conducerii Parcului. "Am incercat sa convingem investitorul prin toate argumentele. A fost foarte incintat. Din pacate, atacurile in spatiul public ale presedintelui CJ, neintemeiate, au creat o mare temere a investitorului in ceea ce priveste stabilitatea proiectului. Cei de la Lafarge ne-au spus ca aici nu exista stabilitate, lucru pe care il doreau foarte mult. Rezultatul a fost unul extrem de nefast, investitorul retragindu-se de la discutii", a mai declarat acesta.

Lafarge este prezenta in 78 de tari. In 2010, societatea avea 76.000 de angajati si vinzari de peste 16 miliarde de euro. Compania e liderul mondial in ceea ce priveste productia de ciment, numarul 2 mondial la cea de agregate si numarul 3 mondial la cea de beton si gips. "Daca ar fi venit Lafarge, am fi obtinut aproape 60.000 lei lunar, adica mai mult decit veniturile pe care le avem in prezent in parc, circa 48.000 lei lunar. Puteam redresa complet din punct de vedere financiar Parcul. In al doilea rind ar fi insemnat un mare plus de imagine, intrucit gazduiam un investitor important in lume. In al treilea rind, ar fi avut de cistigat si mediul universitar, dar si personalul tinar calificat", a declarat Marius Bodea.

"La un control serios, s-ar putea ajunge la masuri drastice"

Marius Bodea sustine ca declaratiile sefului CJ i-au pus pe ginduri si pe actualii chiriasi din Parc. "Mai multi investitori care ar fi dorit sa vina in parc au renuntat la idee. Ne-au spus: «Desi ne-ar fi placut, nu venim acolo din cauza ca scandalul e cit casa!». Exista un camion de corespondenta prin care ii solicitam domnului Simirad sprijinul si intelegerea. Am vrut sa impartim materiale informative despre Tehnopolis la evenimentele organizate de CJ. Domnul Simirad, in loc sa ne ajute, ne-a raspuns: «Si voi ce mai faceti?»", a adaugat acesta. Marius Bodea mai acuza conducerea CJ ca a refuzat sa vireze cota de profit pe anii 2008 si 2009 catre Parc, bani necesari pentru activitatile curente. "In asocierea care conduce Parcul sint patru universitati, Primaria si CJ. Dintre toti asociatii, numai CJ nu a platit cota de profit. Este vorba de 204.312 lei, bani de care aveam nevoie pentru plata utilitatilor", a mai spus Marius Bodea. Presedintele CJ a respins ferm acuzele aduse de Bodea. Conform aprecierii lui Simirad, atacurile lui Bodea reprezinta doar un act politic. "Nu mi-a batut la usa nimeni din partea Lafarge, ingrijorat de viitorul investitiei. Nu cred ca un gigant cum este Lafarge s-ar fi speriat asa usor. Mai degraba ar fi fost ingrijorati de problemele care exista la Tehnopolis si de care Bodea nu este strain. La un control serios, s-ar putea ajunge la masuri drastice", a spus Simirad.

 Situatia actuala de la Tehnopolis

Parcul are aproape 4.800 de mp de spatii inchiriabile. Din total, 800 mp reprezinta suprafata destinata incubatorului de afaceri, iar 4.000 mp pentru firmele "mature". Chiria pentru firmele din incubator este de 2 euro pe mp, iar pentru restul porneste de la 3 euro pe mp. In incubatorul de afaceri, in prezent sint sase firme, care primesc consiliere si instruire din partea Tehnopolis. Cele 16 firme mature au inchiriat spatii in suprafata totala de 2.200 mp, reprezentind circa 60% din suprafata destinata acestora. "Acum un an, cind am preluat functia de director economic, suprafata inchiriata era de 24%. Contractele difera in functie de categoria de spatii si de durata contractelor. In prezent am mai avea 1.800 mp disponibili, ca spatii de birouri. In prezent sintem in discutie cu doi investitori straini mari. Acestia doresc sa construiasca pe terenul Tehnopolis spatii pentru productie si cercetare", a mai spus acesta.

 Istoria scandalului de la Tehnopolis

Conflictul dintre Constantin Simirad si conducerea Tehnopolis este notoriu. Primele tensiuni au inceput in momentul in care conducerea Tehnopolis a refuzat sa prezinte CJ o serie de documente din perioada 2008 – 2010. "Reprezentantii CJ au fost obstructionati de conducerea Tehnopolis in momentul in care efectuau un control de auditare interna la societate. Incidentul a avut loc la sfirsitul anului trecut. Din acest motiv, la nivelul CJ s-a luat decizia de a da societatea in judecata", anunta Sebastian Tataru, purtatorul de cuvint al CJ, la inceputul lunii februarie. Ulterior, Constantin Simirad a anuntat ca vrea ca CJ sa se retraga din asociere. La vot insa, consilierii judeteni au respins proiectul de hotarire. "S-a votat sa bagam mina pina la cot in economiile CJ. Statutul spunea ca daca asocierea merge pe pierdere, atunci asocierea inceteaza. Au schimbat statutul fara stirea noastra. Acolo se fac tot felul de aranjamente. Nu voi accepta ca banul public sa fie folosit pentru a sustine sinecuri. Il voi sesiza pe primul ministru, sa trimita Corpul de Control al Guvernului", a declarat Constantin Simirad, presedintele CJ, la sfirsitul lunii mai. La scurt timp, Tonel Cazacu a parasit functia de director al Tehnopolis, acuzind, pe linga problemele de sanatate, si conflictul cu seful CJ.

Comentarii