Simirad, pus sub acuzare

Subtitlu

vineri, 28 mai 2010, 01:52
4 MIN
 Simirad, pus sub acuzare

Constantin Simirad intra in boxa acuzatilor. Dupa sapte ani de analize in diverse instante, din 63 de invinuiti, in dosarul „Gradinita" a mai ramas, sustine seful Consiliului Judetean (CJ), doar el. Persoanele care de-a lungul timpului au fost audiate pentru abuz in serviciu in dosarul achizitiilor pentru gradinite au scapat de acuzatii, acestea fiind clasate.

Desi acuzatia adusa actualului sef al CJ este tot de abuz in serviciu, acesta nu a scapat pentru ca a fost incadrat pe un articol cu "circumstante agravante".

"Este un dosar scos de taraboi"

Seful CJ crede ca resuscitarea dosarului "Gradinita", este o polita pe care vrea sa i-o plateasca "vreun binevoitor". "Este un dosar scos de taraboi. Deocamdata este doar o supozitie, nu am mai multe de zis la capitolul acesta", a precizat Constantin Simirad.

Presedintele CJ s-a declarat ieri deranjat de atitudinea justitiei iesene fata de cazul semnalat in 2002, pe vremea cind era primar. "Au batut pasul pe loc si i-au facut scapati pe toti", a completat oficialul iesean. Desi saptamina aceasta anuntase ca va merge pe 14 iunie la Parchetul de pe linga Tribunal, „pentru discutii" privind dosarul „Gradinita", Constantin Simirad a declarat ieri ca deocamdata nu a fost citat.

Gaura de 350.000 de lei in bugetul municipalitatii iesene, facuta prin licitatii dubioase si achizitii la suprapret, pentru dotarea unor gradinite cu diverse echipamente se sparge acum in capul sefului CJ. "Eu am sesizat in 2002 ca se intimpla lucruri dubioase. L-am rugat pe Victorel Lupu de la Fisc sa imi faca un audit, pentru ca Fiscul putea merge si la firme, nu doar la institutii, cum este cazul Curtii de Conturi. Fiscul mi-a facut un raport cu parodiile de licitatii, dupa care am depus plingere la Parchet, intrucit mi se falsificase si semnatura. Era trasa la xerox pe actele folosite pentru a se da diverse sume la firmele preferate de functionarii Primariei", a declarat Simirad.

Dupa ce i s-a adus la cunostinta ca dosarul "Gradinita" a fost redeschis, seful CJ spune ca a avut un soc. "Au plimbat dosarul pina l-au lichidat. Erau 62 de persoane anchetate pentru abuz in serviciu in acest dosar. La toate, dar absolut toate, faptele s-au prescris. Ce poti sa mai spui? Am ramas doar eu acuzat de abuz in serviciu. Voi scoate dosarul si il voi face public", a precizat oficialul judetean.

"Urmarirea penala are caracter secret"

Audierile in cazul „Gradinita" au vizat reprezentanti ai Primariei, de la simpli functionari pina la primarul de atunci, Constantin Simirad, fostul secretar al municipalitatii Lacramioara Vernica, fostul director economic, Tamara Cudelcu sau fosta contabila sefa Felomela Neculau. Seful CJ sustine ca incadrarea abuzului in serviciu a fost facuta in cazul sau „expres pe un articol cu circumstante agravante". „Aceasta incadrare face imposibila prescrierea", a precizat Simirad.

Potrivit acestuia, acuzatia a venit din partea Curtii de Conturi, care l-a invinuit ca prin netransmiterea bugetelor la ordonatorii secundari si tertiari de credite a creat premisele utilizarii haotice a banilor alocati unitatilor din subordinea Primariei. "Curtea de Conturi a facut un raport si ma acuza de abuz, ca nu am dat bugetele la timp, prin 2002. E o gogorita, nu stiu de unde mai apare si asta, ca eu am descarcare de gestiune de la Curtea de Conturi pe toti anii in care am fost primar" a punctat seful CJ.

Directorul Curtii de Conturi, Constantin Iatco, nu a putut oferi informatii suplimentare legate de acuzatiile aduse lui Simirad. "Stiu ca s-a facut un dosar dupa raportul nostru din 2003. Nefiind parte implicata, instanta nu ne-a adus la cunostinta evolutia dosarului. Nu mai retin de ce era acuzat domnul Simirad si ceilalti. Dosarul este din 2003", a declarat Constantin Iatco, seful Curtii de Conturi.

Potrivit sefului CJ, in dosarul "Gradinita", Parchetul a initiat o cercetare prealabila. "Nu pot sa spun nimic, pentru ca urmarirea penala are caracter secret, deci nu va pot raspunde la intrebari momentan", a declarat Carmina Pascal, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunal.

–––

Ce continea raportul Curtii de Conturi

Curtea de Conturi a intocmit un raport de peste 1.000 de pagini, legat de afacerea "Gradinita". Inca din start, se facea referire la acte de coruptie in cadrul municipalitatii. Actele de coruptie evidentiate in dosar vizau abuzul in serviciu contra intereselor publice, deturnarea de fonduri, falsul material in inscrisuri oficiale, falsul intelectual si uzul de fals.

La aceste acuzatii au intrat, in bloc, toti sefii Primariei, de la Simirad in jos. Pe zeci de pagini, inspectorii Curtii de conturi au insirat afacerile care i-au trimis pe functionari pe mina procurorilor: favorizarea unor firme, trucarea licitatiilor, umflarea preturilor la diverse produse achizitionate.

"Raspunderea revine conducerii executive a Primariei Iasi (primar si director economic), persoanelor din cadrul compartimentelor specializate ale Primariei Iasi care aveau atributii in domeniu, administratorului firmelor implicate, precum si personalului din unitatile de invatamint preuniversitar de stat, in masura in care au avut cunostinta de aceste ilegalitati si au avut un aport la realizarea lor" se mentioneaza in raportul Curtii de Conturi finalizat in 2003.

Comentarii