Smecherul de la Poli

joi, 26 martie 2009, 23:09
5 MIN
 Smecherul de la Poli

Stiati ca la Iasi se mai pot cumpara apartamente cu doar doua salarii medii pe economie? Pretul e insa mic nu din pricina crizei, ci din cu totul alte motive. Norocosul care a reusit o astfel de "lovitura" este chiar seful galeriei Politehnicii, un apropiat al primarului, folosit din greu si in campaniile electorale.

Marius Srainer, angajat la RAJAC, a stat initial doi ani cu chirie de doar 40 de lei/luna intr-un apartament nou-nout al Primariei din blocul 1004 din CUG. A plecat de aici dupa ce "Ziarul de Iasi" a scris despre caz, vecinii sai platind chirii de 10-20 de ori mai mari. Discret si repede, Srainer a primit apoi alt apartament de la Primarie, in Mircea cel Batrin. In numai doua luni, apartamentul era si cumparat, la pretul de doar 3.600 lei noi. Adica circa 830 euro, la cursul actual. Peste inca un an, Srainer a revindut apartamentul cu un pret de 30 de ori mai mare. Cum sint posibile astfel de jonglerii? 

 

Oricine isi doreste sa cistige la Loto, dar foarte putini sint cei care o fac. Mii de ieseni isi doresc o locuinta si incearca orice varianta pentru a reusi sa o obtina. Pentru a primi una din putinele locuinte ale Primariei, trebuie sa ai norocul de la jocul de Loto. Ca sa mai primesti si un apartament pe care sa il poti cumpara pe mai nimic, trebuie sa il apuci pe Dumnezeu de un picior. Unul din protejatii primarului Gheorghe Nichita a reusit sa imbine toate aceste conditii.

Marius Srainer este membru al Tineretului Social-Democrat, sef de galerie la Politehnica, angajat de Nichita la RAJAC si omul folosit de PSD la maximum in campaniile electorale. Srainer a devenit chirias al Primariei in 2007, iar in citeva luni a facut afacerea vietii. A cumparat apartamentul cu doua camere cu doar 3.600 lei, in conditiile in care un apartament similar costa si peste 50.000 euro. La aproape un an s-a inregistrat o alta tranzactie. Acelasi apartament a fost vindut de Srainer cu un pret de 30 de ori mai mare, adica 116.000 lei.

"Nu il tin pe Srainer in brate, asa cum nu protejez pe nimeni. Daca s-a facut vreo greseala sau vreo ilegalitate, cei vinovati vor plati", a spus primarul Gheorghe Nichita, intrebat de caz.

A primit casa la 4 luni de la evacuare

Povestea lui Srainer si locuintele Primariei a inceput in noiembrie 2005. Atunci el a cistigat o licitatie pentru un apartament al Primariei din blocul 1004. Seful de galerie platea o chirie de doar 40 lei/luna, in conditiile in care in acelasi bloc nou, pentru un apartament similar, se plateau si 440 lei/luna, chiriile acolo ajungind si la peste 1.000 lei. Contractul lui Srainer a fost reziliat in 2007, in urma unei anchete publicistice a "Ziarului de Iasi".

Apartamentul a fost din nou scos la licitatie, iar chiria obtinuta pe el a fost de 300 lei/luna. Srainer nu a stat pe drumuri foarte mult timp. Din anul 2000 el avea depus la Primarie un dosar pentru o locuinta convenabila. Conform punctajelor publicate de municipalitate, angajatul RAJAC ocupa in 2006 pozitia 485 din lista de prioritati de la locuintele sociale. Practic, nu ar fi avut nici o sansa in a primi un astfel de apartament, in conditiile in care se aloca maximum citeva zeci de locuinte pe an. In 2007, situatia lui Srainer s-a imbunatatit radical, dar tot nu avea cum sa intre in zona in care ar fi putut sa primeasca locuinta.

Angajatii Primariei si-ar fi dat insa seama ca au gresit punctajul calculat pentru Srainer. Inspectorii au omis sa ii acorde cele 100 de puncte pentru faptul ca era casatorit si avea sub 35 de ani. Astfel, de pe locul 105, tinarul a ajuns pina pe locul 13. Astfel, la doar citeva luni dupa ce a fost evacuat, Srainer a primit un apartament de la Primarie, de aceasta data fara nici o licitatie.

Cerere de cumparare rezolvata in trei zile

Noul apartament avea doua camere, dar si o calitate extrem de importanta, pe care putini din cei care vor casa de la Primarie o afla dinainte. Era din vechiul fond locativ de stat si, deci, putea fi cumparat de chirias pe baza de cerere si la pret vechi. Astfel de case ajung rar inapoi la Primarie de la vechii chiriasi, acestea ajungind adesea in vizorul agentilor imobiliari, care reusesc sa faca tot felul de intelegeri notariale cu chiriasii pentru a fi multumiti si unii, si altii.

Contractul de inchiriere al lui Srainer a fost inregistrat pe 25 octombrie 2007. Peste doar doua luni, pe 28 decembrie, Srainer a facut o cerere pentru achizitia locuintei. Cererea a fost acceptata, si in cele citeva zile care au mai fost pina la sfirsitul anului s-a redactat si contractul. Totul a mers ca pe roate, iar pe 25 februarie 2008 apartamentul de pe Aleea Mircea cel Batrin a intrat in proprietatea lui Srainer pentru suma de 3.611 lei. In acelasi an, un apartament similar din blocul V4 s-a vindut cu peste 50.000 euro.

"Asa se vind aceste apartamente din vechiul fond de stat. Este o lege din 1992 care da dreptul oricarui chirias sa cumpere o astfel de locuinta. Pentru toti este la fel. Sint o serie de criterii care sint actualizate anual si se aplica la calcularea pretului", a explicat Letitia Palaga, sefa DAPPP din cadrul Primariei.

In momentul parafarii achizitiei, Srainer a avut alte cheltuieli mai mari. Astfel, pentru a putea intra in posesia locuintei, el a fost nevoit sa achite amenzi datorate statului in valoare totala de peste 5.500 lei. Practic, seful galeriei a achitat mai mult pe amenzi decit pe un apartament de 50 mp. "In momentul in care a luat apartamentul, si-a asumat si plata datoriilor avute la intretinere. Erau datorii de 41.854 lei, pentru care a incheiat un contract de esalonare de 1.700 lei/luna. A platit aceste datorii", a adaugat Palaga.

Cumparat pe doi lei, vindut la pretul pietei

Chiar daca a stat in chirie la Primarie, pe sume derizorii, Srainer nu a avut probleme cu veniturile. In acelasi an in care a cumparat apartamentul de la Primarie, a achizitionat un alt apartament pe bulevardul Alexandru cel Bun.

Pentru aceasta locuinta a fost insa nevoie de un credit bancar, locuinta costind 55.000 euro, conform datelor de la Oficiul de Cadastru. Srainer a inregistrat un alt contract de vinzare-cumparare in luna februarie 2009. Acum, el a vindut apartamentul cumparat de la Primarie. Pretul de revinzare a fost insa de 116.700 lei.

"Anul trecut au fost vindute 76 de locuinte pe baza legii din 1992. Toate au fost vindute dupa acelasi sistem. Sint locuintele statului. Mai avem citeva sute de astfel de locuinte", a afirmat Palaga. Marius Srainer nu a raspuns aseara la telefon, pentru a-si preciza punctul de vedere.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii