Spaga din spitale, neatinsa de criza

Subtitlu

joi, 23 iulie 2009, 22:07
9 MIN
 Spaga din spitale, neatinsa de criza

Prima concluzie: atentiile pentru medic ori anestezist au ramas neatinse de criza care a scazut mai toate preturile din orice domeniu. In mare, spaga varianza intre un milion si chiar 30 de milioane de lei vechi, in functie de tipul interventiei. Ce spun medicii despre acest fenomen generalizat in sistem, dar nerecunoscut oficial de nimeni? 

Inainte cu doar citeva luni ca Ministerul Sanatatii (MS) sa stabileasca oficial cit vom plati din buzunarul propriu pentru consultatii sau alte servicii medicale teoretic gratuite, prin asa-numita "coplata", "Ziarul de Iasi" va prezinta care este in acest moment "coplata" de pe piata neagra, in spitalele iesene.

Ministrul Ion Bazac a afirmat, la momentul lansarii proiectului tichetelor de sanatate, ca acestea vor elimina spagile din spitale. Pe de alta parte, pacientii cred ca noul sistem nu va face decit sa-i saraceasca si mai mult. Vor da si spaga, dar si plata oficiala pentru consultatii si tratamente stabilita de MS.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au facut un tur prin mai multe spitale iesene si au stat de vorba cu pacienti care au avut ocazia, sau nefericirea, sa "cotizeze" la bugetul personalului medical, fie ei medici, asistenti medicali sau infirmieri. Sumele nu sint o regula, ele difera de la caz la caz, in functie de mai multe criterii. De asemenea, nu incercam sa stabilim niste preturi, ci doar sa prezentam situatiile prin care au trecut anumiti pacienti cu care am vorbit.

Foarte important sa spunem este faptul ca persoanele intervievate au spus ca doctorii nu conditioneaza executarea actului medical de acordarea "atentiilor". Insa resimt spaga ca pe o regula "nescrisa".

"Noi i-am obisnuit asa"

Nimeni nu recunoaste franc, cu nume si prenume, dar neoficial iti spun pe fata ce, cum si cit. Mai pe sleau: toata lumea da. "Atentia" pentru medic, anestezist, asistenta medicala sau infirmiera nu mai e de mult o noutate. Deja se poate vorbi de o traditie, mostenita din mosi-stramosi. Daca in ultimul timp pacientii spun ca medicul nu cere nimic, dar nici nu refuza cind i se da ceva, tot ei recunosc ca principala vina le apartine. "Noi i-am obisnuit asa, si cu cit le dam mai mult, cu atit parca si mai mult trebuie. Daca noi nu le-am da, nici ei nu ar avea de unde sa ia", spune un barbat care isi asteapta sotia sa iasa de la o operatie.

Spagile difera in functie de mai multe criterii. Astfel, "atentia financiara" catre cel care opereaza creste pe masura ce gradul didactic este mai mare. Un profesor universitar nu va primi niciodata cit primeste un medic de retea. De asemenea, cu cit interventia chirurgicala este mai complexa, cu atit remuneratia trebuie sa fie mai consistenta. Pacientul tace, inghite si da in continuare.

100 de euro ca sa scapi de apendice

"Maica, dam si noi ce avem si ce putem. Nu te poti duce asa, cu mina goala. Ce sa facem si noi? De medic ai intotdeauna nevoie", spune oftind o batrina care statea pe o banca in fata Clinicilor de Chirurgie de la Spitalul "Sf. Spiridon". Preturile operatiilor "gratuite" nu sint batute in cuie. Daca ai noroc sa dai peste un medic mai milos, e posibil sa scapi si fara sa te apuci de vindut ce mai ai pe linga casa.

Daca insa esti un pacient cu pretentii si vrei sa fii operat de un profesor universitar, atunci si plata trebuie sa fie pe masura. "Un coleg de salon de-al meu a fost operat la stomac. Mi-a zis ca a fost cam greu, ca i-au scos doua treimi din stomac. S-a dus la un doctor mare, caruia i-a dat 11 milioane ca sa rezolve treaba. A mai trebuit sa dea si la anestezist, inca 4 milioane, ca doar era operatie mare. Eu am scapat mai usor. Pentru o hernie ombilicala la Chirurgie I am dat trei milioane la doctorul care m-a operat si 500 de mii la anestezist", a povestit un pacient de la "Sf. Spiridon".

In Clinica de Chirurgie III, o operatie la gusa merge de la 400 de lei noi pina la 700 chiar, in functie de gravitate si de cel care opereaza. O operatie de colecist merge si pina la 1.000 de lei, daca te opereaza un "nume mare". De apendice scapi cu "doar" 100 de euro, in cazul in care ai preferinte la un anume medic. De multe ori se intimpla sa dai banii unui singur medic si acesta sa-i imparta la ceilalti. Medicul de salon primeste mai putin decit ceilalti, de obicei doar 100 de lei.

"Nu da asa mult, ca ridici preturile"

In ciuda faptului ca e un fenomen generalizat, foarte putina lume are curajul sa vorbeasca despre spaga la medic. Pacientul pe care il intrebi se uita ciudat la tine, te analizeaza din cap pina in picioare si nu-ti spune nimic pina nu se asigura ca treaba-i buna. Le explic oamenilor ca am o ruda internata in spital si ca nu ma pricep la sumele care mai trebuie date pentru a te face sanatos. Vrind sa ma ajute, oamenii spun insa tot in soapta si uitindu-se temator in stinga si-n dreapta.

Doua surori asteapta pe o banca linga biserica din curtea spitalului. "Hai sa-i spunem, ca tot trebuie sa stie. Ca sa nu dea fata prea mult. L-am avut pe tata aici la chirurgie si, pentru a-i amputa un picior, am dat 300 de lei la medic si inca 200 de lei la anestezist. Trebuie sa dam peste tot, insa noua nu ne da nimeni", spune revoltata una dintre ele.

La Clinica ORL am intrat intr-un salon de femei. Una dintre ele imi explica faptul ca, pentru a-i fi extirpat un ganglion din zona gitului, a dat 100 de euro la medic si inca 50 de lei la anestezist. Asistentele din salon au fost si ele "unse" cu cite 10-20 de lei.

O alta colega de salon ma invata totusi sa nu dau atit de mult pentru o operatie de deviatie de sept, cum spusesem eu ca ma intereseaza, "ca sa nu ridic preturile". "Cu 200 de lei rezolvi problema. Oricum, important este sa vorbesti cu medicul care trateaza pacientul. El rezolva totul, ca profesorul intra in sala de operatie, isi face treaba si iese, nici nu-l cunoaste pe omul de pe masa", spune femeia.

Se mai dau bani si degeaba

O tumoare operata la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" costa cam 700 de lei: 500 de lei merg la chirurg si restul la anestezist. Asistentele mai primesc chiar si cite o ciocolata, din cind in cind, ca tot e criza. "I-am dat 20 de lei unei asistente sa aiba grija de sotia mea si, dupa cinci minute, ea a iesit din tura si s-a dus acasa. Dar a luat si banii", spune un barbat care a avut sotia in spital.

Preturi mai piperate am intilnit la Spitalul de Neurochirurgie. Aici, o operatie de hernie de disc l-a costat in total pe un pacient 1.600 de lei. La Clinica de Oftalmologie preturile se mai injumatatesc. Tot aici trebuie sa dai bani chiar daca nu ti se face practic aproape nimic. "Mama avea nevoie doar de perfuzii, insa nu se putea deplasa singura si avea nevoie de ajutor sa mearga la baie sau sa i se puna bazinet. Am dat cite 10 lei la asistente si 5 lei la infirmiere si tot faceau figuri, ca ar trebui sa stea o ruda cu mama in spital sa o ajute. La medic am dat 100 de lei, pentru ca si asa nu a avut nimic de facut", povesteste o femeie aflata la Neurochirurgie.

Se poate ajunge si la 3.000 de lei

La citiva pasi, la Spitalul de Copii, spagile par sa nu tina cont de dimensiunile reduse ale pacientilor. Daca o clisma este cotata la 50 de lei, o interventie chirurgicala nu poate fi facuta decit daca se trece binisor de 100 de euro. La Spitalul de Recuperare, recordul in materie de cotizatii din buzunarul pacientilor este detinut de interventiile chirurgicale complicate de protezare. Daca un pacient mai amarit de la tara nu poate da mai mult de 1.000 de lei, in cazul altora, mai cu dare de mina, se poate merge chiar si pina la 2.000 – 3.000 de lei.

Nasterea unui copil a devenit o adevarata problema financiara intr-o familie, luind cite ceva din bucuria aparitiei noului membru al familiei. Daca mama naste prin cezariana, trebuie sa fie foarte bine pregatita financiar: la Maternitatea "Cuza Voda", o astfel de interventie o poate costa in total si pina la 1.200-1.300 de lei, daca mama mai are si pretentii. Pentru o nastere naturala, sumele pot scadea si pina la jumatate. Pe de alta parte, pentru extirparea unui fibrom se da de la 400 pina la 1.000 de lei, daca e ceva complex, care necesita histerectomie.

De ce se da spaga?

"Ei, cifrele se schimba de la o zi la alta, dupa inflatie. Pina la urma, tot noi, pacientii, sintem vinovati, pentru ca le dam. Cu cit dai mai mult, cu atit crezi ca va avea mai multa grija de tine. E un fel de garantie. Daca ii dai si el ia, atunci esti aproape sigur ca vei iesi sanatos din spital. Daca nu ia, te gindesti ca poate ai ceva grav si nu vrea sa ia pentru ca nu mai poate face nimic pentru tine. Sanatatea e cea mai de pret, si dai oricit numai sa fii bine", a mai spus un pacient.

De asemenea, pacientii cred ca introducerea noilor tichete de sanatate nu va face decit sa-i jecmaneasca si mai mult. "Nu va disparea niciodata spaga. Omul simplu de la tara stie ca, daca nu da, nici nu va fi tratat. In acelasi timp, nu vrea sa se faca de ris in fata doctorului si incearca sa-l multumeasca, sa nu supere, ca sa-l ingrijeasca mai bine", a declarat un asistent medical.

Ce inseamna coplata?

Din luna septembrie, pacientii ar trebui sa plateasca consultatiile, internarile si tratamentele conform unui proiect al Ministerului Sanatatii. Astfel, o consultatie la medicul de familie va fi 5 lei, iar la medicul specialist, 10 lei. Daca ai nevoie de ei in afara programului, scoti din buzunar 15, respectiv 20 de lei. Ambulanta costa 20 de lei, daca nu esti o urgenta. Tot atit dai si in UPU, in aceleasi conditii. O spitalizare de zi costa 10 lei, iar una continua e 50 de lei.

La aceste tarife se adauga si cele pentru medicamente si investigatii medicale. Fiecare test de laborator e un leu, o radiografie e 5 lei, un CT cu substanta de contrast va fi 50 de lei, iar un RMN cu substanta de contrast va fi 200 de lei. Pacientii cred insa ca serviciile medicale vor ramine la fel, indiferent de banii care vor merge in sanatate. "Tot noi raminem saraci. Dam si spaga, dam si bani oficiali", a spus o pacienta in fata Spitalului de Recuperare.

Seful CMRL: "Pacientul poate sa-si recompenseze medicul, dar dupa externare"

Reprezentantii medicilor nu neaga existenta spagii in spitale, insa indeamna la respectarea legii.

"Legea spune ca, inainte sau in timpul actului terapeutic, medicul nu are dreptul sa primeasca bani sau alte foloase de la pacientul pe care il ingrijeste. Dupa ce pacientul a fost externat si nu mai exista intre ei o relatie profesionala, sint doar doi cetateni, atunci pacientul are dreptul sa-si recompenseze spitalul sau medicul oricum vrea el", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

In acelasi timp, conducerea CMR este ingrijorata nu neaparat de faptul ca spaga exista, ci de amploarea pe care a luat-o la noi acest fenomen. De asemenea, se spera ca tichetele de sanatate vor aduce mai multi bani in sistemul sanitar, bani care se vor intoarce intr-o anumita masura la medici.

"Daca medicii ar avea venituri corespunzatoare, acest lucru ar putea determina o scadere a amplorii pe care a luat-o acest fenomen al spagii. Poate nu va disparea spaga cu totul, insa e posibil sa ajunga la o limita rezonabila, ca in alte tari europene", a mai spus Astarastoae.

Directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi nu a putut fi contactat ieri pentru a-si exprima o opinie in acest sens.

Comentarii