Spitale cu medicamente expirate si instrumente chirurgicale lasate pe jos

joi, 20 noiembrie 2008, 00:08
2 MIN
 Spitale cu medicamente expirate si instrumente chirurgicale lasate pe jos

Inspectorii sanitari au impartit amenzi in stinga si in dreapta in cadrul unui control prin spitalele iesene. Chiar daca fata de precedentul control din vara situatia s-a mai imbunatatit, probleme inca exista. Astfel, la Spitalul de Copii "Sf. Maria", o asistenta medicala a primit o sanctiune de 500 de lei pentru ca depozita incorect vasele pentru prelucrarea instrumentarului chirurgical. Cu alte cuvinte, in loc sa le aseze unde ar fi trebuit, vasele ajungeau sa stea pe jos.

De asemenea, la Spitalul Socola au fost identificate probleme la magazia cu alimente. Astfel, magazionera a fost amendata cu 3.000 de lei. "Toate produsele erau amestecate, fara a respecta nici o regula, asta in conditiile in care exista acolo destule frigidere incit sa le aseze si in functie de firmele de la care au fost cumparate. Problema e ca nu era prima data cind i se atragea atentia magazionerei", a declarat dr. Manuela Trifan, sefa Inspectiei Sanitare de Stat.

De amenzi nu au scapat nici sefii de clinici. Astfel, de la Spitalul de Recuperare a fost sanctionata cu 4.000 de lei sefa Clinicii de Reumatologie, prof.dr. Rodica Chiriac. Motivul este nerespectarea circuitelor. "Pe linga faptul ca este foarte aglomerat acolo, consultatiile care ar trebui date in ambulatoriu se dau sus in clinica. De ce mai exista triaj in cazul acesta?! De asemenea, exista o sala de masaj foarte mica si este amenajata intr-un fel de balcon", a mai spus dr. Trifan.

La Spitalul "Sf. Spiridon", probleme au fost identificate in ambulatoriu. Astfel, asistenta din cabinetul de endocrinologie a fost sanctionata cu 500 de lei pentru ca au fost gasite in dulap medicamente expirate si pentru ca nu exista un recipient pentru colectarea deseurilor periculoase, ci doar o cutie pentru adunarea acelor folosite. De altfel, dulapul cu medicamente mai "adapostea" si formulare sau fise de observatie.

In Spitalul "C.I. Parhon" a fost remarcata aglomeratia din ambulatoriu, insa acest lucru este pus si pe seama medicilor de familie. "Cred totusi ca medicii de familie trimit pacientii in exces la consult de specialitate, in conditiile in care sint probleme pe care le-ar putea rezolva si ei. Oricum, problemele identificate in spitale nu sint grave, probabil si din cauza ca stiau ca venim si si-au luat cu totii masurile necesare. Totusi, este evidenta criza acuta de spatii. De exemplu, Spitalul de Neurochirurgie are o structura veche, greu de adaptat la cerintele actuale", a adaugat sefa ISS.

Comentarii