9.000 de lei/persoana, stimulente la Primarie

Subtitlu

sâmbătă, 07 martie 2009, 00:58
5 MIN
 9.000 de lei/persoana, stimulente la Primarie

In actele Primariei zace un secret de milioane de lei. Suma a fost achitata de la bugetul local unui numar restrins de angajati. In medie, fiecare angajat privilegiat a primit peste 16.000 lei, brut, pe an, ca stimulente. 

Suma este imensa in raport cu salariile din administratia publica locala. Practic, unui functionar aflat la inceput de cariera i se poate dubla venitul cu ajutorul stimulentelor. Acestea sint reglementate prin codul fiscal si pot fi acordate celor care lucreaza la recuperarea datoriilor catre bugetul local.

Intreaga conducere a Primariei considera insa ca iesenii nu au dreptul sa stie numele angajatilor care beneficiaza de stimulente. Iesenii nu pot sti nici daca stimulentele sint acordate celor care muncesc efectiv sa aduca bani la buget sau pe alte criterii.

Sefii din Palatul Roznovanu se ascund in spatele unei presupuse clauze de confidentialitate cu care cred ca pot minui cum doresc banul public. Autoritatea nationala in domeniul verificarii averilor sustine insa ca in cazul angajatilor la stat, confidentialitatea veniturilor nu se aplica.

Primaria tine stimulentele la secret

Iesenii pot dormi linistiti. Banii lor sint colectati la bugetul local si sint cheltuiti. Atit este nevoie sa stie ieseanul de rind. Alte detalii sint confidentiale. Aceasta ar fi pe scurt povestea unor stimulente de aproape 4 milioane lei, acordate anul trecut de primarul Gheorghe Nichita angajatilor sai.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat sa afle numele angajatilor care primesc stimulente de la bugetul local. La solicitarea scrisa depusa in temeiul legii liberului acces la informatii, conducerea Primariei a raspuns sec: "Confidential".

Pentru redactarea acestui raspuns, municipalitatea a avut nevoie de aproximativ o luna, adica aproape de termenul maxim prevazut de lege. "Va comunicam ca, potrivit art. 158, alin. 1 din Legea nr. 53/ 2003 privind Codul Muncii, care, prin analogie se aplica si Legii nr. 188/1999 (2) privind Statutul functionarilor publici, «salariul este confidential, angajatorul avind obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii». Mentionam ca sumele reprezentind stimulente acordate in 2008 se regasesc in cheltuielile cu salariile in Contul anual de executie, care va fi intocmit si prezentat spre aprobare autoritatilor deliberative pina la data de 31 mai a anului urmator", acesta este intreg raspunsul oferit de Primarie.

Astfel, oficialii Primariei au raspuns unei solicitari cu privire la stimulente, ca salariul este confidential. Solicitarea "Ziarului de Iasi" a vizat doar stimulentele reglementate de codul fiscal. Orice venit al angajatilor din Palatul Roznovanu este insa supus unor legi speciale. Printre acestea este si Legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Conform acestui act legislativ, orice angajat in sectorul de stat este obligat sa declare veniturile incasate in anul fiscal incheiat.

Reporterii "„Ziarului de Iasi" au solicitat un punct de vedere de la Agentia Nationala de Integritate cu privire la raspunsul oferit de municipalitate. "Astfel, referitor la problema semnalata, obligatia legala a declarantului este de a comunica venitul anual incasat. Declarantul nu poate invoca confidentialitatea salariului pentru a nu-si declara venitul. Declaratiile se fac pina la data de 15 iunie a fiecarui an, pentru anul fiscal anterior. Prin urmare, persoanele care ocupa functii publice si demnitati sau sint angajate in sistemul public si sint mentionate in Legea nr. 144/2007 (Legea ANI n.r.), cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a-si face public venitul anual", se arata adresa trimisa redactiei "Ziarului de Iasi" de catre Directia de Comunicare si Protocol din cadrul ANI.

Astfel, conform ANI, venitul obtinut de fiecare angajat este public si trebuie completat in declaratia de avere. Stimulentele reprezinta o parte din venitul anual al unui functionar public.

Practic, raspunsul trimis de Primarie la adresa scrisa a "Ziarului de Iasi" spune ca o componenta a unui venit public este confidentiala, desi venitul in sine este public.

9.000 lei anual doar din stimulente

Abia la interventia directa a primarului Gheorghe Nichita angajatii municipalitatii au pus la dispozitie citeva date globale. Si edilul pare insa a se ghida dupa indemnul biblic "Crede si nu cerceta".

"Este un drept salarial. Nu sinteti organe de control. Sint alte institutii care verifica aceste chestiuni. Putem sa va dam date generale, fara numele celor care primesc stimulente. Primesc toate persoanele implicate in atragerea de fonduri la bugetul local. Stimulente se vor da si in 2009. Trebuie sa motivezi cumva angajatii sa aduca fonduri la bugetul local. Nu poti sa ai rezultate bune, oameni buni, cu salarii mici, fara sporuri, fara nimic", si-a explicat punctul de vedere primarul Nichita.

Astfel, in 2008 au beneficiat de stimulente 240 de angajati. La Directia Economica si a Finantelor Publice Locale au lucrat in 2008 pina la maximum 200 de angajati. "Pot primi stimulente si persoane de la alte directii care lucreaza la recuperarea datoriilor la bugetul local", a explicat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.

Cei 240 de angajati au primit in total, conform oficialilor Primariei, in jur de 3,9 milioane lei. Suma reprezinta aproximativ 13% din totalul banilor adusi la bugetul local prin executari silite. Sefii Primariei sustin ca in 2008 au fost realizate executari silite in valoare de 30,6 milioane lei. In aceasta suma intra insa atit obligatiile angajatorului catre bugetul de stat, cit si cele ale angajatului. Dupa ce se scad aceste impozite, care cumulat reprezinta in jur de 45% din suma, se poate afla suma neta primita de cei 240 de salariati, adica 2.145.000 lei net.

Practic, in medie, fiecare angajat a primit aproape 9.000 lei net/an, adica aproape 750 lei net pe luna. Banii nu au fost primiti lunar, ci in functie de rezultate din executarile silite ale fiecarei luni, printr-o dispozitie a primarului Nichita.

Stimulente pentru efortul de a semna

Si fostul primar Constantin Simirad a fost implicat intr-un scandal legat de stimulente. Actualul sef al Consiliului Judetean a beneficiat de stimulente pentru citiva ani in care a condus Palatul Roznovanu.

Un raport al Curtii de Conturi a scos la iveala ca edilul si cei doi viceprimari de atunci au incasat in trei ani stimulente nete in valoare totala de aproape 771 milioane lei vechi, adica 77.100 lei.

Cele trei persoane de la sefia municipiului nu faceau decit sa semneze actele prin care se aduceau venituri suplimentare la buget. Atit Simirad, cit si viceprimarii de atunci Vasile Dumitriu si Vasile Munteanu au atacat in instanta raportul Curtii de Conturi si au cistigat procesul.

Comentarii