Adio, Nord Club Foresta

luni, 25 iunie 2001, 23:00
6 MIN
 Adio, Nord Club Foresta

De duminica au inceput sa bata clopotele deasupra fotbalului sucevean, cu un dangat funebru ce aduce mai degraba a "vesnica pomenire". Nord Club Foresta n-a reusit sa se mentina in divizia A, in ciuda celor 14 mii de suceveni ce au vrut sa creada cu disperare in sansele echipei. Retrogradarea in divizia B a adus aminte celor raspunzatori de soarta fotbalului sucevean ca a venit ora adevarului, chiar daca in ultimele doua saptamini toata lumea s-a facut ca uita de faptul ca Societatea Comerciala "Nord Club Foresta" nu mai exista din data de 8 iunie, cind Curtea Suprema de Justitie a hotarit ca nelegala constituirea ei, alaturindu-se astfel deciziilor anterioare ale instantelor de la Suceava si Bacau. Practic, aceasta instanta suprema a pus capat unei perioade de mai bine de doi ani, in care despre administrarea fotbalului la Suceava s-a vorbit numai in soapta. De dragul sportului care a umplut la refuz stadionul Areni pe durata intregului campionat, culisele administrative ale fotbalului sucevean au ramas un subiect in umbra. Cu voie, fara voie, a venit vremea jocului "cu cartile pe masa", deoarece Curtea Suprema de Justitie a hotarit ca Eugen Hutu si Consiliul Local Suceava sa-si ia "jucariile" si sa-si vada fiecare de drumul lui.
"Ne vom conforma hotaririi, iar Bazarul va trece inapoi la municipalitate, dar voi sustine fotbalul pentru ca sint un impatimit"
In ciuda recentei hotariri a Curtii Supreme de Justitie, a evidentelor ca treburile la NC Foresta n-au fost niciodata prea curate, in ciuda faptului ca si procurorii financiari ai Curtii de Conturi Suceava au gasit anul trecut "bube" in capul edililor, de peste 12 miliarde de lei, Sofroni si Ionescu sustin in continuare ca nu e "dracu’ chiar asa de negru".
"Hotarirea Curtii Supreme de Justitie trebuie aplicata, dar nu e chiar asa o problema de mare. Exista doua posibilitati. Una pe cale amiabiabila sau in instanta. Daca vom alege aceasta ultima varianta va urma un proces de recuperare a sumelor, apoi altele si altele, doar n-a furat nimeni banii, nu i-a dus nimeni acasa, ci s-a intretinut o activitate a orasului. Nu s-a taraganat nimic. Am sperat doar ca legalitatea SC NCF va fi confirmata de Curtea Suprema. N-a fost sa fie si ne vom conforma hotaririi acestei instante, iar Bazarul va trece inapoi la municipalitate. Consiliul Local va hotari daca aceasta baza comerciala va mai sustine in continuare fotbalul sau nu. Eu personal voi sustine fotbalul, pentru ca sint un impatimit si doresc fotbal la Suceava", a declarat primarul Marian Ionescu.
Dupa trei hotariri judecatoresti care au decis la unison ca NC Foresta este constituita ilegal, fostul primar al Sucevei, Constantin Sofroni, unul din "taticii" societatii, nu se lasa convins ca a fost prost inspirat cind a semnat actul de constituire. "Am rezerve asupra acestei hotariri a Curtii Supreme, pentru ca din motivatie nu rezulta de ce asocierea pentru realizarea unei activitati de interes public ca fotbalul nu este buna", a afirmat el. Avind rolul principal intr-una dintre cele mai paguboase afaceri ale Consiliului Local, Constantin Sofroni se mai leaga inca de faptul ca actul de asociere a fost supervizat de judecatorul delegat care, in opinia sa, n-ar fi trecut cu vederea ceva necurat.
Desi a refuzat punerea in aplicare a hotaririi Curtii de Apel Bacau, identica de fapt cu cea a Curtii Supreme de Justitie, fostul primar nu considera ca a taraganat incheierea socotelilor intre Consiliul Local si Eugen Hutu. Cu pretul de a nu "traumatiza" echipa de fotbal in plina ascensiune, el a protejat atunci NCF de la plata obligatiilor contractuale inca aproape un an de zile. Roata insa se poate intoarce oricind, mai ales daca, intr-o buna zi, Colegiul Jurisdictional al Curtii de Conturi se va hotari sa-i ceara socoteala pentru cele 10 miliarde neincasate in timpul mandatului sau de la Eugen Hutu.
Bazaristii, adevaratii autori ai desfiintarii NC Foresta

Constituirea SC Nord Club Foresta si contributia in aceasta asociere a Consiliului Local cu Bazarul Sucevei au fost contestate chiar in primele momente, cind, dupa ce consilierii locali au votat actul de constituire la 1 februarie 1999, in ziua de 22 a aceleiasi luni, prefectul judetului a cerut revocarea ei pe motivul ca Consiliul Local nu are calitate de comerciant. Intilniti in 25 februarie sa discute solicitarea prefectului, consilierii au inceput sa dea din colt in colt si sa se acuze unul pe altul cit de destepti au fost sa-i dea credit lui Eugen Hutu, care la acea data datora deja municipalitatii vreo 4 miliarde de lei dintr-o colaborare anterioara. In aceeasi sedinta se voteaza revocarea hotaririi nr. 13, cea privind participarea CL la constituirea NCF, lucru de altfel inutil pentru ca din 17 februarie 1999, Nord Club Foresta figura deja cu acte in regula in Registrul Comertului.
Sub stapinirea noii societati si a presedintelui Eugen Hutu, bazaristii n-au vrut sa treaca usor peste decizia noii administratii de a li se dubla chiriile si au contestat in instanta aceeasi constituire a NC Foresta. Au avut cistig de cauza, pentru inceput la Suceava, iar mai apoi, dupa recursul Primariei cauza fiind stramutata la Curtea de Apel Bacau, s-a rezolvat tot in favoarea Filialei Comerciantilor din Bazar. Instanta bacauana s-a pronuntat definitiv si irevocabil in legatura cu decizia de ilegalitate a SC Nord Club Foresta, obligind astfel Consiliul Local Suceava sa se retraga din asociere.
Constantin Sofroni, primarul de atunci al Sucevei a refuzat insa sa puna in aplicare hotarirea instantei, alegindu-se chiar cu acuzatia de abuz in serviciu. In numele fotbalului, Marian Ionescu a incercat si el pastrarea asocierii incheiate la 1 februarie 2001 contestind ce au hotarit judecatorii de la Bacau, la Curtea Suprema de Justitie. Se pare insa ca adevarul e numai unul si nici aceasta instanta suprema nu a dat vreo sansa Nord Club Forestei, declarind-o ilegala fara prea multe tocmeli.
NC Foresta, o societate falimentara cu un Mercedes de peste 70.000 de marci
Atit Constantin Sofroni, cit si Marian Ionescu au taraganat rezolvarea problemei insistind pe acelasi parteneriat cu Eugen Hutu, numit de admiratori "omul care a adus fotbalul la Suceava". Conform deciziei Curtii Supreme de Justitie, acelasi om trebuie sa-si "salte" capitalul cu care a intrat in asociere, respectiv jucatorii, iar Consiliul Local sa treaca Bazarul din nou in administrarea municipalitatii. Pina la acest "divort" insa, intra in discutie si banii cu care acelasi Eugen Hutu este dator Consiliului Local din aceasta contestata colaborare.
Procurorii financiari ai Curtii de Conturi s-au pronuntat anul trecut asupra operatiunilor financiare desfasurate intre Primaria Suceava si NC Foresta, ancheta scotindu-i buni de plata atit pe fostul primar Constantin Sofroni cit si pe cel actual cu 10, repectiv 2 miliarde de lei. Ei au fost gasiti ca singurii raspunzatori de nerecuperarea acestor bani de la NC Foresta ca venituri cuvenite municipiului Suceava in anumite perioade ale asocierii cu societatea lui Eugen Hutu.
Fara sa achite un leu din obligatiile contractuale ce-i reveneau, cu Bazarul – sursa inepuizabila de fonduri – daruit de edilii Sucevei, administratia NC Forestei s-a plins mereu ca nu are bani. Mai mult, SC NCF este in momentul de fata datoare in toate partile. Aproape 180 de milioane are de dat la Oficiul Fortelor de Munca, inca alte 500 de milioane la Casa Judeteana de Pensii, sume mari inca nestiute pe la hotelurile in care echipa de fotbal a stat in cantonamente si in deplasari, fara sa mai pomenim de drepturile banesti cuvenite jucatorilor din salarii si ratele de contract.
Acumularea acestor debite a ramas mereu o necunoscuta. Contrar declaratiilor lui Eugen Hutu ce justificau saracia clubului, cum ca din Bazar nu s-a incasat mai nimic, iar vinzarea de bilete a fost de fiecare data in cote foarte mici, ambele surse au adus bani frumosi la societate. Consiliul Local, un partener de paie, in cele din urma, nu a reusit niciodata sa afle care au fost cu certitudine incasarile lunare sau anuale ale NC Forestei si orice incercare de a afla cifrele reale a fost repede inabusita de lipsa de colaborare si atitudinea autocrata a lui Eugen Hutu. Practic, in orice tentativa de a descurca itele, consilierii si-au "prins urechile", preferind mai degraba sa scalde subiectul de la o sedinta la alta. In aceeasi sfera a paradoxurilor financiare se incadreaza si transferul, pe bani buni, a doi jucatori ai Forestei, Mihai Baicu si Daniel Balan, dar in locul carora, n-a mai fost achizitionat nici un atacant. A aparut in schimb, inmatriculat pe SC Nord Club Foresta, un superb Mercedes argintiu, ultimul racnet, ce valoreaza, chiar la el acasa in Germania, peste 70.000 de marci.
Concluzionind, de mai bine de doua saptamini, SC Nord Club Foresta nu mai exista. In ce conditii isi vor lua "la revedere" Consiliul Local si Eugen Hutu se va vedea foarte curind, dar cert este ca desfacerea acestei legaturi nu va fi usoara, consilierii locali avind in aceasta problema un rol deosebit. (Daniela BEALE)

Comentarii