Cancerul din inima Sucevei

marți, 13 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Cancerul din inima Sucevei

Ceea ce ca un moft se mai numesc inca "Parcul dendrologic <Sipote>" si "Parcul Cetatii" a ajuns in aceasta primavara rusinea Sucevei. Delasarea celor responsabili a facut din cel mai grozav parc pe care l-a avut cindva urbea noastra o hazna ce s-a instalat pentru vecie parca in dosul tufelor salbaticite. In chiar inima tirgului, sub soarele primavaratec, sucevenii ar fi tentati sa-si plimbe copiii in Parcul "Sipote", care pe hirtie figureaza nici mai mult nici mai putin decit ca rezervatie naturala. Dornici de relaxare, ei ramin insa stupefiati de imaginea pe care le-a ofera parcul chiar de la intrare. Pe aleea ce coboara din dreptul restaurantului Mc Donald’s, mormane de gunoaie zac pe linga cosurile de gunoi sfidind trecatorii si impleticindu-li-se printre picioare. Neatent, orice trecator poate da cu piciorul intr-o sticla de rom ieftin, intr-o punga de la unul din meniurile restaurantului ce-si intinde aromele in tot centrul, sau intr-o cutie de conserve ruginita. Pe bancile soioase, pe care nici cea mai torentiala ploaie nu le-ar mai putea curata, figuri ciudate de boschetari isi fac amiaza stringind in mina crispati o sticluta de Carmol aducatoare de uitare. Foarte putini suceveni indraznesc sa coboare scarile parcului dupa ora 19, pentru ca, dupa aceasta ora, glasuri ragusite se aud amenintator de dupa tufe, iar pe banci se zaresc din intuneric fete dubioase.
In fiecare an, Parcul Sipote isi sporeste aura de "celebritate" din cauza cite unui viol petrecut la firul ierbii. Un pas dincolo de tufele ce limiteaza aleea principala transforma stupefactia suceveanului in oroare. Pentru un neavizat ce nu este la curent cu firma parcului "Sipote", ceea ce gaseste aici se confunda usor cu urmele unui misterios macel nocturn, din ale carui victime au ramas numai resturi. Calcind cu grija sa nu dea de ceva moale, curiosii pot vedea haine rupte, bucati de lenjerie intima, dresuri suflecate in mare graba, sosete gaurite lepadate tot pe fuga, pantaloni tricotati, hirtii, alte cutii de conserve, sticle de plastic de toate formele si culorile. Sint doar citeva din obiectele ce au putut fi recunoscute, restul deseurilor formind un strat compact, greu de descifrat. In aceste zone, iarba nu razbate prin mormanul de gunoaie si uscaciuni necuratate de ani de zile. Printre toate acestea lesul unui ciine cu teasta scalpata, devenita deja raiul furnicilor, completa grotesc imaginea de astazi a "rusinii dendrologice" cum ar trebui numit mai nou Parcul dendrologic "Sipote".
Cosmar la lumina zilei si oaze de infractionalitate la adapostul intunericului
Cei aproximativ 4000 de metri patrati pe care se gasesc zeci de specii de arbori pe cale de disparitie au ajuns o bataie de joc. Din speciile rare, scrupulos catalogate in brosuri de specialitate, au ramas doar niste incilcituri de crengi cu care locuitorii din zona isi aprind focurile in soba. Specialistii in cauza ar trebui sa se gaseasca la Ocolul Silvic Patrauti, administratorul acestui singur parc adevarat din Suceava, dar cu care nu si-a mai batut capul de cel putin trei ani. Cu aceeasi "grija" a tratat Ocolul Silvic Patrauti si Parcul Cetatii, care impreuna cu "Sipote" reprezinta aproximativ 6 ha de paragina si gunoaie. Drumul care duce spre Cimitirul Pacea si care delimiteaza Parcul Cetatii la una din laturile sale a fost curatat acum citeva saptamini de angajatii Domeniului Public al Primariei Suceava. In spatele bancilor, in ripa, insa, gropi de gunoi in toata regula, s-au format cam din cinci in cinci metri. De nu se stie unde, au fost aruncate aici deseurile provenite de pe la un atelier auto, sticle de "Borsec" goale si alte ambalaje, de pe la crismulitele din zona, si alte resturi de bulendre ramase din aventuri nocturne.
Locurile in care sucevenii de odinioara gaseau liniste, aer curat si destindere, in care copiii puteau sa se joace departe de tevile de esapament, au devenit imagini de cosmar la lumina zilei si oaze de infractionalitate la adapostul intunericului. Fara harnicia pionierilor, utecistilor, si al mai noilor cercetasi care au strins zeci de remorci de gunoaie, centrul verde al Sucevei a ramas an de an tot mai uitat de cei ce l-au luat in grija. Complet parasite, pe aleile parcurilor n-are curaj sa paseasca nici o patrula de gardieni, iar de iluminat public nici nu poate fi vorba. Ieri, doi electricieni trebaluiau pe la cablurile electrice, doar-doar vor da de capatul retelei si vor putea face lumina macar sub copitele lui Voitis, calul lui Stefan cel Mare.
Ca un paradox, 6 ha de parc din centrul Sucevei se gasesc in continuare in administrarea Ocolului Silvic Patrauti
Desi parcurile au apartinut orasului pina prin 1986, municipalitatea le-a cedat Directiei Silvice in schimbul unor pasuni. Aceasta schimbare a responsabilitatii a semanat mai degraba cu o condamnare la moarte a celui mai mare si mai frumos parc sucevean. Ramine un paradox ca 6 ha de parc sa se gaseasca in continuare in administrarea Ocolului Silvic Patrauti, care si-a dovedit cu prisosinta "preocuparea. Neimplicarea municipalitatii in stergerea acestei rusini de pe obrazul orasului este condamnabila. Este de neconceput sa nu poata fi gasita o solutie pentru ca Parcul "Sipote" si Parcul Cetatii sa redevina locul minunat pe care l-au amenajat, cu banii lor, sucevenii anilor ’70. Sintem convinsi ca in aceasta problema un cuvint greu de spus va avea si Inspectia pentru Protectia Mediului, institutie cu atributii clare in combaterea poluarii si protejarea a ceea ce a ramas intreg din spatiul verde al municipalitatii. Schimbarea de atitudine fata de parcurile din inima Sucevei ar fi cu atit mai necesara cu cit Gavril Mirza, presedintele Consiliului Judetean Suceava a facut un apel sucevenilor sa-si pregateasca orasul pentru Sfintele Pasti, apel la care nu pot ramine insensibile nici institutiile care raspund direct de soarta parcului "Sipote" si a Parcului Cetatii. La ultima teleconferinta, premierul Adrian Nastase a atentionat de asemenea autoritatile locale sa se implice in actiunile de curatenie a oraselor, sfat de care si Suceava ar trebui sa tina seama. (Daniela BEALE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii