CJASS a ramas fara presedinte si vicepresedinti

miercuri, 08 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 CJASS a ramas fara presedinte si vicepresedinti

Asociatia presedintilor si vicepresedintilor Caselor Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate intentioneaza sa dea in judecata CNASS deoarece considera ca Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii Asigurarilor de Sanatate nu este legala. Membrii asociatiei spun ca au fost numiti in aceste functii de catre Consiliul de Administratie si tot acesta trebuie sa-i demita. Prin intrarea in vigoare a ordonantei, de la 1 noiembrie au fost desfiintate functiile de presedinte si respectiv vicepresedinte a Caselor Judetene de Sanatate. Pana la 31 decembrie 2002 conducerea activitatii CJASS este asigurata de catre un director general. Acesta este numit de presedintele CNASS, cu avizul Consiliului de Administratie al Casei Judetene in urma concursului organizat de CNASS pe 20 noiembrie a.c.
Ordonanta de Guvern modifica si componenta Consiliului de Administratie al Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate. Consiliul va avea 11 membri in loc de 9 citi avea pana acum. Dintre acestia, 5 sint numiti de Consiliul Judetean, 3 prin consens de Asociatiile Patronale reprezentative la nivel national si 3 prin consens de organizatiile sindicale reprezentative la nivel national. Presedintele C.A. este ales din rindul membrilor cu acordul a doua treimi din numarul acestora. Membrii C.A. al Caselor Judetene de Sanatate beneficiaza de o indemnizatie lunara de pina la 20 la suta din salariul directorului general al Casei, in conditiile prezentei efective la sedintele Consiliului de Administratie.
Ordonanta de urgenta largeste categoriile de persoane care pot beneficia de asistenta medicala gratuita fara carnet de asigurat. Este vorba de persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurata de la 6 martie 1945, precum si cele deportate in strainatate si constituite in prizonieri, veteranii de razboi, ranitii si luptatorii pentru victoria revolutiei din decembrie 1989. Toate aceste persoane vor trebui sa faca dovada statutului lor si sa nu realizeze alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de legile in care sint incadrate, precum si cele provenite din pensii.
In acelasi timp, ordonanta precizeaza clar ca in cazul neachitarii la timp a contributiilor, Casele de Asigurari procedeaza la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite bugetului asigurarilor sociale de sanatate si a majorarilor de intirziere. (Cristina TURCU)

Comentarii