Directia Agricola Suceava preconizeaza o puternica criza a carnii

vineri, 18 august 2000, 23:00
2 MIN
 Directia Agricola Suceava preconizeaza o puternica criza a carnii

Directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara Suceava, Fanica Cotos, a afirmat ca datorita calamitatilor naturale din acest an productia de nutreturi destinata animalelor se va diminua cu mai bine de 50%. Potrivit directorului Cotos, imbinarea secetei prelungite cu atacul masiv al omizii pasunilor de munte a avut un efect negativ foarte puternic. "Coasa a II-a este la nivelul coasei I, cu mentiunea ca aceasta s-a situat la 40% din potentialul unui an agricol normal. Peste lipsurile provocate de calamitatile naturale s-a suprapus exploatarea nerationala a pasunilor montane, lucru care a determinat un ritm redus de regenerare a masei vegetale. Din aceste motive vor exista probleme majore cu asigurarea furajelor pentru animale, in special in zona de munte. Acesta este si una din principalele cauze pentru care crescatorii de animale au inceput sa vinda si sa sacrifice masiv animalele. Politica adoptata acum de crescatorii de animale se va face simtita in primavara, cind preturile la carne vor creste in mod spectuculos", a declarat directorul DGAIA. El a mai specificat ca viitoarea criza incepe deja sa se prefigureze si in ceea ce priveste preturile. Astfel, pretul kilogramului de carne de porc in viu a ajuns pe piata libera la 20.000 de lei, tendinta de crestere mentinindu-se in continuare.
Referitor la celelalte culturi agricole care ar putea influenta preturile la carne, Fanica Cotos a mentionat ca scaderea productiilor va fi in jur de 10-15%. La porumbul semanat in epoca optima, productia va fi de 80-90% fata de cea inregistrata intr-un an normal, acelasi procentaj fiind estimat si pentru cartof, cu exceptia suprafetelor unde nu s-au realizat tratamentele impotriva gindacului de Colorado si respectiv a manei. La sfecla productia va fi ceva mai mica, in jur de 60%, seceta afectind aceasta cultura chiar in perioada de rasarire.
Directorul DGAIA a mai spus ca pentru culturile ce urmeaza a fi recoltate in toamna riscul de a fi calamitate este aproape nul. "Singura cultura asupra careia seceta poate avea inca influente nefavorabile eate cea de sfecla. De asemenea, lipsa precipitatiilor poate afecta si buna desfasurare a lucrarilor privind infiintarea culturilor de toamna", a incheiat Fanica Cotos. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii