Doar 2,6 miliarde de lei de la bugetul local pentru reabilitarea statiei de epurare

joi, 07 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Doar 2,6 miliarde de lei de la bugetul local pentru reabilitarea statiei de epurare

La Suceava au ajuns deja utilajele la care guvernul Danemarcei s-a angajat anul trecut, ca si contributie a sa in programul de reabilitare si retehnologizare a statiei de epurare a apelor uzate.
Statia de epurare a SC ACET este din 1998 o problema a municipalitatii, dupa ce viitura a rupt una din conductele de canalizare ce subtraverseaza riul Suceava. De trei ani, o parte din apele uzate ale orasului sint deversate direct, inainte de a ajunge in statia de epurare, contribuind alaturi de alti factori la poluarea riului. Lipsa banilor sau o tacere voit impusa asupra acestui aspect au lasat ca treburile sa tergiverseze, desi, chiar in acel an s-a intocmit un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea statiei. Pina la urma, tot Uniunea Europeana, bat-o vina, a accelerat treburile si la Suceava.
"In vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, primele directive impuse si monitorizate sint cele din domeniul protectiei mediului si in special cele privind calitatea apelor. Noi am fost deja atentionati si sint verificate statiile de epurare a apelor uzate, incepind de la Suceva si Botosani, pina la Galati, statii ale caror ape deverseaza in Siret si prin el in Dunare si Marea Neagra. Ne asteptam sa fim controlati la singe in continuare, pentru ca se pune in continuare accent pe modul de functionare a statiilor de epurare din Moldova", a afirmat Stefan Groza, directorul general al ACET.
Cu aceasta grija pe cap, Inspectoratul pentru Protectia Mediului a reusit anul trecut captarea interesului guvernului din Danemarca. Pe linga alte investitii si participari pe linie de mediu in judetul nostru, acesta si-a dat concursul si pentru reabilitarea si retehnologizarea statiei de epurare a apelor uzate din Suceava, care intr-o prima faza a fost evaluata la peste 20 de miliarde lei. In cadrul acestui parteneriat Consiliului Local Suceava ii revenea o contributie de 11 miliarde de lei. De acesti bani, ACET-ul, societatea care va executa lucrarile, are de realizat subtraversarea riului Suceava, rupta in 1998, ca si lucrarile de montaj ale utilajelor. Daca danezii au fost fair-play si au trimis deja utilajele si aparatura noua pentru laborator, de la bugetul local au fost alocate doar 2,6 miliarde de lei, ce inseamna ceva mai bine decit nimic, dar "subtirel" fata de cele 11 miliarde necesare.
"Cele 2,6 miliarde de lei, fata de 11, cit costa lucrarile nu sint suficiente, dar destule pentru a ataca lucrarile, pentru a achizitiona cele doua conducte pentru subtraversarea riului si a restului materialelor necesare montarii statiei de pompe", este totusi de parere Stefan Groza. Pentru efectuarea lucrarilor ce revin partii sucevene s-a stabilit ca termen 30 iunie a.c., dar cu certitudine termenul se va decala, chiar daca angajatii ACET- ului trebaluiesc deja in incinta statiei. (Daniela BEALE)

Comentarii