Efervescenta creatoare la Liceul de Arta din Suceava

vineri, 12 iunie 1998, 23:00
3 MIN
 Efervescenta creatoare la Liceul de Arta din Suceava

Orice observator atent al vietii culturale sucevene a putut remarca in ultimii ani o mare efervescenta creatoare si o autentica competitie a valorilor la Liceul de Arta din municipiul Suceava, fenomen in care sint implicati atit elevii, cit si profesorii. Nu intimplator revista prestigioasei scoli de arta profesionista, "Noi", a obtinut recent locul I pe judet, iar rezultatele micilor interpreti de muzica clasica la concursurile nationale din acest an sint remarcabile. Marti, 9 iunie a.c., la Casa Culturii din Suceava a avut loc Concertul Laureatilor de la Liceul de Arta, eveniment cultural care a debutat intr-o frumoasa comuniune artistica cu vernisajul expozitiei de arta plastica, la care a vorbit pictorul Ion Carp Fluerici. Profesorul si pictorul Vespasian Ionascu ne-a reliefat unele impresii si idei de la aceasta expozitie: "Dupa succesul revistei scolare, la acest eveniment efortul sinergic muzica – plastica prilejuieste atit o confruntare si un schimb de valori cit si o comunicare, o absorbtie si o ierarhie de valori. Copiii au nevoie de modele si dupa opinia mea trebuie aratata persistenta modelului crestin, care consta in cultivarea unor constante umane, precum nelinistea metafizica, fervoarea cautarii sublimului si absolutului si inchegarea unei doctrine". Dupa opinia profesorului Ionascu, in expozitie se remarca doua sensuri ale cautarilor artistice: identificarea propriei personalitati prin acordul sintaxei interioare a universului imagistic cu expresia si identificarea formelor de expresie si a celor mai potrivite tehnici in vederea analogiei cu viziunea si conceptia. El a apreciat in primul rind lucrarile elevului Vlad Pihureac, deopotriva sculptor si pictor in devenire, apoi formele expresioniste ale lui Marius Murariu, Cristian Olaru si Adrian Murariu, armoniile cromatice mozartiene ale elevilor Ioan Tcaciuc, Sorin Baciu, Adrian Riglea, Loredana Dovalciuc si Cristina Blaj, zvicnirile temperamentale in tuse cromatice largi ale elevilor Camelia Cretu, Ionel Tcaciuc, Vlad Pihureac si Adrian Cotlet si partiturile cromatice pline de neliniste ale lui Narcis Tabarcea si Ana-Maria Ichim. Un grup mai numeros de elevi pare stapinit, dupa opinia lui Vespasian Ionascu, de mistica ordinii cosmice si expresia formelor monumentale de filiatie bizantina: Mihai Faraon, Adrian Ichim, Dorel Galan, Maria Popescu, Alin Albert, Cornelia Badelita, Mihaela Lazareanu, Ioana Iacob si Ionela Ududec. "Am concurat cu elevi din orase cu filarmonici"
Dintre cistigatorii concursurilor muzicale nationale, care au interpretat piese destul de dificile la Concertul Laureatilor s-au remarcat: Vlad Radasan si Eduard Tilihoi (prof. Smaranda Dochia), Manuela Bucataru (prof. Cristina Ungureanu), Oana Maraciuc (prof. Felicia Gorea), Eduard Hancu – premiul I la Olimpiada Nationala de la Tulcea (prof. Doru Albu), Sandra Prigoreanu (prof. Constantin Belciug), Daniel Paicu – premiul I la Olimpiada Nationala de la Tulcea si premiul III la "Lira de Aur" (prof. Doru Albu), Cezar Lefter – mentiune la Olimpiada Nationala Tulcea (prof. Daniel Dragomirescu), Andrei Manoliu – premiul III la Olimpiada Nationala Tulcea (prof Florin Fodor), Tudor Bolnavu – mentiune la "Lira de Aur" (prof. Constantin Smochina), Cristian Stanciuc – premiul II la Olimpiada Nationala Tulcea si premiul II la "Lira de Aur" (prof. Vasile Bolnavu), Bogdan Constantin (prof. Doru Albu), Teodora Zait – premiul II la concursul "George Georgescu" Tulcea (prof. Petre Valan), Al Chiriac (prof. Cristina Ungureanu), Ilie Zugrav – premiul I la Olimpiada Nationala Odorheiu Secuiesc (prof. Petre Valan), Rafael Lefter – premiul III la Olimpiada Nationala Odorheiu Secuiesc si participant la concursul international "Jeunesse musical" Venetia (prof. Doru Albu), Marius Tampau (prof. Petre Valan), Sorin Lungoci – premiul III Olimpiada Nationala Odorheiu Secuiesc (prof. Vasile Bolnavu).
In anul scolar 1998-1999, la Liceul de Arta din Suceava vor exista doua clase cu cite 25 de elevi fiecare, una pentru muzica si alta pentru arte plastice. Probele practice se vor desfasura in perioada 24-28 iunie a.c. Directorul Liceului de Arta, Doru Albu, a tinut sa ne precizeze: "Am dorit sa aratam sucevenilor prin acest concert care a fost evolutia copiilor ce au obtinut premii la concursurile nationale, tinind cont si de faptul ca am ramas singura institutie de arta clasica profesionista din judet. Premiile obtinute sint cu atit mai importante, daca tinem seama de faptul ca elevii nostri au fost in competitie cu elevi provenind de la licee cu traditie, din orase din care nu lipsesc filarmonici, opere, teatre etc, lucru remarcat si de membrii juriului". (Constantin SEVERIN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii