Glodu, satul care vrea sa intre primul in Europa

miercuri, 24 iunie 1998, 23:00
3 MIN
 Glodu, satul care vrea sa intre primul in Europa

La inceputul acestei spatamini, satul Glodu, din comuna Panaci, a fost supus analizei atente a reprezentantilor Asociatiei europene de lucru pentru dezvoltarea zonelor rurale si reinnoirea satelor. De fapt, motivul acestei analize a fost reprezentat de includerea localitatii respective intr-un concurs european ce vizeaza stimularea dezvoltarii satelor. Intrecerea, in care sint cuprinse anul acesta 23 de asezari rurale din intreaga Europa, are ca principal scop schimbarea fetei satelor, din toate punctele de vedere (social, economic, cultural, turistic). "Dorinta Asociatiei este de a clarifica majoritatea problemelor oamenilor din mediul rural, printr-un dialog, prin informare reciproca, de a intretine si aprofunda contactele intre oras si sat, asa incit sa se reuseasca transmiterea catre locuitorii din mediul rural a unei noi constiinte de sine si a unui sentiment al propriei valori", a precizat Karl Mayer, unul din reprezentantii Asociatiei, care s-a aflat timp de doua zile la Glodu. Totodata, el ne-a explicat modul de departajare a satelor participante. Este vorba despre o serie de proiecte initiate de fiecare comunitate intrata in concurs, proiecte ce pot atinge domeniile enumerate anterior si care sa fie duse la indeplinire in primul rind cu sprijinul membrilor asezarii respective. Deoarece concursul amintit acorda si un premiu, destul de substantial, iar conditiile de accedere la acesta sint cit se poate de severe (proiectele initiate de fiecare asezare participanta la concurs sint atent supravegheate de catre Asociatie, localnicii sint sfatuiti in modul de punere in practica a initiativelor lor, iar la final implicatiile si rezultatele obtinute de fiecare asemenea proiect sint analizate cit se poate de serios), satenii din Glodu, imediat dupa ce au luat decizia de a concura, s-au pus serios pe treaba, cele mai multe din proiectele nascute aici fiind urmare a discutiilor si intilnirilor dintre sateni si reprezentantii Asociatiei, cei care s-au aflat mai tot timpul in sat.
Asa se face ca oamenii din aceasta localitate situata la marginea judetului (inspre Harghita) au avut in vedere in primul rind proiecte prin care sa dovedeasca si chiar sa-si dovedeasca faptul ca nu sint chiar uitati de lume. Unul dintre proiectele initiate de ei, care aprins contur destul de repede, a fost reinfiintarea si reamenajarea gradinitei din sat. "Am avut gradinita la Glodu, dar ulterior, printr-o decizie a Ministerului Invatamintului, se preciza ca nu poate sa existe gradinita daca nu sint minimum 20 de copii. Fiindca nu-i aveam, am ramas fara gradinita, lucru ce i-a scos din minti pe sateni. Profitind de acest proiect, am tot facut jalbe si memorii, le-am aratat ca avem si cadru specializat si ca, in plus, noi, localnicii, reusim sa facem totul prin forte proprii si asa am reusit sa redeschidem gradinita de aici. Am reusit, astfel, sa ne dovedim ca daca vrem cu adevarat putem", a precizat primarul comunei Panaci, Vasile Cozan. Apoi, incurajati de prima reusita, oamenii de aici au gindit o sumedenie de alte proiecte, intre care: refacerea bisericii satului, veche de la 1908, organizarea de excursii ce au avut ca scop cunoasterea cit mai in amanunt a avantajelor zonei, refacerea infrastructurii, infiintarea unei societati de prestari servicii (vulcanizare, cizmarie, croitorie), construirea si intretinerea santurilor ce strajuiesc drumurile satului, reinfiintarea si modernizarea punctului sanitar din sat etc.
"Desigur, daca este sa ne gindim ca satul Glodu concureaza cu asezari rurale din toata Europa, este greu pentru noi sa speram la premiul cel mare. Prin concurs, insa, localnicii au primit un imbold foarte puternic. Proiectele ce au prins viata aici sint dintre cele mai reusite, mai ales ca totul se face cu forte proprii, pornind de la zero, in conditiile in care si legislatia noastra este destul de rigida. In cazul celorlalte asezari concurente, situatia este cu totul alta, pentru ca respectivele comunitati sint destul de bine dezvoltate, iar proiectele lor vizeaza, in principal, imbunatatirea vietii si a aspectului comunei, pe undeva, prin punctele care scirtiie usor", a precizat Adriana Solomon, coordonatoarea programului initiat la Glodu. (Liana SAVESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii