Guvernul a oprit exportul de busteni

sâmbătă, 17 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Guvernul a oprit exportul de busteni

In anul 2001 va putea fi recoltat un volum de masa lemnoasa de maxim 17 milioane de metri cubi, intreaga cantitate de busteni, rezultata prin exploatarea volumului de masa lemnoasa, urmind a fi valorificata exclusiv pe piata interna, exportul fiind sistat, a stabilit joi Guvernul, printr-o hotarire care modifica prevederile legale anterioare. Din padurile aflate in proprietatea publica a statului si in administrarea Regiei Nationale a Padurilor vor putea fi taiate 15,3 milioane de metri cubi, alte 1,3 milioane metri cubi din padurile proprietate privata si publica a comunelor, oraselor si municipiilor, iar 0,4 milioane metri cubi din pasunile impadurite, aliniamentele de arbori si din padurile sau terenurile cu vegetatie forestiera aflate in administrarea persoanelor juridice, altele decit Regia Nationala a Padurilor.
Repartizarea pe judete si detinatori a volumelor de masa lemnoasa prevazute in hotarire se face prin ordin al ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Volumul de masa lemnoasa de 15,3 milioane metri cubi, aprobat pentru recoltare in anul 2001 din padurile aflate in administrarea Regiei Nationale a Padurilor, va avea urmatoarele destinatii: 9,8 milioane metri cubi pentru agentii economici cu activitate de exploatare si prelucrare a lemnului; 2,2 milioane metri cubi din bazinele forestiere inaccesibile, pentru agentii economici care construiesc in contrapartida drumuri forestiere in bazinele respective; 0,3 milioane metri cubi se vor recolta si valorifica de catre Regia Nationala a Padurilor, numai la intern, pentru nevoi proprii: organizare santiere de impaduriri, instalatii vinatoresti si piscicole, reparatii curente la sedii de ocoale si cantoane silvice, imprejurimi plantatii forestiere, investitii, precum si realizarea productiei de impletituri; 3 milioane metri cubi pentru aprovizionarea de catre Regia Nationala a Padurilor a populatiei din mediul rural cu lemn de foc si lemn de constructie, din taieri de ingrijire a arboretelor tinere, de igenizare a padurilor, produse accidentale dispersate si material lemnos de mici dimensiuni din taieri in cring si de substituiri si refaceri.
Volumul de masa lemnoasa de 9,8 milioane metri cubi, pentru agentii economici cu activitate de exploatare si prelucrare a lemnului, se va oferi la vinzare pe picior, conform reglementarilor legale in vigoare. Masa lemnoasa de picior, neadjudecata dupa doua licitatii si o negociere, va fi exploatata de Regia Nationala a Padurilor cu forte proprii sau prin prestari de servicii cu agenti economici atestati, pe baza de licitatie sau negociere. Sortimentele de lemn rezultate in urma exploatarii si sortarii vor fi valorificate de Regia Nationala a Padurilor prin licitatie sau negociere directa.
Procesatorii de lemn din judetul Suceava considera ca oprirea exportului de busteni este o masura buna
Mai multi procesatori de lemn din judetul Suceava, de unde se exploateaza aproximativ zece la suta din masa lemnoasa a tarii, considera ca oprirea exportului de busteni este o masura buna, dar ca trebuie adoptate masuri fiscale de incurajare a prelucrarii lemnului in Romania.
Constantin Arion, directorul Forestfalt SA Falticeni – una dintre cele mai importante unitati de prelucrare a lemnului din judetul Suceava, care exporta cherestea, binale si ambalaje din lemn – a apreciat ca masura de oprire a exportului de busteni este buna, pentru ca vor scadea preturile, uneori mai mari decit cele europene, dar s-a pronuntat pentru un export controlat de busteni de calitate superioara.
"In Germania, de unde noi achizitionam busteni, acest export e liber pentru ca se exporta numai la preturi mari, de piata", a spus Arion. El considera ca in Romania trebuie incurajata prelucrarea interna a masei lemnoase, iar exportul de busteni trebuie sa se realizeze in conditii avantajoase pentru stat, prin introducerea de taxe vamale si stabilirea unui pret minim. "Exportul trebuie sa se realizeze in conditii avantajoase pentru stat, prin introducerea de taxe vamale si preturi minimale la bustenii cu valoare foarte mare la export, de la care statul are numai de cistigat", a mai spus directorul Forestfalt SA.
Mihai Aurel Steiciuc, asociat la firme de exploatare si prelucrare a lemnului din judetul Suceava, a afirmat ca oprirea exportului de busteni este o masura benefica. "Exista o intelegere la nivel european pentru liberalizarea exportului, insa este important sa se exporte cit mai putina materie prima si cit mai multe produse finite, astfel incit sa fie ocupata forta de munca din tara", a spus Steiciuc.
Contabilul sef al societatii exploatare si prelucrare a lemnului Dornafor SA Vatra Dornei, Maria Pislaru, a declarat ca masura este binevenita. "In acest fel, in Romania se va face o prelucrare superioara a lemnului, iar din exportul acestor produse se vor obtine venituri mult mai mari. Trebuie incurajata prelucrarea lemnului spre produse finite", a spus Pislaru. Ea a aratat ca din exportul de busteni se obtine o suma de aproximativ 60 de dolari la metru cub, pentru cherestea venitul este de aproximativ 120 de dolari la metru cub, in timp ce la un produs semifinit se obtine o suma de 430 de dolari la metru cub.
Senatorul PNL de Suceava Gheorghe Flutur, membru in Comisia de Agricultura si Silvicultura a Senatului, a salutat masura de oprire a exportului de busteni, insa a apreciat ca este necesara aplicarea unor masuri fiscale de incurajare a agentilor economici care prelucreaza lemnul.
"Exportul de busteni trebuie sa fie descurajat, dar nu prin masuri brutale, ci prin incurajarea agentilor economici din Romania sa-l prelucreze, prin gasirea unor pirghii fiscale care sa descurajeze, in general, exportul de materii prime. Va trebui sa fie descurajat si exportul de cherestea", a spus Flutur. El a apreciat ca trebuie gasite solutii pentru absorbtia masei lemnoase exploatate pe piata interna, iar industria de mobila trebuie sa fie competitiva.
La rindul sau, directorul Directiei Silvice Suceava, Gheorghe Nichiforel, a declarat ca masura este buna "daca tinem la fabricile de mobila interne". El a spus ca, in cursul anului 2000, in judetul Suceava a fost exploatata o cantitate de 1,120 de milioane de metri cubi de masa lemnoasa, din care 99% a fost vinduta agentilor economici.
In primul trimestru al anului 2001, cota de exploatare care a revenit Directiei Silvice Suceava a fost de 400 de mii de metri cubi.(M.S.)

Comentarii