Hristos a inviat !

luni, 16 aprilie 2001, 23:00
5 MIN
 Hristos a inviat !

Simbata noapte, sucevenii si-au marturisit din nou credinta, lasind sfinta si sfintitoarea lumina pascala sa le patrunda crestineste in viata si in suflete. In primul an al mileniului trei, sarbatoarea Invierii Domnului s-a petrecut sub semnul unicei credinte, ortodocsi, catolici si reformati rostind intr-un glas "Hristos a inviat !" purtind spre case, protector in podul palmei, aceeasi lumina a credintei. Sarbatoare a bucuriei si sperantei, Invierea scoate in fiecare an din case zeci de mii de credinciosi dornici sa asculte slujba de Pasti in lacasurile sfinte, mai aproape de Dumnezeu. Este noaptea cind tinerii ramin credinciosi traditiei de a se aduna in grupuri sa prinda momentul cind preotii rostesc "Veniti de luati lumina!", moment ce marcheaza inceputul slujbei. Foarte putini dintre ei ramin insa spre dimineata pina la sfirsitul slujbei, preferind dupa ora 1, penumbra si agitatia discotecilor. In locul lor, parinti si bunici ramin smeriti sa asculte cuvintul Domnului pina in zori, in asteptarea binecuvintarii cosului cu merindele din care vor gusta, in ziua de Pasti, toti ai casei.
"Hristos a inviat !", printre petarde
Curtea Bisericii Sfintul Ioan nu s-a mai umplut de credinciosi la fel ca in anii trecuti, vina fiind probabil a vremii, frigul tintuind in case sucevenii obisnuiti sa frecventeze acest lacas. La slujba din noaptea de simbata s-au adunat aproximativ 1000 de oameni, mare parte din ei fiind tineri ocupati mai mult cu efectele pirotehnice. Cucernicia si meditatia au fost inlocuite de o rumoare continua si agresiunea zgomotoasa a petardelor in lant aruncate de acestia chiar sub nasul politistilor. E drept ca si sonorizarea slujbei desfasurate in afara bisericii a lasat de dorit, lumea adunata aici preferind la un moment dat conversatia laica in locul rugaciunii.
La catedrala ortodoxa de pe strada Marasesti credinciosii au ocupat tot spatiul disponibil din jurul bisericii. Circulatia in zona a fost intrerupta pina dupa ora 1, pentru ca strada si trotuarul de vis a vis de biserica au fost pline de credinciosi. Sute de glasuri au cintat "Hristos a inviat din morti" formind un cor cu adevarat profesionist si imprimind solemnitatea fireasca a slujbei de Pasti.
La Biserica Sfintul Andrei din cartierul Burdujeni, puhoi de lume. Foarte multi au venit la slujba porniti sa ramina pina la sfirsitul ei, marturie fiind cosurile cu merinde pregatite pentru sfintit in zori. Sirul de credinciosi, cu cosuri plina cu pasca si oua rosii, pregatite de burdujeneni pentru binecuvintare s-a intins in dimineata de duminica pina la intersectia spre Botosani formind un adevaat riu de lumini pilpiinde in asteptarea stropilor de agheasma dezlegatori ai celor 40 de zile de post.
Miel si "fraguta" binecuvintate pentru pompierii suceveni
Sarbatoarea Pastelui ca si alte sarbatori religioase de peste an sint pentru soldatii in termen un prilej de tristete, atunci cind sint petrecute departe de cei dragi. Este si cazul jandarmilor suceveni care in noaptea de simbata s-au aflat in misiune, schimbul trei, in preajma bisericilor din Suceava, in echipe pe strada sau supraveghind in diferite locuri din oras ca noaptea Invierii sa treaca fara evenimente neplacute pentru concetateni.
Militarii Grupului de Pompieri "Bucovina" din Suceava au avut insa parte de o slujba de Pasti oficiata de preotul Petrica Iacov in sala de protocol a unitatii. Cu exceptia citorva pompieri ce au prins totusi Pastele in familie, tot restul unitatii a cintat barbateste "Hristos a inviat!" cu gindul la cele crestinesti dar si la lumescul miel ce astepta rumenit in cuptor numai bun de stropit cu o "fraguta" adevarata.

La Putna o noapte de Inviere fara politicieni, dar cu semnal "Dialog"

Sarbatorirea Invierii Domnului Iisus Hristos a adus la Manastirea Putna citeva mii de crestini. A fost poate nu la fel de multa lume ca in alti ani, frigul de afara sau absenta vreunei personalitati bisericesti proeminente care sa participe la slujba, ori din rindul celor politice care sa asiste, determinind pe multi credinciosi sa renunte la pelerinajul traditional catre Manastirea in care isi doarme somnul de veci marele voievod Stefan cel Mare. Se zvonea printre putneni ca va asista la slujba de Inviere ba un politician, ba altul, s-au facut presiuni de catre administratia locala asupra angajatilor "Dialog" sa puna in functiune, pina in noaptea de Inviere, antena care sa permita receptionarea semnalului pentru telefoanele mobile conectate la aceasta retea. Angajatii "Dialog" s-au achitat cu brio de sarcina, in seara zilei de simbata posesorii de telemobile "Dialog" receptionind si la Putna semnalul, dar politicienii au preferat sa-si petreaca noaptea de Paste pe alte meleaguri.
Fara fastul pe care l-ar fi impus prezenta marilor diriguitori ai neamului, slujba de Inviere de la Manastirea Putna a fost in schimb traita din plin de multimea de credinciosi veniti de prin localitatile din zona, dar si de cei veniti din afara judetului, oameni care, de ani intregi, isi petrec noaptea de Inviere alaturi de monahii sfintei manastiri. Bucuria Invierii Domnului Iisus Hristos s-a revarsat cind ceasul a batut miezul de noapte, odata cu lumina sfinta aprinsa in altarul lacasului de inchinaciune si transmisa, din om in om, pina la cel din urma. Rostirea "Hristos a inviat", a cutremurat vazduhul cristalin al noptii si tot atunci a fost uitat frigul ce se lasase inca din Joia Mare in depresiunea Putnei, caldura ce a nascut-o in bucuria Invierii Domnului in inimile enoriasilor coplesindu-l.
Dupa ce vestea Invierii a fost data, iar credinciosii in frunte cu sfintul Sobor au inconjurat biserica manastirii, dupa datina, riul de lumina, izvorit din sfintul altar, a coborit la vale, revarsindu-se pe sub arcadele portilor manastirii. Lumina de Paste, ocrotita cu grija in palmele caus a fost dusa de cei prezenti la slujba in casele lor, pentru a fi si aici vestita Invierea Domnului Iisus.
Catolicii suceveni au rostit "Hristos a inviat !" inainte de ora 12

Dupa 11 ani cind au sarbatorit Pastele cu o saptamina sau chiar doua inaintea ortodocsilor, credinciosii catolici au rostit "Hristos a inviat!" in aceeasi noapte. Liturghia de Pasti are in Biserica Catolica o tinuta deosebita. Sobrietatea ritualului, solemnitatea deplina a slujbei se manifesta in fiecare an cu acelasi conservatorism specific. Rugaciunea se rosteste si se aude neintinata de pocnetul petardelor, credinciosii daruindu-si pace si impartasindu-se in sfinta noapte cu cugetul si sufletul limpezit de pacate.
In noaptea Invierii, Biserca Catolica din Suceava a devenit neincapatoare pentru credinciosii catolici, dar si pentru cei de alt cult ce au preferat reculegerea in acest lacas. Slujba a inceput la ora 9 si s-a terminat putin peste ora 11, pentru ca toti credinciosii catolici sa poata asculta mesajul Papei Ioan Paul al II-lea rostit in noaptea Invierii, putin dupa ora 24 si pentru ca locuitorii catolici din Moara, veniti la slujba, sa se poata intoarce devreme acasa. In noaptea Invierii, ca si in alte mesaje transmise lumii intregi cu diferite ocazii, Papa a chemat din nou la unificarea bisericilor ortodoxa si catolica, Pastele anului 2001 fiind un exercitiu benefic a ceea ce ar insemna acest lucru. (Daniela BEALE, Neculai Rosca)

Comentarii