Ovidiu Grecea pe urmele "regelui" sticlei

joi, 08 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Ovidiu Grecea pe urmele "regelui" sticlei

Parchetul de pe linga Curtea de Apel Cluj a dispus trimiterea in judecata a cunoscutului om de afaceri sucevean Petreanu Corneliu – presedinte al Consiliului de Administratie de la SC Somvetra SA Gherla, pentru infractiunea de "imprumutare deghizata", de la societatea amintita, fapta care incalca prevederile art. 266, pct.3 din Legea nr. 31/1990-republicata.
Parchetul a retinut ca "la data de 13 iulie 1999, pentru plata unei datorii personale, rezultata din contractul nr. 21/BT/19.04.1999, incheiat cu FPS – Directia Teritoriala Botosani, prin care a cumparat actiuni la SC Stipo SA Dorohoi, Petreanu s-a folosit de suma de 2.000.075.000 lei, de la SC Somvetra SA Gherla". Dosarul penal nr. 124/P/2000, cu rechizitoriul datat la 30 ianuarie 2001 a fost inaintat instantei judecatoresti. Seful Departamentului de Control al Guvernului, Ovidiu Grecea a declarat ca "privatizarea frauduloasa a SC Stipo Dorohoi va fi repusa pe tapet, dosarul cu pricina urmind a fi reactualizat"
SC Stipo-Dorohoi este doar una dintre "victimele" magnatului Corneliu Petreanu. Sub privirile ingaduitoare ale mai-marilor FPS-ului, in frunte cu fostul presedinte al CA, Radu Sarbu, si directorul general executiv, Alin Giurgiu, care au fost avertizati in scris de Sindicatul Liber de la Stipo SA, Corneliu Petreanu a achizitionat, direct sau prin interpusi, fabricile de sticla si ceramica de la Falticeni, Gherla, Azuga, Tomesti si Turda.
Inglodat in datorii, cu citeva procese pe rol, din care unul cu BRD, pentru nereturnarea unui credit de circa 1 miliard de lei, Petreanu a inceput sa inchida fabricile cumparate sau sa le vinda, bucata cu bucata. Prezentam in cele ce urmeaza o trecere in revista a afacerilor facute de Corneliu Petreanu cu FPS, din care reiese clar un singur lucru: profitind de ingaduinta sefilor FPS, magnatul sucevean si-a construit un imperiu comercial din nimic.

Stipo Dorohoi – un caz simptomatic de privatizare cu cintec
Privatizarea societatii comerciale "Stipo"-Dorohoi constituie obiectul unuia dintre dosarele reluate recent de Departamentul de Control al Guvernului, "in vederea reactualizarii". "Cazul Stipo-Dorohoi" este unul simptomatic pentru maniera frauduloasa in care s-a facut privatizarea in Romania in ulitmii ani. Iata, pe scurt, datele afacerii: Pe data de 16 martie 1999, la licitatia organizata de FPS – Filiala Teritoriala Botosani, pentru vinzarea pachetului de actiuni al SC Stipo-Dorohoi, s-au prezentat doi ofertanti: SCR Piatra Neamt si SC Bit Telecom SRL Suceava – reprezentata de Petreanu Corneliu. Pentru ca Bit Telecom adjudecase, anterior, actiunile altei societati, Stif Falticeni, dar nu le achitase, comisia nu l-a acceptat la licitatie pe Corneliu Petreanu.
La a doua licitatie, a participat SCR Piatra Neamt, SC S & O Group SRL Suceava, SC Stimas SA Suceava si acelasi Corneliu Petreanu, dar nu ca reprezentant al vreunei firme ci ca "persoana fizica".
In ciuda faptului ca Sindicatul Sticlarilor de la SC Stipo a informat FPS-ul, inclusiv pe presedintele acestuia, Radu Sarbu, ca, direct sau indirect, Corneliu Petreanu achizitionase alte doua societati de sticlarie, dar nu-si achitase obligatiile de plata si ca, in plus, acesta are un proces penal cu o banca, Petreanu nu numai ca a fost admis la licitatie, dar a foast declarat chiar cistigator.
Cu complicitatea protectorilor sai din FPS, Corneliu Petreanu si-a platit actiunile cu ordine de plata emise de alte societati – SC Somvetra SA Gherla, SC Erbi Star SRL Suceava si SC Steinel Trading SRL Brasov. Politia Cluj a constatat ca Petreanu a procedat ilegal luind ca imprumut in nume personal 2 miliarde lei de la SC Somvetra Gherla, unde are calitatea de presedinte al CA, si a folosit banii pentru a plati actiunile de la SC Stipo. Dosarul penal intocmit de Politie, cu propunerea de trimitere in judecata, a fost inaintat Parchetului Cluj.
Stif Falticeni, luata pe gaj
In anul 1996 a fost semnat contractul de vinzare-cumparare actiuni intre FPS si SC Bit Telecom SRL Suceava unde administrator unic este Petreanu Corneliu – pentru pachetul de 40% din capitalul social al SC Stif SA Falticeni. Cele 986.000 de actiuni au fost gajate la FPS, existind banuiala ca ele nu sint achitate, de fapt, nici pina in prezent. Imediat dupa preluarea pachetului de actiuni, Petreanu Corneliu, impreuna cu Petreanu Florica (sotia acestuia) si Anton Vasile (consilier) a instrainat diferite bunuri din patrimoniul SC Stif Falticeni. Ca urmare a sesizarii salariatilor, Politia Suceava i-a intocmit dosar penal care a fost inaintat Judecatoriei Suceava.
Somvetra Gherla – "banca" imperiului sticlei
In 1996 a fost semnat contractul de vinzare-cumparare nr. 1171/03.10.1996 intre FPS si Anton Vasile (consilierul lui Corneliu Petreanu), cu plata in rate, pentru pachetul de actiuni de la SC Somvetra SA Gherla. Avansul de 20 la suta a fost platit de Bit Telecom, ulterior Anton Vasile cesionind 8 la suta din pachetul de actiuni catre aceasta societate, fara acordul FPS-ului. FPS a constituit gaj pentru 69.963 actiuni, din care s-au achitat, conform actelor aditionale, un numar de 5.247 actiuni, ceea ce inseamna ca, de fapt, statul mai detine 29 la suta din capitalul social, adica 64.716 actiuni. Ca si la Stif Falticeni, Petreanu a instrainat bunuri si a vindut marfa prin Bit Telecom, in calitate de comisionar, sub costul de productie – asa cum au constatat si organele de Politie Cluj. De aici, Petreanu a luat cu imprumut 2 miliarde de lei, pentru a plati actiunile adjudecate la Stipo Dorohoi.
La data de 10.06.1999 a fost semnat contractul de vinzare-cumparare PH 23/10.06.1999, intre FPS si Centrala Industriala a Sticlariei si Ceramicii Fine, reprezentata de Petreanu Corneliu. Din nota de control incheiata de FPS Bucuresti reiese ca Petreanu nu si-a achitat nici garantia de participare. In prezent, societatea este inchisa si, ca si in cazul celorlalte societati, au fost instrainate bunuri din patrimoniul societatii.
Tot prin aceeasi centrala, Petreanu a achizitionat SC Stitom-Tomesti, unde l-a numit director general pe cumnatul sau Ochisor Gheorghe, director general si la Somvetra Gherla. In momentul de fata, societatea este inchisa.
In luna aprilie 2000, la licitatia organizata de FPS Cluj, pentru vinzarea actiunilor SC Sticla-Turda, Corneliu Petreanu a participat printr-un intermediar – Ungureanu Aurel, si a adjudecat 51 la suta din capitalul social. Deoarece nu a achitat la termenul stabilit pretul, contractul a fost reziliat. (Nicolae MARGINEANU)

Comentarii