Politia de Frontiera Radauti, pregatita pentru ridicarea vizelor

joi, 27 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Politia de Frontiera Radauti, pregatita pentru ridicarea vizelor

Peste citeva zile, odata cu ridicarea vizelor pentru cetatenii romani, de la 1 ianuarie 2002, lucratorii de la granita se vor confrunta cu unele situatii neintilnite pina acum, insa cadrele din DPF Radauti au fost pregatite pentru aplicarea noilor reglementari. Purtatorul de cuvint al Directiei Politiei de Frontiera Radauti, locotenent- colonel Doru Burtila, a declarat ca "toate cadrele din Directie au fost instruite despre prevederile OUG 144 din 2001 si a Ordinului Ministrului de Interne.
Ofiterii, subofiterii si ceilalti angajati din DPF Radauti vor actiona, ca si pina acum, pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a activitatii de la frontiera de stat a Romaniei".
Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 144 din 2001, privind indeplinirea de catre cetatenii romani a conditiilor de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state, precum si a Ordinului Ministrului de Interne pentru stabilirea cuantumului sumei minime in valuta liber convertibila, de la data de 01.12.2001, orice cetatean roman care calatoreste in scopuri particulare in statele membre ale UE sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a putea trece frontiera de stat. Tot de atunci, a intrat in vigoare obligativitatea asigurarii medicale pentru perioada sejurului in strainatate, a biletului de calatorie dus-intors (pentru tren, avion, autocar, nava) sau a cartii verzi pentru autoturisme, precum si a unei sume minime in valuta liber convertibila, proportionala cu durata sejurului, dar nu mai putin de 5 zile. Dovada acestei sume se face prin urmatoarele forme: suma in valuta liber convertibila la vedere, cecuri de calatorie sau carti de credit pentru conturi in valuta, dar si alte garantii financiare care fac dovada asigurarii sumei necesare. Din aceasta categorie fac parte vaucerele, scrisorile de garantie sau angajamentele de sponsorizare si garantiile legale din partea unei banci sau ordine de plata. Cuantumul sumei minime in valuta pentru fiecare persoana este de 50 de Euro pe zi sau in echivalent pentru: Bosnia- Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Federatia Rusa, Iugoslavia, Macedonia, Moldova, Polonia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria, in celelalte cazuri fiind vorba de suma de 100 de Euro pe zi.
Cetatenii romani care pleaca in strainatate pentru a urma tratament medical, a participa la simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, ori in situatia imbolnavirii sau a decesului unei rude stabilite in strainatate, ori in alte cazuri temeinic justificate, nu trebuie sa faca dovada existentei pentru aceasta suma. Aceasta masura este valabila si pentru cetatenii romani care calatoresc in statele vecine pe baza permisului de mic trafic sau de trecere simplificata sau pentru cei care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie. Beneficiarii aceleiasi scutiri sint si minorii sub virsta de 14 ani, inscrisi in pasaportul parintilor, ca si cei sub 18 ani, care se deplaseaza la rudele sau parintii ce lucreaza ori sint stabiliti in statul de destinattie sau la rude.
Seful punctului de trecere a frontierei romane poate dispune intreruperea calatoriei, respectiv nepermiterea iesirii din tara a cetateanului roman, in situatiile in care se constata ca nu sint indeplinite conditiile enumerate anterior. (Luigi BARAGOIU)

Comentarii