Poluatorul de la METADET este PIETA SA Iasi

vineri, 02 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Poluatorul de la METADET este PIETA SA Iasi

"Monitorul de Suceava" este in masura sa prezinte rezultatele definitive ale analizelor efectuate in laboratoarele autorizate privind gradul de poluare cu cianuri la intrarea respectiv la iesirea din statia de epurare Falticeni, in urma accidentului ecologic de acum doua saptamini de la METADET Falticeni. Prezentam mai jos aceste rezultate, asa cum au fost ele consemnate intr-un raport al Inspectoratului de Protectie a Mediului Suceava:
"Referitor la poluarea produsa de riurile Somuzu Mare si Siret in data de 17.01.2001, deplasarile in teren ale inspectorilor IPM si analizele efectuate de laboratorul IPM Suceava la probele prelevate in perioada 17-25.01.2001 au condus la urmatoarele concluzii finale: in incinta SC METADET SA s-a gasit un rezervor de ACH demontat, rasturnat, in lichidul ramas in acest rezervor fiind determinate concentratii foarte ridicate de cianuri, de aprox. 35 g/l; pe un sant de scurgere din sectia sinteza situat in apropierea fostului amplasament al rezervorului de ACH s-a analizat o proba de namol recoltata in data de 19.01.01, determinindu-se un continut foarte mare de cianuri, si anume 360,56 g/kg substanta uscata; pe canalizarea industriala de la sectia sinteza, in bazinul de neutralizare si in statia de preepurare a SC METADET SA s-au gasit lichide stagnante cu diverse concentratii de cianuri, nejustificat de mari in raport cu activitatea anterioara a METADET; canalul de ape industriale al SC METADET SA Falticeni era racordat la colectorul orasenesc (numit colector FINTEX), in punctul de racord dupa calea ferata. Probele efectuate in data de 19.01.01 din colectorul orasenesc FINTEX, situat in apropierea METADET, linga calea ferata, au indicat concentratii de cianuri peste limita admisa de NTPA 002/1997 (CMA # 0,5 mg/l). In data de 21.01.2001 canalul de ape industriale al METADET a fost blocat in 3 sectiuni. La proba recoltata in data de 21.01.01 din caminul situat la iesirea din statia de preepurare (unde in momentul recoltarii s-a observat o scurgere cu un debit foarte mic de pe acest canal) s-a determinat un continut de cianuri de 409,6 mg/l; apele uzate la intrarea in statia de epurare oraseneasca au prezentat concentratii cuprinse intre 0,86 mg/l in data de 18.01.01 ora 11.00 si 0,9 mg/l la ora 17.00.
La evacuarea apelor uzate din statia de epurare concentratia de cianuri a fost de 4 mg/l in data de 18.01.01 la ora 11.15 si respectiv 2 mg/l in data de 19.01.01 la ora 12.40.
Prin urmare scurgerile de cianuri de pe platforma SC METADET SA Falticeni au trecut prin statia de epurare oraseneasca, aflata in exploatarea SC GOSCOM SA Falticeni. Concentratiile de cianuri atit la intrare in statie, cit si la iesire din statia de epurare oraseneasca s-au aflat in continua scadere in zilele urmatoare, astfel incit in prezent acestea se incadreaza in limitele admise prin NTPA 001/1997.
In ceea ce priveste probele recoltate de la depozitul de ACH si SC DALEX SRL Iasi, mentionam urmatoarele: la probele recoltate in data de 19.01.01 s-a constatat prezenta atit a cianurilor cit si a amoniului in apele uzate care stagnau in chesonul si in basa platformei de amoniac situata la intrarea in depozit; probele recoltate in data de 23.01.01 din rezervorul decupat de amoniac si rezervorul de ACH de 1000 tone in care s-au colectat apele din precipitatii si apa amoniacala din rezervorul taiat de amoniac, s-au constatat concentratii foarte mari de amoniu si cianuri, fapt ce demonstreaza ca a fost transvazata apa amoniacala in rezervorul de ACH de 1000 tone.
Referitor la probele recoltate de la SC PREDEMET SA Podu Iloaiei, jud. Iasi, am constatat urmatoarele: la probele recoltate de pe 4 fragmente de rezervoare s-au constatat urme de cianuri pe 3 din cele 4 fragmente si pH acid la una din probe; depunerea de pe fundul unui rezervor netaiat din incinta SC PREDEMET SA prezenta pH foarte acid".
Continutul acestui raport contrazice afirmatiile reprezentantilor societatii iesene PIETA SA, care declarau in urma cu doua zile ca poluarea Somuzului si, in continuare, a Siretului nu a fost produsa in urma actiunilor de dezmembrare de pe platforma METADET pe care au actionat angajatii PIETA, platforma cu legatura la reteaua de canalizare ce duce catre statia de epurare. Vicepresedintele PIETA SA, Catalin Zelinschi declara atunci ca unda de poluare nu a trecut prin statia de epurare a GOSCOM Falticeni, aruncind vina pe unele firme apartinind unor tigani din Hirlau care ar fi cumparat trei rezervoare de la SC DALEX SRL Iasi, aflate la trei kilometri de platforma unde a actionat PIETA. Din raport reiese insa clar ca unda de poluare a pornit de pe platforma METADET, prin statia de epurare.
O vina grava in declansarea accidentului ecologic de pe Somuz si Siret o au si angajatii GOSCOM Falticeni care, prin sarcinile de serviciu, erau obligati sa faca analizele apei din statia de epurare, analize care au fost facute mult mai rar decit prevede legea, din lipsa de fonduri. Neefectuarea acestor analize si indulgenta angajatilor IPM Suceava, care nu au verificat ce se intimpla in statia de epurare de la GOSCOM Falticeni au facut ca poluarea cu cianuri sa fie semnalata la citeva zeci de ore dupa producerea ei, de angajatii SGA Suceava care au observat pesti morti pe Somuz si Siret. Abia din acel moment angajatii GOSCOM si IPM Suceava au prelevat probe si au stabilit continutul de cianuri din apa deversata. Ramine ca Parchetul sa stabileasca daca angajatii de la GOSCOM Falticeni si IPM Suceava se fac vinovati in cazul poluarii cu cianuri de la METADET. (Neculai ROSCA, Nicolae MARGINEANU)

Comentarii