Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

"Enclava" americana din Itcani: Orfelinatul "Natanel"

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  La citeva sute de metri pe dreapta de la drumul national care iese din municipiul Suceava prin Itcani, un ansamblu de constructii cu totul aparte se detaseaza ca o insula in peisajul semi-rural al cartierului. Ansamblul de locuinte si dependinte emana chiar si de la distanta un aer strain, occidental. De aici poate si misterul in care pare invaluit. De aproape, insa, efectul este total. Pina si iarba, tunsa si "frezata" cu rigurozitate pare mai verde. Spatiul larg, generos, gardurile albe, aproape tranparente, cararile netede de asfalt prelinse in gazonul perfect si micile tufe de trandafiri infloriti intregesc atmosfera de ferma americana, asa cum multi dintre noi am vazut numai in filme.
  In curtea orfelinatului, un pusti blond face ture pe o trotineta care aluneca fara nici un zgomot pe rotile groase. Restul colegilor lui se afla in sala de mese. Se intoneaza un cintec religios, apoi toata lumea se asaza la masa. Copiii par scosi din cutie: fetitele au gulere de dantela de un alb stralucitor si poarta cite un batic semi-transparent pe cap, iar baietii - camasi apretate si pantaloni la dunga. Se asaza cuminti la masa. Chiar un pic prea cuminti.
  "Sintem crestini. Altceva nu as putea sa va spun, decit ca sintem crestini evanghelici. Nu avem o nuanta anume. Nu ne numim nici penticostali, nici baptisti, nici crestini dupa evanghelie... Educatia pe care o dam copiilor este o educatie biblica, deci punem accent pe Biblie, fara sa punem accent pe deosebiri. De fapt exista un cuvant in Biblie unde spune ca <acolo in locurile in care ajungeti la aceeasi parere umblati la fel, in celelalte, Dumnezeu va va lumina>. Ne intereseaza sa dezvoltam un caracter crestin, prin efecte, nu prin doctrina", ne spune directorul roman al orfelinatului, Ioan Badelita.
  La Scoala Crestina Natanael invata si 37 de copii din oras
  Orfelinatul Natanel, ca orice institutie de acest gen, se ocupa de cresterea si educarea copiilor orfani. Este insa o alternativa privata a centrelor de plasament de stat, singura de acest fel din judet. In momentul de fata, orfelinatul are spre ingrijire 55 de copii cu virste cuprinse intre 6 si 15 ani, iar la Scoala Crestina Natanel invata inca 37 de copii externi, in total 92. Copiii ajung aici prin Directia Judeteana de Protectie a Copilului, care semnaleaza cazurile sociale deosebite. "Copiii ajung aici cu toate aprobarile necesare, trec prin comisie, se face ancheta sociala, primesc aprobare si hotarire de internare in institutia noastra. Practic, lucram in comun cu directia judeteana de ocrotire a copilului", ne informeaza directorul Badelita.
  Investitia americana de aproximativ 3 milioane de dolari a creat in Suceava un sistem complex de crestere si educare a copiilor orfani, care, culmea, chiar functioneaza. Exista, pe linga vilele in care locuiesc copiii, o scoala privata cu clasele I-VIII, o capela, atelier mecanic si de timplarie, sera, gradini, o mica brutarie, o ferma didactica si o ferma reala, cu 90 de capete de vaci Holstein. Tot complexul din Itcani ocupa 18 hectare, proprietatea orfelinatului. In plus, in apropiere, sint luate in arenda 150 de hectare pentru furajele necesare animalelor.
  "Nu se pune problema ca iarna sa nu fie fructe sau sa nu fie vreodata carne pe masa copiilor"
  Am patruns, in lipsa copiilor aflati la masa, in dormitoarele fetelor. Totul, incepind de la zugraveala vesela si perdelele - de zi si de noapte - de la ferestre, pina la baile cu adevarat luxoase, arata un standard inaccesibil multor familii cu pretentii.
  "Trebuie sa recunoastem ca standardul, material vorbind, este foarte ridicat pentru copiii internati aici. Nu se pune problema ca iarna sa nu fie fructe sau sa nu fie vreodata carne pe masa copiilor. Cei mai multi parinti nu-si permit sa le ofere asemenea conditii copiilor lor. Cheltuielile lunare pentru fiecare copil se ridica la 250 de dolari", ne spune Ioan Badelita. Facem in gind rapid o socoteala. Cam 150 de dolari sint cheltuiti pentru un copil si in orfelinatele de stat, dar diferenta intre conditiile oferite copiilor este imensa. Din exterior, insa, si doar la o prima vizionare, nu am putut aprecia exact cu ce sacrificii se face educatia crestina a copiilor din acest orfelinat. Si nici cu ce riscuri.
  "Deja am cumparat 5 case, restul le vom construi cu sprijin american"
  Internati la virste mici, intre 3 si 5 ani, copiii care ajung la "Natanael" parcurg un ciclu complet de educatie, de la gradinita pina la absolvirea clasei a VIII-a, adica pina in jurul virstei de 15 ani. La virsta de 15 ani, ei nu vor ajunge in strada, asa cum se intimpla cu majoritatea celor ajunsi la majorat in centrele de stat. Orfelinatul "Natanael" se ocupa de ei astfel incit la absolvirea clasei a VIII-a sa poata - fie sa urmeze mai departe cursurile liceale, - fie sa cunoasca o meserie care sa le permita sa se descurce pe cont propriu, orfelinatul oferindu-le locuri de munca. Ioan Badelita ne lamureste: "Noi am avut de la inceput in vedere sa-i ducem pe copiii acestia pina la capat si sa oferim o alternativa vizavi de sistemul de stat al institutionalizarii copilului. Ne-am luat angajamentul ca, la sfarsitul acestui ciclu, sa le oferim un loc de munca. In ideea aceasta am construit ferma si brutaria, si magazinele, atelierul mecanic si de tamplarie".
  Am vrut lamuriri suplimentare pentru a afla perspectivele pe care le au copiii dupa ce depasesc virsta de 15 ani. Directorul orfelinatului ne-a spus ca deja s-au cumparat 5 case, pentru prima "promotie" care va iesi in curind din orfelinat. Ideea este ca fiecare copil sa aiba casa lui, iar orfelinatul ii va ajuta sa-si dezvolte o mica afacere pe linga casa, in raport cu abilitatile lor. "Este obligatia noastra morala si deja lucram la acest proiect. Am cumparat 5 case, in fiecare an avem din buget alocata o suma de bani pentru investitii in domeniul imobiliar. Nu vom putea sa cumparam toate aceste case si ne gindim foarte serios sa construim o mare parte din ele. Ar fi si mai ieftin sa le construim, pentru ca avem sprijinul americanilor. Multi oameni din America sint dispusi sa vina peste vara sa lucreze absolut gratuit", a adaugat Ioan Badelita.
  Zilnic, 3000 l de lapte pleaca spre centrele de plasament ale statului, ca donatie din partea Orfelinatului "Natanael"
  In fiecare zi, 3000 de litri de lapte pleaca din ferma catre toate centrele de plasament din judet, ca donatie din partea Orfelinatului "Natanael". "80% din ceea ce producem aici noi donam, si asta de 8 ani de zile. Centrul de plasament din Humor, Leaganul de copii si Cantina de ajutor social din Suceava, azilul de batrini din Radauti, Siretul - orfelinatul si spitalul, centrele de plasament din Liteni, Falticeni, toate primesc lapte donat de noi. In plus, avem un program pentru ajutorarea familiilor care au mai mult de 5 copii din orasul Suceava. Cele 90 de capete de vaci Holstein dau in medie 40 de litri de lapte zilnic. Tot laptele este pasteurizat, avem si doua masini de inghetata. Brutaria este mai mica, aici lucram numai in functie de nevoile noastre".
  Un raid prin ferma, insotiti discret de un ciobanesc german, avea sa ne lamureasca definitiv. In grajd, vacutele Milka aratau ca pictate, cu copitele lustruite, si ugerele imaculate. Alaturi, instalatia automata de muls, din inox, pusa la spalat, apoi celelalte tancuri pentru pasteurizare, masinile de inghetata "modeste", dar americane, totul la cele mai inalte standarde de curatenie.
  Pe linga ferma de vite, mai exista si o mica ferma cu caracter didactic. Aici se lafaie citeva exemplare din cele mai cunoscute animale si pasari domestice, de a caror crestere si ingrijire se ocupa copiii. Citeva giste si rate, gaini, bibilici, doi cai - folositi numai la calarie, citeva oi, si citiva puisori scosi din oua in incubatoarele supravegheate de copii.
  "Copiii care pleaca de aici vor avea casa si serviciu, deci vor trai pe picioarele lor"
  Scoala crestina "Natanel", cu invatamint primar si gimnazial, a fost evaluata de Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare si a primit "Autorizatia de Incredere" in mai, 2000. Programa respecta baremele impuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii, se face scoala dupa aria curriculara de stat, dar ceea ce deosebeste scoala privata de cea de stat este faptul ca, pe linga conditiile foarte bune de pregatire pe care le au - clasele avind doar 15 elevi -, copiii termina programul cu lectiile invatate. Dupa cursuri si pauza de prinz de o ora, de la ora 14, copiii isi pregatesc temele si invata, supravegheati de aceleasi cadre didactice, care stau cu ei pina la ora 16.00. Cele 12 cadre didactice care predau la "Natanael" au venit, prin transfer, din invatamintul de stat sau sint proaspat absolventi.
  Toate fondurile pentru orfelinat vin de la Asociatia de Ajutor Crestin din SUA, care stringe fonduri din donatii publice. "Natanael" este o mica parte din activitatea lor. Lucreaza cu tari din America Latina, Asia, Coreea, acum si in Iugoslavia. In Romania, asociatia aduce din 1984 ajutoare constind in colete alimentare pentru familiile foarte nevoiase. In momentul de fata in Romania au un program de ajutorare cu pachete alimentare, cu sediul la Patrauti si un program de distribuire gratuita a medicamentelor, la Cluj. Orfelinatul "Natanael" este singura institutie de ocrotire a copilului infiintata de Asociatia de Ajutor Crestin in Romania.
  "In Suceava, lumea este mai reticenta la nou. Cind apare ceva nou exista foarte multa neincredere, suspiciune. Am inceput in 1991, cind se spunea ca luam copiii ca sa-i vindem in America. Noi de asta nu infiem nici un copil. Aproape ca este ilegal ca nu-i dam pe lista pentru infiere. Dar am vrut sa dovedim ca se poate face ceva pentru tara asta, iar copiii sa ramina aici. Copiii care pleaca de aici vor avea casa si serviciu, deci vor trai pe picioarele lor. Sistemul pe care l-am construit aici e facut tocmai ca sa-i ajute sa ramina si sa traiasca in Romania". (Irene GURALIUC)
  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  Salvează lumea, fii pesimist!

  Pavel LUCESCU

  Salvează lumea, fii pesimist!

  Nu că vreau să vă îngrozesc şi să stric cuiva ziua, dar să ne amintim un pic. Când a fost ultima dată când ţi-ai prevăzut sfârşitul?

  Filmuletul zilei

  opinii

  În staţie

  Nichita DANILOV

  În staţie

  Profesorul se obişnuise atât de mult cu calculele sale, încât orice mişcare pe care o făcea, indiferent dacă se afla la catedră, în apartamentul său, ori în plină stradă, o evalua în cifre. De multe ori aceste calcule îl incomodau şi-l abăteau de la lucru, dar fără ele profesorul n-ar fi conceput că ar putea exista, şi aceasta pentru că se credea a fi un om raţional, iar pentru el raţiunea era totuna şi se confunda cu calculul matematic.

  Vicecandidaţii

  Lucian DÎRDALA

  Vicecandidaţii

  Important este în primul rând faptul că ambii candidaţi la prezidenţiale au optat pentru parteneri relativ discreţi, experimentaţi, simpatizaţi de militanţii partidului şi, foarte important, capabili să se adreseze unor segmente electorale dificile.

  Zile cu mama. Ultimele

  Michael ASTNER

  Zile cu mama. Ultimele

  Parafrazând o vorbă găsită pe-o ilustrată de doliu, inima ne-a fost grea, dar lumina amintirii străluceşte-o viaţă-ntreagă.

  pulspulspuls

  Chir Nica şi Jiji - 15 asemănări izbitoare. Oare chiar am schimbat premarele?

  Chir Nica şi Jiji - 15 asemănări izbitoare. Oare chiar am schimbat premarele?

  Dom'le, la cât de arogant şi plin de sine auzim că ar fi de la alegeri încoace junele premare Chir Nica atât la slujbă, cât şi la partidoi, tare ne mai mănâncă palmele să facem o micuţă, dar vioaie comparaţiune cu fostul premare, Jiji. 

  Caricatura zilei

  Fuziunea PMP - UNPR

  Editia PDF

  Bancul zilei

  – Hei, ce faci, unde te duci asa aranjata? – În baie, am nevoie de o noua poza de profil la Facebook.  

  Intrebarea zilei

  Care ar fi prioritatile administratiei locale pentru municipiul Iasi?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.