"La Maternitatea din Vatra Dornei este un amestec de ignoranta si inconstienta"

vineri, 22 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 "La Maternitatea din Vatra Dornei este un amestec de ignoranta si inconstienta"

Cazul tinerei femei din Vatra Dornei, Daniela Morosanu, in virsta de 28 de ani, care a murit impreuna cu pruncul sau la nastere, in maternitatea din Vatra Dornei, stirneste inca reactii in rindul factorilor de decizie din sistemul sanitar sucevean. Intervievat de reporterii "Monitorului", dr. Daniel Martiniuc, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Suceava, ii acuza vehement pe medicii spitalului Vatra Dornei, care, in opinia lui, "au savirsit greseli de neiertat si incearca sa se dezvinovateasca aruncind cu noroi in serviciul de ambulanta". "La Maternitatea din Vatra Dornei este un amestec de ignoranta si inconstienta. De ce nu au solicitat in timp util o ambulanta de la Suceava, pentru ca au fost cazuri cind au apelat la noi?! Soferul a parcurs o distanta de 120 km intr-o ora si zece minute ca sa ajunga la timp, sa se salveze viata pacientei, dar ei au trimis o muribunda insotita de doua asistente care nu au putut face nimic", declara dr. Daniel Martiniuc.
"In nici un caz ambulanta nu are vreo vina in ceea ce s-a intimplat"
Dr. Daniel Martiniuc, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Suceava, este indignat de declaratiile corpului medical de la Maternitatea din Vatra Dornei prin care s-a aruncat vina pe Serviciul de Ambulanta, in cazul decesului Danielei Morosanu. "Ambulanta de la Dorna nu avea in momentul apelului benzina, pentru ca tocmai se intorsese de la Suceava. Imediat, soferul nostru a plecat sa alimenteze si, cind s-a intors, venise si sotul pacientei cu bonul. In nici un caz ambulanta nu are vreo vina in ceea ce s-a intimplat. Dimpotriva, soferul a condus spre Suceava ca un nebun, cu 120 km pe ora, pe un jaf de Dacie Break care numai ambulanta nu se poate numi".
Dr. Daniel Martiniuc opineaza ca un control riguros inaintea nasterii ar fi scos la iveala o eventuala nepotrivire intre marimile fatului si ale bazinului mamei, iar femeia ar fi trebuit in acest caz sa nasca prin cezariana. "Daca i s-ar fi facut cezariana, femeia si copilul ar fi supravietuit. Nu stiu de ce s-a ales calea normala si nu stiu de ce nu au solicitat ambulanta de la Suceava cind au vazut ca nu se descurca". Seful servicului de ambulanta judetean ii acuza pe medicii de la spitalul din Vatra Dornei ca nu au solicitat la intrarea in operatie o ambulanta de la Suceava, care ar fi putut ajunge la timp, echipata corespunzator. "Am mai avut probleme cu Maternitatea Vatra Dornei cu mai mult timp in urma cind mi-au pus in masina o femeie care a nascut pe la Gura Humorului, pentru ca ne-au chemat prea tirziu.
"Erau obligati de lege sa solicite prezenta unui medic pe Ambulanta"
Conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta considera ca medicii de acolo incearca, din disperare, sa arunce vina pe altcineva. A doua greseala sesizata de dr. Daniel Martiniuc este aceea ca medicii din Dorna nu au anuntat medicul de la Ambulanta sa insoteasca pacienta, care se afla in stare foarte grava. "Articolul 90 din legea pentru sanatate spune ca prezenta medicului pe salvare este obligatorie la cazurile de urgenta. In cazul nefericit de la Vatra-Dornei, medicul nostru nu a fost solicitat sa insoteasca ambulanta la Suceava, nici macar nu a fost pus la curent cu ce se intimpla, iar asistenta nu a avut drept de decizie asupra opririi la Cimpulung sau Gura-Humorului. Nu am fost solicitati la nici un caz urgent la care sa nu trimitem si medic. Daca nu era nimeni aici, cu toate ca asa ceva nu prea se intimpla pentru ca avem tura de garda, chemam de la domiciliu pe cineva", afirma dr. Daniel Martiniuc.
Trei sferturi dintre ambulante sint bune pentru cimitirul de masini

Desi potrivit legii ar trebui ca fiecare serviciu de ambulanta sa aiba medic, la Cimpulung, Siret si Falticeni nu este nici un medic care sa insoteasca salvarea. La Vatra-Dornei si Gura-Humorului lucreaza cite un medic, la Serviciul de Ambulanta din Radauti sint 3 medici, iar la Suceava 7.
Serviciul Judetean de Ambulanta Suceava are in dotare 74 de ambulante functionabile, dintre care 32 se gasesc in Suceava, dar si acestea si-au depasit de mult timp "virsta" si numarul de kilometri parcursi. "In anul 1993, in urma unei licitatii, am achizitionat 6 ambulante Fiat Ducato, dar numai una singura este echipata dupa standardele europene, si se gaseste in parcul auto din Suceava. Sintem solicitati la o cota destul de ridicata, iar ca sa putem transporta bolnavii in conditii optime, trebuie sa avem masini echipate cu aparat pentru oxigen, pentru respiratie artificiala, cu electrocardiograf, si in afara de acest lucru ar trebui sa fie bune din punct de vedere mecanic. Sintem constienti ca masinile noastre nu ar face fata parametrilor impusi de o verificare tehnica riguroasa. Guvernul nu ne recunoaste ca fiind un serviciu de gradul 0, dar ce poate fi mai important decit viata omului?! Cu aceste amarite de break-uri, care numai ambulante nu sint, ce putem face?", se intreaba directorul Serviciului Judetean de Ambulanta, dr. Daniel Martiniuc.
Banii primiti de la Casa de Asigurari pentru benzina se dovedesc a fi insuficienti, deoarece se cheltuie sume foarte mari pentru reparatiile curente ale masinilor. "A devenit un lucru obisnuit sa avem zilnic masini in reparatii, pentru inlocuirea diferitelor piese. In ceea ce priveste benzina, nu ne putem plinge pentru ca am primit bani de la Casa de Asigurari, dar ei se mai duc si in alte directii, cum ar fi intretinerea masinilor, pentru ca trebuie sa ne gospodarim singuri", a conchis dr. Daniel Martiniuc. (Cristina VIU, Irene GURALIUC)

Comentarii