"Saracii" maxi taximetristi si-au dat arama pe fata

luni, 05 martie 2001, 00:00
4 MIN
 "Saracii" maxi taximetristi si-au dat arama pe fata

Vineri, maxi-taximetristii nu s-au mai ascuns dupa deget si au aratat cit de rentabila este afacerea transportului de calatori cu microbuze in Suceava. La licitatia desfasurata incepind cu ora 14, in sala 48 a Consiliului Judetean, 102 masini apartinind unui numar de 62 societati comerciale, asociatii familiale si persoane fizice s-au "batut" pe doar 40 de locuri ale traseului A de maxi-taxi. Ruta Burdujeni sat – Obcini licitata vineri, este considerata "ciolanul cel mare", comparativ cu celelalte trei trasee ce urmeaza a fi licitate in aceasta saptamina de catre proprietarii de microbuze, fiind cea mai populata si cu cele mai multe statii.
Maxi-taximetristii nu s-au uitat la bani cind a fost vorba sa-si cistige dreptul de a face transport pe aceasta ruta. Cu naivitate, Consiliul Local a stabilit prin caietul de sarcini, ca pret minim de pornire la licitatie, o redeventa de numai 3 milioane de lei, dar proprietarii de microbuze au "spart" practic piata, lansind sume de 5 ori mai mari. Proprietarii celor 40 de masini care vor circula pe traseul A de maxi-taxi, au licitat si au cistigat un loc pe traseu, oferind municipalitatii o redeventa lunara cuprinsa intre 15.100.000 de lei si 8.440.000 milioane. Au fost societati care, in aceste baremuri, au intrat in trafic chiar cu 4, 6 sau 8 masini de fiecare, ceea ce inseamna tot de atitea ori redeventa de platit lunar la Primarie. Aceste sume arata clar care sint cu adevarat posibilitatile de cistig de pe urma activitatii de maxi-taxi in Suceava, si ca nu e greu de scos intr-un an de zile un minim de 200 de milioane de dat la stat, inainte de a mai pune la socoteala si o "bruma" de beneficiu, fara de care, operatorii nu s-ar fi batut sa insface un loc pe cel mai banos traseu din oras.
Din alt punct de vedere, redeventele oferite vineri au scos la iveala impertinenta maxi-taximetristilor care, cu citeva zile in urma, au batut cu pumnul in masa primarului Marian Ionescu santajindu-l sa intervina in anularea Hotaririi de Consiliu Local ce a stabilit conditiile de participare la licitatie. Ei au racnit atunci cit ii tinea gura ca cele 3 milioane fixate ca redeventa minima stabilita reprezinta o suma "exorbitanta" fata de posibilitatile lor, ca trei zile mai tirziu sa arunce dezinvolt nu mai putin de 15 milioane.
Ca sa amine licitatia, maxi-taximetristii au incercat sa-l duca de nas pe presedintele Consiliului Judetean

Pentru a putea sa intirzie licitatia, maxi-taximetristii si-au jucat sansele pina in ultima clipa. Pentru ca n-a tinut figura cu o zi inainte, Tribunalul aminind discutarea contestatiei depuse in contencios administrativ pentru alt termen, ei au apelat la alta smecherie. Cu o ora inainte de inceperea licitatiei, pe masa presedintelui Consiliului Judetean Gavril Mirza a aparut un fax din partea Consiliului Concurentei si a Avocatului Poporului, prin care aceste doua institutii solicitau si ele anularea licitatiei de vineri si modificarea caietului de sarcini. Solicitarea venea, chipurile, dupa ce institutiile mai sus mentionate au analizat la rindul lor o alta contestatie a maxi-taximetristilor suceveni la aceeeasi HCL si drept urmare cereau luarea unor masuri, printre care si aminarea licitatiei. Paradoxal, faxul cu pricina a fost trimis de la o adresa din Suceava, o stampila lipsea, iar cealalta se vedea numai pe jumatate. Se pare ca, in incercarea disperata de a "lucra" municipalitatea dupa bunul lor plac, proprietarii de maxi-taxi nu s-au mai informat ca cele doua institutii nu au nici o competenta sa intervina in aplicarea unui act emis de Consiliul Local.
Gavril Mirza, presedintele Consiliului Judetean crede ca proprietarii de microbuze se tin de glume proaste, dar pe care el personal nu le gusta. "Sint convins ca a fost o farsa, pe care insa nu o voi lasa asa. Vom sesiza organele competente sa descopere exact de la ce fax a venit actul si sa actioneze in consecinta", a declarat Gavril Mirza.
S-au zvircolit cit s-au zvircolit maxi-taximetristii, dar la licitatie tot au trebuit sa se prezinte. Mai mult, la putin timp dupa ce au vrut sa fenteze licitatia, n-au avut incotro si au fost de acord sa "decarteze" bani frumosi la bugetul local. Presedintele comisiei de licitatie, primarul Marian Ionescu, a afirmat ca in ciuda presiunilor exercitate de proprietarii de microbuze, vineri a fost cea mai curata licitatie organizata de municipalitate in ultimii 10 ani. "Redeventa oferita de operatori nu a fost o surpriza pentru mine, pentru ca aceasta este de fapt suma reala pe care ei trebuie s-o platesca Primariei, proportionala cu cuantumul lunar al incasarilor din transportul pe care il fac. Un an si jumatate au circulat aproape gratuit, cu 1,3 milioane pe luna redeventa, pentru ca vechea administratie a dorit acest lucru. Ea a urmarit in principal prin introducerea unui numar atit de mare de microbuze, falimentarea TPS-ului si discreditarea mea ca director", a afirmat primarul Sucevei.
La noile preturi, este greu de crezut ca cei care vor plati la Primarie intre 8,4 si 15,1 milioane lunar vor mai tolera pe traseu "pirati" infiltrati ilegal sa transporte calatori, iar controalele pe care le vor organiza singuri, vor fi cu siguranta mai drastice decit cele facute de Politie.
Daca "lozul cel mare" a fost tras vineri, astazi, miercuri si vineri, urmeaza celelalte trei reprize de licitatii pentru traseele B,C si D, ale Sucevei, respectiv Burdujeni sat-Gara Itcani, Gara Itcani – Gara Scheia si Burdujeni (oras) – Obcini. Pentru fiecare din aceste rute, municipalitatea nu a acordat decit cite 10 locuri, tinindu-se astfel de cuvint cind a promis accesul a numai 70 de microbuze pentru toata Suceava. Pentru ca noile masini vor avea 12, 14 sau 16 locuri, ele vor suplini cu succces lipsa microbuzelor cu 8 locuri, scoase din calcul de Consiliul Local Suceava la aceasta licitatie. (Daniela BEALE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii