Teapa de 6 miliarde de lei cu cauciucuri "resapate"

joi, 12 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Teapa de 6 miliarde de lei cu cauciucuri "resapate"

Societatea comerciala SUPERMAG IMPERIAL Gura Humorului detine certificatul de investitor in zona defavorizata nr. 270/19 ianuarie 2001, eliberat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est Piatra Neamt. Pe 27.01.2001 si 26.02.2001 agentul economic a achizitionat din import Italia diverse masini si utilaje in valoare totala de 785 milioane de lei, in conditii de scutire de la plata taxelor vamale si TVA, in vederea efectuarii unei investitii, respectiv sectie resapare anvelope in zona defavorizata Cimpulung Moldovenesc. Un control efectuat de Garda Financiara Suceava a descoperit ca utilajele au fost amplasate intr-un spatiu inchiriat in orasul Cimpulung Moldovenesc, dar s-a constatat ca de la achizitionarea utilajelor si pina la inceputul lunii iulie 2001 aceasta sectie nu a efectuat activitati de resapare anvelope. S-a constatat de asemeni ca la sediul social al agentului economic din Gura Humorului, o camera inchiriata in suprafata de 15 mp, de asemenea nu s-a efectuat nici o activitate in perioada sus mentionata. Verificarile au demonstrat ca in perioada decembrie – iulie 2001 societatea SUPERMAG IMPERIAL SRL a importat 61.327 bucati anvelope uzate, in valoare totala de 3,413 miliarde de lei, in regim de scutire de la plata taxelor vamale si a taxei pe valoare adaugata. Pentru a beneficia de scutirile mentionate, agentul economic a depus la ADR Nord-Est Piatra Neamt cerere de avizare si declaratii pe propria raspundere ca materia prima importata nu va fi comercializata sau instrainata, aceasta urmind a fi folosita in procesul de productie in vederea resaparii. Pentru a justifica faptul ca anvelopele au fost utilizate ca materii prime, s-au intocmit rapoarte de productie pentru un numar de 30.163 anvelope cu operatiunea de "prelucrare prin adincirea santurilor de pe banda de rulare" cu ajutorul unui cutit electric.
Referitor la aceasta operatiune, Registrul Auto Roman a precizat la cererea Garzii Financiare Suceava urmatoarele: "Activitatea de resapare a anvelopelor folosite la vehiculele rutiere reprezinta un proces tehnologic realizat cu scule si utilaje speciale, prin care se reface banda de rulare a anvelopei, aceasta fiind adusa la caracteristici functionale si dimensionale initiale (ca si a unei anvelope noi). Pentru a putea fi comercializate, anvelopele resapate trebuie sa fie certificate de conformitate de catre RAR. Actiunea de "adincirea canalelor de profil nu reprezinta un procedeu tehnic recunoscut si utilizat in acest scop, ci dimpotriva este o activitate care poate sa puna in pericol viata utilizatorilor unor astfel de anvelope. In concluzie, actiunea de adincire a canalelor de profil nu are nici o similitudine cu cea de resapare a anvelopelor".
Fata de cele prezentate, Garda Financiara Suceava a constatat urmatoarele: din totalul celor 61.327 bucati anvelope uzate importate ca materie prima cu scutire de la plata taxelor vamale si a taxei pe valoare adaugata la 30.518 bucati anvelope uzate s-a schimbat destinatia initiala (printr-o inginerie financiara, in sensul ca acestea au fost comercializate prin firma SUPERMAG DIVERSITAS Marginea, firma avind acelasi patron ca si SUPERMAG IMPERIAL Gura Humorului, anvelopele uzate vindute fiind comercializate asa cum au fost importate, fara a fi introduse in procesul de productie. S-au intocmit rapoarte de productie fictive, deoarece personalul angajat s-a ocupat cu activitati administrative de amenajare a spatiului si instalarea utilajelor importate si nicidecum de prelucrarea cauciucurilor. S-a descoperit existenta unor neconcordante intre data transferului de anvelope de la depozitul din Radauti la sectia din Cimpulung Moldovenesc si rapoartele de productie aferente care erau datate inainte de data transferului. Dispozitivele electrice pentru adincirea santurilor de pe banda de rulare a anvelopelor au fost importate si instalate dupa data intocmirii rapoartelor de productie. Deoarece SUPERMAG IMPERIAL Gura Humorului nu a respectat actele normative care reglementeaza conditiile necesare pentru a beneficia de facilitatile fiscale acordate zonelor defavorizate, respectiv scutirea de la plata taxelor vamale si a taxei pe valoare adaugata pentru materiile prime importate si scutire de la plata impozitului pe profit s-a procedat la recalcularea obligatiilor fiscale sustrase de la plata bugetului de stat, dispunindu-se a se vira la bugetul statului 302 milioane de lei impozit pe profit, 99 milioane de lei TVA, 27 milioane de lei majorari de intirziere, 2,905 miliarde de lei taxe vamale si 2,400 miliarde de lei TVA. In cauza urmeaza a se efectua cercetari de catre organele abilitate, urmind a se stabili daca aceasta inginerie financiara imbraca si aspecte penale. (Nicolae MARGINEANU)

Comentarii