Terenul din fata pistei Aeroportului pare a fi blestemat

vineri, 07 decembrie 2007, 22:12
3 MIN
 Terenul din fata pistei Aeroportului pare a fi blestemat

Discutiile privind situatia terenului necesar extinderii Aeroportului International Iasi nu se mai termina. Seful Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, subprefectul Marius Bodea, dar si sefii institutiilor implicate in solutionarea problemelor legate de situatia juridica a terenului pe care urmeaza sa se extinda Aeroportul au discutat vineri mai bine de trei ore pe aceasta tema fara a ajunge la o concluzie.

In urma intilnirii a reiesit ca pe terenul pe care trebuie sa-l predea Statiunea de Cercetare Dancu catre Aeroport au fost emise de municipalitatea ieseana in 1992 cinci titluri de proprietate, care insumeaza peste 4 ha de teren. Culmea, o parte a proprietatilor particulare se afla exact pe traseul viitoarei piste a Aeroportului.

"S-a stabilit o intilnire saptamina viitoare intre presedintele CJ si cei care au teren acolo pentru a se gasi o modalitate de preluare a acestei suprafete", a precizat Bodea.

Zona de protectie

Sefii institutiilor judetene au anuntat ca se va negocia fie o suma ca despagubiri pentru acel teren, fie un nou amplasament pentru cei care detin cele cinci titluri. "Din punctul meu de vedere, orice propunere facuta de conducerea CJ catre cei cinci proprietari trebuie acceptata neconditionat, pentru ca pe acel teren nu vor putea construi niciodata nimic si nici nu vor putea fi cultivate plante mari. Vor ramine cu un teren cultivat cu iarba. Mai mult, accesul pe acel teren va fi facut numai cu aprobare din partea celor de la Aeroport, fiind in zona de protectie", a spus Bodea.

In cursul acestei saptamini parea ca s-a rezolvat ultima piedica. La nivelul consiliului local din comuna Victoria a fost aprobata o hotarire prin care 2.000 de metri patrati de teren vor trece la CJ. Terenul va fi folosit pentru un schimb intre CJ si Serviciul Roman de Informatii, care detine 600 de metri patrati  in zona in care urmeaza sa se construiasca noua pista flexibila de 3.000 de metri.

Consilierii locali PSD din Victoria au respins prima data proiectul. "Am rezolvat situatia de la Victoria si vom primi teren pentru a face schimbul. La intilnirea de azi (n.r. – vineri) am clarificat o serie de aspecte in legatura cu amplasamentele zonelor adiacente Aeroportului. Vor interveni modificari deoarece in toate actele cadastrale si hotaririle de guvern anterioare s-au facut foarte multe greseli, si trebuie puse in ordine, pentru ca, atunci cind facem Aeroportul, sa nu avem probleme", a afirmat Flaiser.

Banii stau si asteapta

Pentru extinderea Aeroportului ar mai fi necesare 172 de hectare aflate in cadrul  Statiunii de Cercetare Dancu si detinute de alte institutii aflate in subordinea Guvernului.

In cursul lunii trecute, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca, in cel mai scurt timp, va fi emisa hotarirea de guvern prin care cele 172 de hectare necesare extinderii aerogarii sa ajunga in domeniul public al CJ.

Insa proiectul de modernizare a Aeroportului ar putea fi intirziat mult mai mult, pentru ca acel document in forma lui finala nici nu a fost trimis spre aprobare de la Iasi. Guvernul a alocat la mijlocul acestui an 10 milioane de lei pentru demararea lucrarilor la pista, dar fondurile nu au fost cheltuite pina acum din cauza problemelor aparute cu situatia juridica a terenurilor. Valoarea lucrarilor de modernizare de la Aeroportul Iasi au fost estimate la 200 de milioane de euro.

Comentarii