Trafic de locuri de veci la Iasi?

luni, 30 martie 2009, 11:38
4 MIN
 Trafic de locuri de veci la Iasi?

Directia de Servicii Publice Municipale din Iasi a decis ca, incepind de anul acesta, toti cei care au morminte in cimitirele ieseane sa demostreze ca sint rude cu mortii. In caz contrar, ei pot pierde mormintele, cu toate ca platesc taxe la bugetul local de ani de zile. Noua „lege" a fost descoperita de o familie din Anglia care plateste de 15 ani taxa pe trei morminte detinute la „Eternitatea". „Nu stiu cum putem demostra ca sintem rude cu stra-strabunicul sau cu matusa decit daca ei ii vor deshuma si ne vor face teste ADN. Este absurd sa ceri o astfel de dovada", sustine James Gillies Ballantyne.

„Nu mi-au luat banii"

Sotii Ballantyne platesc de aproape 15 ani taxa de intretinere a celor trei morminte pe care familia le are in Cimitirul „Eternitatea". Acum citeva zile, reprezentantul familiei la Iasi, Constantin Toni Dartu, fratele sotiei lui Gillies Ballantyne, a mers ca in fiecare an la cimitir pentru a plati taxa de 12 lei. A avut o surpriza: reprezentantii cimitirului au refuzat sa ii ia banii. Motivul invocat de acestia este pe cit de bizar pe atit de tragico-comic. Pentru a putea plati in continuare suma respectiva, care reprezinta taxa pentru ingrijirea mormintelor, trebuie sa dovedesca faptul ca este ruda cu mortul. Cu alte cuvinte, trebuie sa vii cu un act care sa ateste ca tu esti mostenitorul acelui spatiu. „Mi-au spus ca trebuie sa le demostrez ca cei inmormintati in respectivele cavouri imi sint rude. Am bunicii si parintii ingropati acolo de peste 70 de ani", spune revoltat scriitorul Constantin Toni Dartu. El este fratele Mariei Magdalena Ballantyne, care e plecata in Marea Britanie de 45 de ani. „Nu stiu cum putem demostra ca sintem rude cu stra-strabunicul sau cu matusa decit daca ii vor deshuma si ne vor face teste ADN. Este absurd", sustine James Gillies Ballantyne. El crede ca aceasta decizie este in fapt o incercare de a le fi confiscate locurile de veci. Neplatind taxa, acele locuri pot fi considerate ca neapartinind cuiva, deci pot fi vindute. „Cred ca stiu motivul pentru care au impus aceasta cerinta ridicola. Astfel, ei pot sustine ca nu exista urmasi, deci pot vinde locurile sau le pot folosi pentru ei. Cu toate acestea, cine a inventat acest nou sistem nu a realizat cit de nepractic si birocratic este. Mai mult decit atit, el nu va functiona pentru ca urmasii nu vor fi capabili sa contacteze toate rudele in viata, care sint imprastiate prin lume. Deci iata o metoda buna ca sa inseli", spune Ballantyne. Scriitorul Dartu il aproba, si chiar subliniaza ca situatia lor nu este unicat, dimpotriva. „Nu numai noi trecem prin asta. Cit am stat la rind sa platesc, am mai auzit oameni care se confrunta cu aceeasi problema. Este rusinos. Rudele mele din Anglia sint foarte mihnite, mai ales ca la ei exista un respect deosebit pentru morti", afirma Dartu.

Municipalitatea vrea ordine in cimitire

Luminita Salceanu, director DSPM, crede insa ca aceasta decizie este cit se poate de normala, pentru ca este nevoie de ordine in cimitire. Insa, tot ea este cea care motiveaza acest nou regulament prin faptul ca pe parcursul anilor au existat cazuri in care anumite persoane au platit taxele in locul altora si au considerat ca locul li se si cuvine pe drept. In consecinta l-au si cerut si obtinut cind au avut de inmormintat pe cineva sau au planuit sa il vinda altcuiva. „Am avut numeroase cazuri in care oamenii s-au prezentat doar cu aceste chitante la noi. Pe baza acestora i-am facut proprietari. In prezent, avem o groaza de procese cu proprietarii de drept. Avem chiar si cazuri in care un mormint a fost vindut de trei ori", spune ea. Solutia pentru rezolvarea acestei probleme este, in perceptia ei, foarte simpla. Urmasii trebuie sa mearga la notar si sa isi dezbata mostenirea, apoi cu actele obtinute sa vina la Directie pentru a li se recunoaste statutul de urmasi. Dar aceasta actiune nu este deloc simpla. Pentru a dezbate mostenirea si pentru a primi actul de mostenitor este nevoie ca toate rudele in viata ale familiei Dartu-Ballatyne sa ajunga la Iasi, sa se prezinte la notar, sa soata bani din portofel si sa parafeze „afacere". Din pacate, membrii acestei familii sint imprastiatia prin lume, asa ca posibilitatea de a-i aduna in Iasi, doar pentru ca DSPM nu a fost capabil sa gestioneze o problema de acest tip, este imposibila. „Toate aceste precautii au menirea de a proteja si mentine in siguranta si din punct de vedere legal, locurile de inhumare concesionate cu buna credita de catre cetatenii Municipiului Iasi", se subliniaza in comunicatul trimis de Directia de Servicii Publice Municipale.

„E grav ca se face legea dupa hoti. Eu nu pot sa imi adun rudele imprastiate prin toata lumea. Asa ca nu voi face nimic. O las asa. In mod normal, contractul cu cimitirul pe spatii ar trebui sa se incheie peste vreo 30-40 de ani, pentru ca a fost incheiat pe 100 de ani", spune resemnat Constantin Toni Dartu.

Comentarii