Transplanturile „domino”

Subtitlu

miercuri, 10 martie 2010, 23:35
3 MIN
 Transplanturile „domino”
Dumitru Popa a primit un rinichi nou si a scapat de chinuitoarele dialize care i-au facut viata un calvar. "La vara vreau sa merg cu toata familia la mare", spune el fericit

Dumitru Popa are 51 de ani si de aproape 12 ani spitalul a devenit pentru el a doua casa. Sau mai degraba un loc de munca, dupa cum el insusi spune. Barbatul a lucrat ca operator chimist la CFS (Terom) timp de 21 de ani, insa a fost nevoit sa renunte la locul de munca in momentul in care s-a imbolnavit. La spital l-au adus problemele cu inima, insa de aici totul s-a complicat, iar analizele medicale au aratat ca situatia era mai rea decit se crezuse initial. Hipertensiunea de care suferea barbatul era doar un simptom al insuficientei renale.

Au urmat apoi aproape 12 ani de dializa, vizite la spital de trei ori pe saptamina, adica sase intepaturi in sapte zile, cite patru-cinci ore la fiecare sedinta. Miinile barbatului si-au pierdut forma initiala, se vad acum multe bonturi cauzate de miile de intepaturi pe care le-a suferit in ultimii 12 ani. Viata lui s-a schimbat radical din momentul descoperirii bolii, fiind nevoit sa iasa la pensie.

"Am incercat sa duc totusi o viata normala, am tinut regim permanent. M-am straduit cit am putut ca ai mei sa nu simta ca sint bolnav. Pentru ei a fost foarte greu, erau mici cind m-am imbolnavit eu. Nu stiu ce m-as fi facut fara sotie, a fost si este in continuare un stilp zdravan de nadejde al familiei. Datorita ei am rezistat atita timp, pentru ca mereu m-a incurajat si m-a ajutat cu tot ce am avut nevoie", povesteste barbatul.

Schimb de rinichi intre mai multe famili din tara

Dupa 12 ani de dializa, Dumitru Popa a fost supus unei operatii de transplat renal la Spitalul "C.I. Parhon" la sfirsitul saptaminii trecute, organul venind de la un donator aflat in moarte cerebrala. De altfel, barbatul nu este singurul din familia sa care a trecut prin aceasta operatie. Sora lui, in virsta de 43 de ani, a avut aceeasi problema cind era mai tinara. Intimplarea face ca femeia l-a cunoscut pe barbatul care avea sa-i fie sot chiar la una din sedintele de dializa, el avind aceeasi problema de sanatate.

Primul care a avut sansa sa primeasca un rinichi a fost sotul, pentru care a donat fratele sau. Interventia a avut loc la Cluj in 2000. Dupa cinci ani a venit rindul sotiei. Pentru ea s-a oferit sa doneze un rinichi chiar soacra ei. Testele au aratat insa ca cele doua nu sint compatibile.

Solutia a venit de la ideea medicilor de a realiza un transplant incrucisat de tip domino. Trei familii au fost implicate, una din Timisoara, una din Sighetul Marmatiei si familia femeii din Pascani. Astfel, soacra femeii din Pascani a dat un rinichi pentru o persoana din Sighetul Marmatiei, iar o ruda a acestei persoane a donat pentru o alta din Timisoara. Ruda celei din Timisoara s-a dovedit a fi compatibila cu sora lui Dumitru Popa si astfel i-a donat un rinichi.

Intr-un final, s-au inregistrat trei operatii de prelevare si trei operatii de transplant renal la Cluj in 2005. Atit sora lui Dumitru Popa, cit si sotul ei au fost urmariti apoi de catre medicii din Spitalul "C.I. Parhon", iar starea lor a fost buna de atunci. La acelasi lucru spera si Dumitru.

In ziua transplantului, el a fost printre cei sapte dializati chemati sa faca testele de compatibilitate. "Am zburat spre spital si de data asta am fost norocos. Nici dusmanilor mei nu le doresc sa fie bolnavi, si acum nu vreau decit sa fiu cu familia mea. Le-am spus copiilor mei sa vina la medic la primul simptom, ca eu n-am facut asta si am gresit. Am rezistat atitia ani pentru ca am mai glumit si n-am pus tot la suflet, dar trebuie sa ai psihicul tare ca sa induri asa mult dializa. Am ajuns sa-i cunosc pe toti din spital, iar cu ceilalti dializati vorbesc ca si cu familia mea", a mai spus barbatul.

Urmatorul plan al barbatului este sa-si ia toata familia, cei patru copii si cele patru nepotele, si sa mearga la mare in vara.

Comentarii