Ultimatum pentru 1400 asociatii

Subtitlu

joi, 24 iunie 2010, 22:27
4 MIN
 Ultimatum pentru 1400 asociatii

CET a dat drumul la apa calda, insa de aceasta se vor bucura doar foarte putini ieseni. Funizorul de energie termica impune conditii dure pentru furnizarea apei calde. Asociatiile de proprietari cu restante mai vechi de trei luni risca sa ramina din nou fara apa calda. In aceasta situatie se afla majoritatea asociatiilor. Mai exact, la sistemul centralizat sint racordate circa 57.000 de apartamente, adica in jur de 150.000 de ieseni. Practic, daca se ajunge la sistarea apei calde, beneficiari ar mai fi in jur de 10.000 de ieseni. CET a anuntat ca urmeaza sa esaloneze debitele si penalitatile populatiei. Masura va trebuie „armonizata" cu o modificare legislativa adoptata acum doua zile, care prevede ca familiile care isi achita debitele restante in termen de un an sa fie scutite de la plata penalitatilor.

Doua saptamini pentru reesalonarea datoriilor

CET a primit din nou gaz si a reluat furnizarea apei calde catre populatie. Sefii municipalitatii au afirmat ca nu s-a ajuns deocamdata la un acord final cu Romgaz referitor la reesalonarea datoriilor. Primarul Gheorghe Nichita a afirmat ca CET a propus un grafic de esalonare a platilor. „S-a discutat si a fost depusa o propunere de esalonare a datoriilor. Graficul de esalonare este pe o perioada de 5 ani, insa cel mai important este ca CET sa-si plateasca facturile curente", a declarat primarul Gheorghe Nichita. Acesta a tras un semnal de alarma insa in ceea ce priveste datoriile populatiei, care ar trebui achitate. „Se vor reduce cheltuielile si la CET, insa si oamenii ar trebui sa-si plateasca debitele, pentru ca altfel nu se mai poate", a mentionat Nichita. Debitele totale la gaz ale termocentralei se ridica la aproximativ 41,7 milioane lei. CET a anuntat ca toti consumatorii cu restante la plata facturii energiei termice trebuie „sa-si achite in cel mai scurt timp datoriile". Mai mult, cei care au restante mai vechi de trei luni risca sa ramina fara apa calda. Toti consumatorii care au debite mai vechi de trei luni trebuie sa se prezinte la SC CET Iasi SA pina pe data de 9.07.2010 pentru stabilirea graficelor de esalonare a datoriilor. „Neplata facturilor restante la furnizorii de materii prime conduce la sistarea acestora catre SC CET Iasi SA", se arata intr-un anunt facut de CET.

Doar 6% din asociatii sint cu datoriile „la zi"

Primarul a afirmat ca se va face o analiza la nivel de CET pentru a se vedea ponderea datoriilor. „Nu stiu exact daca la trei luni, sau la sase luni. Vom face o analiza pentru a vedea exact cum sta situatia si apoi se va lua o decizie", a specificat Nichita. CET are de incasat pentru energia termica de la populatie in total aproximativ 95 milioane lei, suma din care circa 38 milioane lei reprezinta debite, iar restul penalitati. Oficialii termocentralei sustin ca din cele aproape 1.500 de asociatii de proprietari, mai putin de 100 au restante sub trei luni, iar circa 400 au datorii mai vechi de un an si jumatate. Ca atare, majoritatea asociatiilor de proprietari vor trebui sa-si achite in cel mai scurt timp debitele pentru a nu ramine fara apa calda. „Asociatiile vor fi chemate in primul rind pentru a-si achita sumele restante. Apoi vorbim de esalonari de plata. De regula aceste esalonari se fac pe o perioada de sase luni, dar depinde si de cuantumul datoriilor, vechimea acestora, daca s-au mai facut alte esalonari si au fost respectate, daca au fost chemate in instanta pentru restante. Se va discuta pentru fiecare caz in parte", a explicat Ion Creanga, seful Serviciului Juridic la CET.

Lege in sprijinul datornicilor

Desi termocentrala va reesalona restantele totale, adica si penalitati si debite, o modificare legislativa adoptata acum doua zile de Camera Deputatilor ii poate scuti pe iesenii cu venituri mai mici de 1.000 de lei pe membru al familiei de plata penalitatilor. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, datornicii trebuie sa-si achite debitele in termen de 12 luni. „Deocamdata stiu ca este un proiect de lege. Noi facem esalonarile conform legislatiei in vigoare. Legea ma obliga sa iau in calcul si penalitatile. Vom vedea dupa ce legea va fi promulgata. Asteptam sa apara si normele de aplicare. Presupun insa ca va suferi modificari", a adaugat Creanga. Primarul este de parere ca noua lege va duce la cresterea incasarilor. „E o chestiune care stimuleaza platile. Asa face si Romgaz cu CET", a apreciat Nichita. Proiectul de lege a fost propus de deputatul PC Bogdan Ciuca si prevede modificarea si completarea legii 230/ 2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Oficialii CET au explicat ca vor fi sterse penalitatile calculate de catre furnizor si nu cele de la nivelul asociatiei de proprietari. Reprezentantii asociatiilor de proprietari sustin insa ca nu e trecut in lege cum se va proceda exact. „Voi analiza inca o data legea pentru a vedea exact cum se procedeaza. Dupa textul legii de acum, asociatia va sterge si ea penalitaile calculate. Oricum e o masura binevenita si corecta pentru ca de la furnizori Guvernul tot a mai taiat din penalitati. E ca o «reparatie morala» si pentru populatie. Noi am sustinut in mai multe rinduri ca facturile la utilitati au fost umflate", a opinat Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari din Iasi.

Comentarii