Un sinucigas a salvat cinci vieti

miercuri, 15 aprilie 2009, 22:56
3 MIN
 Un sinucigas a salvat cinci vieti

Cinci vieti au cunoscut o schimbare radicala in Saptamina Mare. Hotarirea unei familii de a dona organele unui tinar de 25 de ani a schimbat pentru totdeauna viata a cinci persoane atit din Iasi, cit si din alte zone ale tarii. Ieri a avut loc la Iasi prima prelevare de organe de la un donator aflat in moarte cerebrala din acest an.

Tinarul fusese internat in Clinica ORL a Spitalului "Sf. Spiridon" la sfirsitul saptaminii trecute in urma unei tentative de sinucidere prin spinzurare. Pacientul a facut atunci stop cardio-respirator. Membrii echipajului SMURD care au raspuns la solicitare au reusit sa-l resusciteze pe  tinar, insa acesta nu a mai raspuns decit din punct de vedere cardiac. In ciuda eforturilor depuse de medici de-a lungul ultimelor zile, tinarul nu a mai putut fi salvat, iar marti, medicii au fost nevoiti sa declare moartea cerebrala. Pacientul a fost transferat in Clinica de Terapie Intensiva a spitalului, iar medicul coordonator al Centrului de Prelevare si Transplant Iasi a inceput demersurile pentru prelevarea de organe.

"Cu familia, discutiile au mers intr-un mod civilizat si nu au fost probleme in a-si da acordul pentru prelevarea organelor. Au fost prelevate corneele, cei doi rinichi si ficatul. Inima nu a putut fi luata pentru ca era vorba de un pacient care facuse deja un stop cardiac si fusese resuscitat. La interventia de prelevare, care a durat aproximativ patru ore, a fost si o echipa de medici de la Spitalul Fundeni din Bucuresti. Transplanturile vor avea loc in cel mai scurt timp, cu cit mai repede, cu atit mai reusita e operatia", a declarat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea centrului de transplant.

Unul dintre rinichi si ficatul au plecat catre Bucuresti, restul organelor raminind la Iasi. In aceeasi zi s-au efectuat la Iasi trei operatii de transplant. O tinara de 28 de ani care suferea de keratoconus (n.r. – deformare a corneei care poate duce la o perforatie a globului ocular si la o acuitate vizuala scazuta) la ambii ochi va avea posibilitatea de a vedea din nou cu un ochi dupa interventia de transplant de cornee.

Cealalta primitoare, o femeie de 53 de ani, suferea de edem corneean (n.r. – cornee alba) tot la ambii ochi. Cele doua paciente erau deja pe lista de asteptare pentru acest transplant si in Saptamina Mare ele chiar au primit "lumina".

Unul dintre rinichii prelevati a fost transplantat la Spitalul "C.I. Parhon" unui tinar de 22 de ani din Birlad care facea dializa de un an. "Pacientul era in evidentele noastre cu boala renala de aproximativ doi ani si nu s-a putut gasi un donator compatibil. Si fratele lui are probleme cu rinichii si nu a putut sa doneze. Operatia a decurs bine si speram ca si adaptarea cu noul rinichi sa fie buna", a declarat prof. dr. Adrian Covic, managerul spitalului. In ceea ce priveste operatia de prelevare, a fost pentru prima data cind donatorul provine de la Spitalul "Sf. Spiridon".

Comentarii