Unde ar putea fi capitala?

miercuri, 08 iunie 2011, 22:12
8 MIN
 Unde ar putea fi capitala?

 Proiectul nu e privit cu ochi buni de toti liderii de Consiliu Judetean (CJ) din regiune, in subsidiar aparind deja si citeva dispute in ceea ce priveste stabilirea capitalei regiunii. Iasul va avea de infruntat Bacaul, capitala neoficiala a regiunii in timpul fostei guvernari PSD, si, mai nou, Suceava, care detine lideri politici cu influenta in PDL si in Guvern.

Seful CJ Suceava: "Eu sint in echipa de negociere si nu pot face afirmatii"

Seful CJ Suceava, Gh. Flutur: "Eu sint in echipa de negociere si nu pot face afirmatii"

Asa dupa cum era de asteptat, sustinatorii proiectului provin in special din rindul democrat-liberalilor. Seful Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, este chiar unul dintre cei care va hotari cum va arata noua regiune. "Nu ma intrebati despre acest subiect. Eu sint in echipa de negociere si nu pot face afirmatii. Reorganizarea este necesara. Trebuie sa apropiem serviciile de populatie. Este obligatorie, Uniunea Europeana nu ne da bani decit daca ne reorganizam. Nu stiu care va fi actuala forma, daca va fi o regiune care sa cuprinda doua judete sau mai multe. Zona Moldovei are nevoie de mai multi bani. Schimbarea trebuie pregatita, dar e urgenta. Ar trebui sa se faca si miine", a afirmat Gheorghe Flutur.

Seful CJ Botosani, Mihai Tibuleac: "Ma abtin sa fac prea multe comentarii"

Democrat-liberalul Mihai Tibuleac, seful CJ Botosani, sustine ca reorganizarea este o problema extrem de serioasa si ca ar trebui dezbatuta mai mult timp.

"Nu sint implicat deloc in aceasta dezbatere. Mi se pare ca e o problema care nu e foarte fundamentata. Refuz sa ma gindesc la ea. Judetul Botosani trebuie sa depaseasca decalajul care il desparte de celelalte judete. Daca ne lipim de zone mai bine dezvoltate, botosanenii vor fi condamnati pe veci la un trai sarac. Nu cred ca este o problema de joaca. Eo chestiune serioasa, la fel ca atunci cind vorbim despre modificarea granitelor teritoriale. Ma abtin sa fac prea multe comentarii", a declarat seful CJ Botosani.

Seful CJ Vaslui. "Este o timpenie si o aberatie"

Seful CJ Vaslui, Vasile Mihalachi: "De altii am auzit mai incoace, dar Iasul e capitala de mult timp"

Printre contestatarii proiectului se numara social-democratul Vasile Mihalachi, seful CJ Vaslui.

"Este o timpenie si o aberatie. Am rezolvat toate lucrurile in tara asta si nu ne-a mai ramas nimic de facut? Nu e impartita deja tara in euroregiuni? Nu se urmareste decit eliminarea celor alesi de populatie si scoaterea lor din actul administrativ. Se doreste sa dicteze reprezentantii in teritoriu ai Guvernului, iar sefii CJ sa stea cu mina intinsa. Aceasta schimbare nu o vad cu ochi buni. Nu merg bine treburile in actuala forma? Nu s-au inteles sefii de CJ intre ei? S-au inteles perfect. Sintem multumiti de actualul mod de organizare", a declarat Vasile Mihalachi.

Social-democratul Dragos Benea, seful CJ Bacau, crede ca, prin reorganizarea administrativa, democrat-liberalii nu au decit interese electorale. "Discutia este interesanta si ea trebuie facuta, dar nu intelege de ce atita graba. Ideea nu este noua, dar nu trebuie compromisa de graba cu care vor sa fie aprobata cei de la PDL. Vor sa-si numeasca guvernator interimar de la ei si sa cistige alegerile de anul viitor. Probabil mai vor sa abata atentia de la subiecte precum salarii, somaj, pensii. Cred ca s-a declansat un proces de canibalizare in interiorul regiunii", a declarat seful CJ Bacau.

Ce argumente are Bacaul?

Seful CJ Bacau, Dragos Benea: "La Bacau exista Aeroport de pe care poate decola orice avion"

Dragos Benea sustine ca Bacaul ar trebui sa fie capitala regiunii. In favoarea acestui lucru, acesta a adus mai multe argumente. "Capitala ar trebui sa fie in centrul regiunii. Mai bine amplasat este Bacaul. Este cel mai bine pozitionat dintre toate. Centrul regiunii trebuie sa fie cel cit mai aproape de locuitorii acesteia. Cei din comuna Palanca fac patru ore pina la Iasi daca vin cu masina, iar daca vor sa mearga cu trenul trebuie sa mearga la Brasov. Nu stiu care vor fi criteriile, dar demersul ar trebui sa fie in folosul cetatenilor. Conteaza si criteriul economic. Judetul Bacau contribuie la PIB national cu o suma mai mare decit judetul Iasi. In plus, la Bacau exista Aeroport de pe care poate decola orice avion. Are si Iasul atuurile lui. Ma gindesc la Mitropolie, la faptul ca e un important centru universitar si medical", a declarat seful CJ Bacau. Acesta a propus si o solutie pentru a nu a mai aparea divergente intre ieseni si bacauani. "Eu nu am vrut sa apara dispute intre Bacau si Iasi. M-am ferit cit am putut de aceste lucruri. Propunerea mea era de transformare a regiunii in doua mari judete: Suceava, Iasi si Botosani, pe de-o parte, si Neamt, Bacau si Vaslui, pe de alta parte", a spus acesta.

Desi Bacaul este mai bine pozitionat din punct de vedere geografic, masuratorile arata ca diferentele intre capitala Iasului si a Bacaului nu sint decisive. Astfel, din punct de vedere rutier, suma distantelor intre Iasi si celelalte cinci capitale din regiune este de 597 de kilometri, fata de doar 571 de kilometri in cazul Bacaului. In ceea ce priveste transportul pe calea ferata, diferentele sint si mai mici: 746 de kilometri pentru Iasi, fata de 739 de kilometri in cazul Bacaului. In ceea ce priveste economia celor doua judete, conform Comisiei Nationale de Prognoza, in judetul Iasi PIB pe cap de locuitor este de 4.291 de euro, fata de 4.155 de euro in judetul Bacau.

Sefii de la Neamt si Vaslui vad capitala la Iasi

Seful CJ Iasi, Constantin Simirad: "Daca vor fi alegeri directe, Iasul are toate sansele"

In opinia lui Constantin Simirad, seful CJ Iasi, noua capitala a regiunii ar trebui sa fie la Iasi. "Cind am inceput mandatul la CJ, primul lucru este sa facem un palat administrativ regional. Am fi avut capacitatea. Sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala s-a dus la Piatra Neamt pentru ca nu aveam unde sa le dam un sediu. Cred ca daca se va lua politic decizia, domnul Flutur are mai mare influenta decit politicienii din Iasi. Daca vor fi alegeri directe, Iasul are toate sansele sa dea presedintele. Daca proiectul ar veni in Parlament, nu ar trece. Ar fi greu de stabilit capitala", a declarat Constantin Simirad.

Seful CJ Neamt, Vasile Pruteanu: "As opta ca centrul regiunii sa fie la Iasi, capitala istorica si spirituala a Moldovei"

Si Vasile Mihalachi sustine acelasi lucru. "Iasul a fost intotdeauna capitala Moldovei. Toti sintem puternici, la greutate, la inaltime, dar capitala trebuie sa fie la Iasi. De altii am auzit mai incoace, dar Iasul e capitala de mult timp", a mai spus Vasile Mihalachi.

Chiar si democrat-liberalul Vasile Pruteanu, presedintele CJ Neamt, a optat tot pentru Iasi. "Este o propunere care merita atentia noastra. Eu votez pentru organizarea unor discutii la nivel de Parlament. Trebuie mai multa atentie. Ce se va intimpla cu sarcinile presedintilor de CJ? Nu poti sa dai toate atributiile catre primarii de orase si comune. As opta ca centrul regiunii sa fie la Iasi, capitala istorica si spirituala a Moldovei", a afirmat Vasile Pruteanu.

Deputatul Movila: "Rezistenta la schimbare o dau cei care isi pierd functiile"

Senatorul PSD Florin Constantinescu a criticat modul in care Executivul a promovat proiectul. "Impartirea in voievodate sau cnezate este o problema foarte importanta si ar trebui dezbatuta public, cu organizatii neguvernamentale, in Parlament, de catre partidele politice. Nu se poate sa vii si sa spui ca ai rezolvat problema prin asumarea raspunderii guvernamentale. Nu cred ca impartirea ar duce la atragerea de mai multi bani", a afirmat Florin Constantinescu. In opinia deputatului PDL Petru Movila, proiectul va intimpina opozitii din partea celor de la virful administratiilor locale. "Rezistenta la schimbare o dau cei care isi pierd functiile. Inainte de 1968, Romania era impartita in regiuni si raioane, deci nu ar trebui fie o rezistenta la structuri mai mari. Competitia pentru Consiliul Judetean ar trebui pusa la naftalina. Vor fi alegeri pentru sefia regiunii", a afirmat acesta. Acesta crede ca modelul a fost deja aplicat cu succes in restul Uniunii Europene. "Important este rezultatul acestei reorganizari. Oamenii ar trebui sa cistige din punctul de vedere al necesitatilor. Sper ca, din aceasta reorganizare, judetul Iasi sa ia o parte din bogatia si mentalitatea unor judete precum Suceava sau Neamt. Iasul va fi capitala, indiferent in ce asociere. Argumentele sint totale. Este necesara aceasta reorganizare. Trebuie sa ne corelam cu administratia din Europa. Acest model a fost propus si de PSD, in 2003", a mai spus Petru Movila.

In actuala forma a proiectului propus de PDL, regiunea din care ar urma sa faca parte Iasul ar fi cea mai mare din tara. Cu un total de 3,7 milioane de locuitori, cele sase judete ar fi zona cea mai populata dintre totalul de opt. In schimb, numarul mediu de salariati al regiunii este de 556.600, doar regiunea de Sud-Vest (Oltenia) avind mai putini, 401.100. In regiunea de Nord-Est este si cel mai mic salariu mediu net lunar, 1.217 lei, zona detinind si recordul negativ in ceea ce priveste salariul mediu net lunar comparativ cu media nationala.

–––

Nichita: PDL propune o regionalizare in scop electoral

 Primarul Gheorghe Nichita respinge varianta de regionalizare propusa de PDL. El sustine ca social-democratii nu au nimic impotriva unor schimbari, dar nu asa cum propun democrat-liberalii. Varianta aflata in discutie ar ajuta partidul aflat la guvernare.

"Cei de la PDL au vazut ca stau foarte prost in sondaje. Au vazut ca PSD poate cistiga 31 de judete si acum discuta despre regionalizare. Si cei de la PNL au cinci oameni in functie si vor lua cel putin zece judete. Acum, PDL a gasit o solutie sa scape de presiunea UDMR cu Tinutul Secuiesc. Au nevoie de ajutorul UDMR pentru a guverna. Cei de la UDMR i-au impins spre acest lucru, si ei il fac. Stiu ca o asemena campanie costa foarte mult, iar ei au bani. Stiu ca, daca aduc oameni de la centru, pot cistiga in unele din aceste regiuni", a declarat primarul Nichita, vicepresedinte al PSD la nivel national. El a mai spus ca este nevoie de multe dezbateri publice cu privire la modalitatea de impartire teritoriala a tarii. „Si pe vremea comunistilor s-a discutat un an despre impartirea teritoriala. Acum, in democratie, se face mult mai repede, fara dezbateri. Un partid etnic si un partid aflat la putere decid acum cum se impart romanii. Este fortat", a completat Nichita.

Orice forma de remodelare teritoriala si administrativa s-ar adopta, Nichita sustine ca viitoarea capitala regionala trebuie sa fie la Iasi. "Daca se va ajunge la varianta lor, pentru Iasi imi doresc ca in sfirsit capitala regionala sa fie la Iasi. Nu a fost corect atunci cind s-a mutat sediul Agentiei Nord-Est la Piatra Neamt. Si multi din PSD au gresit atunci cind s-a facut acest lucru. A fost o greseala de neiertat. La fel ca Iasul, si Timisoara merita acest lucru. Sint orase istorice, centre universitare, cu densitate mare de populatie. Nu putem muta capitala la Neamt ca acolo este bine vazut PDL sau la Suceava, ca acolo este Gheorghe Flutur. Daca PDL va forta legea, sper sa respecte acest lucru", a adaugat Nichita.

Comentarii