Unde trebuie amplasat Spitalul de Urgente?

miercuri, 23 ianuarie 2008, 02:10
6 MIN
 Unde trebuie amplasat Spitalul de Urgente?

O investitie estimata la 200 milioane euro tulbura apele la Iasi. Amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgente a deschis un adevarat razboi intre oficiali ai PD-L si Primarie.

Pe de o parte, deputatul democrat-liberal Petru Movila sustine ca viitorul spital ar trebui sa fie amplasat la iesirea din Pacurari. Principalul argument adus de vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor consta in accesul usor al ambulantelor.

De cealalta parte, viceprimarul Constantin Neculau prezinta argumente pentru un spital construit in cealalta parte a municipiului, spre Dancu. Edilul sustine ca Primaria ar trebui sa suporte costuri de peste 10 milioane lei pentru racordul la utilitati al unitatii medicale, in cazul in care aceasta ar fi construita in Pacurari.

Investitiile ar fi mult mai mici daca spitalul s-ar construi spre Dancu. Acest amplasament a fost ales de altfel si de Guvern. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) sustine ca licitatia pentru proiectare si executie va fi organizata luna viitoare, pentru terenul de pe strada Aurel Vlaicu.

Amplasamentul din Pacurari, inundabil

Municipiul a fost inclus intr-un program guvernamental care vizeaza construirea a opt spitale regionale. Anuntul a fost facut inca de la sfirsitul anului 2005, dar amplasamentul a fost stabilit abia in 2007. Municipalitatea a trebuit sa propuna Ministerului Sanatatii posibile terenuri pentru ridicarea spitalului regional. Una din variante era o suprafata de teren situata pe Splai Bahlui, la iesirea din municipiu, prin Pacurari.

„Amplasamentul din Pacurari era la o distanta mare de utilitati, peste 1 kilometru. Trebuiau in jur de 20 milioane lei pentru ca spitalul sa beneficieze de apa, canalizare, gaz si altele. Cei de la Primarie au spus ca ar trebui doi-trei ani sa finalizeze partea de utilitati. Riscam sa facem un spital fara utilitati", a precizat Mihnea Hurmuzache, directorul ASP.

El a mai spus ca un alt inconvenient al terenului din Pacurari este ca apa din sol este foarte aproape de suprafata. „Studiile au aratat ca terenul este inundabil, iar apa e la doar 1,5 metri de sol. Spitalul trebuie sa aiba doua-trei niveluri subterane. Mi s-a spus ca solutia tehnica era sa se realizeze o cuva metalica si apoi sa se construiasca spitalul. Costurile s-ar fi dublat. Apoi, nu poti sa risti cu o asemenea constructie. Nu este nevoie decit sa se intimple o data, o inundatie, este de ajuns. Cine risca acest lucru?", a completat Hurmuzache.

Amplasamentul din zona Pacurari nu este agreat nici de municipalitate. „Noi trebuie sa platim pentru utilitati. Sint costuri foarte mari pentru Pacurari. In plus, acolo au fost emise si titluri de proprietate. Procedura ar fi fost mult mai greoaie daca s-ar fi ajuns la exproprieri. Terenul dinspre Dancu este liber", a adaugat viceprimarul Neculau.

Movila: "Mai bine se face la Podu Iloaiei, decit pe Aurel Vlaicu"

De cealalta parte, deputatul Movila nici nu vrea sa auda de terenul de pe Aurel Vlaicu. Parlamentarul sustine ca s-ar face o mare greseala daca spitalul nu ar fi construit in Pacurari.

„Am discutat la Ministerul Sanatatii si mi s-a comunicat ca s-a ales amplasamentul din Aurel Vlaicu. Se poate schimba. Nu se poate ca spitalul regional pentru toata Moldova sa fie la 20 de km de granita cu Republica Moldova. In Pacurari este mult mai accesibil pentru toata regiunea, este la o distanta egala fata de celelalte judete. Este si o zona buna pentru transportul aerian. Cred ca e alegerea rationala. Nu facem un spital pentru ca Primaria sa faca economii", a afirmat Movila.

El a mai spus ca este hotarit sa schimbe amplasamentul ales de Guvern. „Am cerut studiul de fezabilitate de la minister. Personal voi trimite un material tuturor iesenilor, sa ii intreb daca e mai bine ca spitalul sa fie spre Dancu. Am facut si interpelari, dar ministrul Eugen Nicolaescu nu a vrut sa auda. Voi face demersuri in continuare. Mai bine se face la Podu Iloaiei, decit pe Aurel Vlaicu. Cit face o ambulanta de la Bacau la Iasi, atit iti ia sa ajungi si din Pacurari in Dancu. Exista si un proiect pentru a infiinta o substatie de ambulante in Pacurari, iar timpii de interventie ar fi redusi la maxim", a mentionat Movila.

Acuze de interese imobiliare

Amplasamentul din zona Dancu este situat la iesirea din municipiu, dupa hotelul Amadeus. „Este foarte aproape de toate utilitatile, canalizare, CET, RAJAC. Noi am propus ambele amplasamente, dar nu am fost anuntati care a fost ales. Oricum, noi sustinem amplasamentul dinspre Dancu. Pe acolo va trece si soseaua de centura, deci va fi si acces. Apoi, aici vor ajunge mai repede oamenii din jumatatea de sud a Moldovei. In zona este si unitatea SMURD. Daca se va face spitalul si zona s-ar dezvolta", a precizat Neculau.

Argumente pentru terenul din Dancu au adus si reprezentantii ASP. „Proiectantul a ales zona Dancu ca fiind solutia cea mai buna. Pe linga soseaua de centura, care va trece la citeva sute de metri de spital, si Aeroportul este mai aproape. Si terenul este mai bun. Studiul de fezabilitate este facut pentru Aurel Vlaicu. Logic, intrarea din Vest era mai buna, dar existau mai multe riscuri. Inteleg dorinta unora care au terenuri in Pacurari si ar fi dorit sa li se aduca utilitatile, dar noi nu puteam risca", a explicat Hurmuzache.

Si viceprimarul Neculau s-a contrat anul trecut cu deputatul Movila pe tema unor presupuse interese imobiliare din Pacurari. „In PD-L nu exista colegi implicati in afaceri imobiliare", a spus Movila.

25 de minute in plus pentru a ajunge la spitalul din Dancu

Reporterii „Ziarului de Iasi" au incercat sa afle in cit timp poate fi parcursa distanta Pacurari – Dancu, adica distanta dintre cele doua posibile amplasamente ale spitalului. Astfel, in jurul orei 16.30, masina redactiei a plecat din Pacurari si a urmat traseul Independentei – Podul de Fier – Eternitate – Aurel Vlaicu.

Distanta dintre cele doua variante de amplasament a fost parcursa in 25 de minute, cu evitarea punctelor aglomerate din oras. Practic, un bolnav care ar ajunge in Iasi de la Bacau sau Neamt, intrind deci in Iasi prin Pacurari, ar mai avea nevoie de 25 de minute pina la Spitalul de Urgente amplasat in Dancu, daca ar fi transportat cu masina personala. Este posibil, ca o ambulanta cu sirena si girofarurile aprinse sa parcurga distanta intr-un timp mai scurt.

Spitalul de Urgente ar fi trebuit inaugurat luna viitoare

Spitalul Regional de Urgente ar fi trebuit sa fie inaugurat in aceasta perioada. De altfel, din 2005 si pina in prezent, pentru finalizarea unitatii medicale au fost estimate termene extrem de optimiste. Sfirsitul lui 2007, sfirsitul lui 2008 sint doar citeva din datele oferite inclusiv de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Pina in prezent insa, nu s-a pus nici macar o caramida pentru spitalul regional. Nici macar licitatia pentru executie nu a fost inca organizata. „Cred ca in cladirea destinata Spitalului de Oncologie ar trebui pastrate citeva etaje pentru Spitalul de Urgente. In doi ani nu s-a facut nimic, doar s-a vorbit de proiect. Inclin sa cred ca realizarea noului spital se va intinde la fel ca la cladirea din Copou. De zece ani se lucreaza acolo", a afirmat Movila.

Spitalul Regional ar urma sa utilizeze o suprafata de opt hectare si sa aiba o capacitate de 820 de paturi. Linga aceasta unitate medicala, pe alte patru hectare ar urma sa se construiasca si un Institut de Cardiologie, cu o capacitate de 420 de locuri. Ambele investitii sint estimate la aproximativ 200 milioane euro, fondurile urmind a fi asigurate de la bugetul central.

„In februarie se va face licitatia pentru proiectarea si executia Spitalului de Urgente, urmind ca in citeva luni sa fie organizate si procedurile pentru Institutul de Cardiologie", a explicat Hurmuzache. Lucrarile sint estimate a se finaliza in termen de 48 de luni, spitalele urmind a fi si dotate cu echipamentele necesare.

Comentarii