Uniunea Scriitorilor, asaltata de impostori

Subtitlu

vineri, 13 martie 2009, 01:08
8 MIN
 Uniunea Scriitorilor, asaltata de impostori

Numai anul acesta, dintre cei 21 de doritori, 13 au peste 60 de ani si doi peste 50. In timp ce USR se umple de „debutanti" pensionari, scriitorii care s-au remarcat in ulti­mii ani pe plan international precum Lucian Dan Teodorovici si Flo­rin Lazarescu nu sint membri. Mai interesant, Dan Lungu a intrat in aceasta institutie acum peste opt ani, insa nu prin filiala Iasi, care nu l-a considerat indeajuns de bun, ci prin cea de la Bucuresti. 

 

„Afilierea ar trebui sa fie mult mai dificila"

A fi membru in Uniunea Scriito­rilor era pina acum citiva ani o mare onoare. Nu oricine putea patrunde in aceasta breasla care iti asigura atit apartenenta la un grup ales, cit si unele avantaje materiale. De exemplu, orice membru al USR poate beneficia, la un pret cu mult sub cel al pietei, de concedii in casele de creatie si de vacanta ale Uniunii, precum cele de la Neptun, Sovata sau Valea Vinului. Valeriu Stancu, presedintele filialei de la Iasi, crede insa ca cel mai important beneficiu este „dreptul de a alege si de a fi ales". Insa acest drept a atras dupa sine si intrarea in USR a scriitorilor de duzina. „Nu orice om care mizgaleste hirtia, din ambitie ori din lipsa a discernamintului, este si scriitor", spune scriitorul Bogdan Cretu, membru al USR din 2007, fara insa a se mindri cu acest statut. El considera ca USR si-a pier­dut din prestigiu tocmai pentru ca nu exista „un filtru suficient de drastic".

Oricine poate deveni membru USR daca trece de cele trei criterii cerute: au publicate trei carti din acelasi gen, au trei scrisori de referinta din partea a trei membri ai USR mai vechi de cinci ani si au un dosar de presa. „Primul pacat al ce­lor care decid primirea noilor membri in breasla scriitorilor este lipsa exigentei. A verifica cele ci­teva acte si hirtoage care alcatu­iesc dosarul de intrare nu repre­zinta un filtru suficient de drastic. Uniunea Scriitorilor si-a pierdut o mare parte din prestigiu pentru ca si-a deschis, in ultimii ani, usile pentru oricine. Afilierea ar trebui sa fie mult mai dificila, asemnea unui concurs. La fel cum in Aca­demie nu este admis oricine, nici in Uniunea Scriitorilor nu ar trebui sa intre orice autor care, cum-necum, a reusit sa publice 3 carti si si-a aranjat 2-3 cronici conjuncturale", adauga Bogdan Cretu.

Marii anonimi

Dupa ce face bifeaza cele trei criterii impuse, dosarul este analizat de comisia de validare formata din noua membri: scriitorii Valeriu Stan­cu, Ioan Holban, Cassian Maria Spiridon, Nichita Danilov, Dan Manuca, Cristian Simio­nes­cu, de la Birlad, Adrian Alui­gheor­ghe, de la Piatra Neamt, Gelu Dorian, de la Botosani, si Mircea A. Diaconu, de la Suceava. „Noi discutam dosarele apoi facem act de recomandare la Consiliul Uniu­nii de la Bucuresti. Noi nu sintem cei care dam note. La urma urmei, sintem un sindicat in care poate intra oricine indeplineste criteriile. Insa, nici nu putem presupune ca cei 250 de membri de la Iasi sint genii", spune Ioan Holban. Cu alte cuvinte, cei care au trecut de votul comisiei de la Iasi sint asigurati si la Bucuresti. Si, cum Ioan Holban nu isi aduce aminte nici un nume res­pins anul trecut, atunci nu e surprinzator faptul ca in USR se nu­mara persoane care nu au spus nimic in literatura.  „Am consultat lista nou-venitilor din filiala ieseana a Uniunii Scriitorilor din anul 2008. Remarc un singur nume demn de acest prestigiu: Antonio Patras, universitar si cri­tic literar de calibru. In rest, citiva fosti universitari ajunsi, fara mari performante, la pensie, precum Leonida Maniu si Gheorghe Macarie si o serie de nume ale unor ilustri anonimi. Vi-i enumar, poate unii dintre dumneavoastra stiti mai multe decit mine despre cariera de scriitori a fericitilor initiati: Constantin Bojescu, Lia Ceran, Leonard Ciureanu, Iorgu Ga­lateanu, Daniel Grosu, Victor Teisanu. In 2007 au intrat Ale­xandra Grigorescu-Ares, Maria Elena Cusnir, Marian Drumur, Corneliu Filip, Silvian Floarea, Constantin Manuta, Nicolae Pe­trescu Redi, Anca Raluca Purcaru, Dumitru Scortanu", spune Bogdan Cretu. El crede ca, pentru ca aceasta institutie sa functioneze, ar trebui sa existe un juriu competent si exigent, alcatuit din critici literari „nearondati nici unui grup de interese, unanim recunoscuti, care sa judece nu niste hirtii dintr-un dosar, ci opera candidatilor". In plus, criteriile ar trebui sa fie mult mai dure, adica in loc de 2-3 cronici sa fie zece, si nu in reviste de provincie, ci in cele 4-5 de elita. „Asa s-ar vedea ca mai mult de jumatate din actualii membrii USR sint orice, doar scriitori nu, si ca cei care vineaza pensia marita sint insi care inutil au hartuit muzele. Acceptarea in USR ar trebui sa fie o recunoastere a notorietatii la nivel national, un cumul de stima pe care farsorii nu reusesc sa-l obtina. Dar nu e deloc asa", argumenteaza Bogdan Cretu.

„Vinzatoare sau femei care stiu sa se impuna au devenit membri"

In afara faptului ca sistemul de patrundere in USR este putred, in ultimii doi ani a mai aparut o pro­blema. Cel mai important beneficiu, care a precum musca la miere, este rotunjirea pensiei cu 50% din va­loarea totala. De la 1 ianuarie 2007, cind a intrat in vigoare Legea 8/2006, care legifereaza aceasta crestere, multi pensionari care scrisesera doar o carte la viata lor s-au ingramadit sa isi faca dosarul pentru a intra in USR. Asa isi puteau rotunji pensia chiar si cu doua salarii minime, brute, pe economie daca cei 1.200 de lei reprezinta jumatate din pensia avuta deja. „Cum, de citiva ani, USR acorda un bonus consistent la pensie, persoanele care se apropie de finisul carierei profesionale capata subit vocatie de scriitor. Si, din pacate, le-a mers. Cu pile, cu mici sau mari atentii, cu insistente pe linga criticii mai slabi de inger, pe linga redactorii sefi cu spirit lucrativ, ei au reusit sa se infiltreze intr-o confrerie nobila la originea sa. Agramati notorii, insistenti si cu relatii, ingineri, medici, vinzatoare sau femei care stiu sa se impuna au devenit membri", adauga Bog­dan Cretu. Valeriu Stancu ii da relativ dreptate. El recunoste ca, in ultimii doi ani, persoane trecute de a treia tinerete se ingramadesc sa isi faca dosarele. „Trebuie sa recu­nosc ca, in ultimii doi ani, am simtit o presiune din partea unor persoane pe care nu i-a interesat literatura toata viata, si acum vor sa intre in USR. Nu exista presiunea asta inainte de 1 ianuarie 2007. De exemplu, dintre cei 21 de oameni care si-au depus dosarul pentru a intra anul acesta in USR, 13 au pest 60 de ani , iar doi peste 50", spune Valeriu Stancu. Ioan Holban sustine la rindul sau ca toate uniunile artistilor se confrunta cu un astfel de val, desi el nu crede ca la Iasi a fost o avalansa de doritori. In schimb, el considera ca USR este un sindicat la care oricine indeplineste conditiile poate accede. „Acum, cu legea pensiilor sint foarte multe presiuni desi sistemul de trece re este destul de dur. Autorii de o anumita virsta vor sa intre si vin cu zece carti intr-un an. Nu ai ce sa le faci, desi sistemul este, zic eu, destul de dur. Paradoxal este ca cei tineri care s-au remarcat, precum Florin Lazarescu, Lucian Dan Teo­dorovici, nu vor sa intre desi am insistat la ei", spune Nichita Danilov.

Dan Lungu nu a fost considerat suficient de bun pentru USR Iasi

Asa ca, in timp de pensionarii se ingramadesc sa intre in aceasta breasla, scriitorii cu adevarat importanti, ale caror carti ai fost traduse in ultimii doi ani in numeroase limbi, detinatori ai unor prestigioase premii in literatura, precum Lucian Dan Teodorovici si Florin Lazarescu, nu se ingramadesc sa devina membri. „Nu m-a preocupat aceasta problema. Nu am nimic cu USR, insa nici nu m-am gindit la aceasta varianta. Nu e o forma de protest, dar nu este important sa ai aceasta calitate. Conteaza mai mult talentul. Eu doresc sa fie pe piata cartile mele, sa fie citite, iar asta nu o face USR", explica motivele pentru care Lucian Dan Teodorovici nu si-a depus dosarul pentru a intra aici, desi ar indeplini cu virf si indesat conditiile. Nici Lazarescu nu a si-a depus dosarul. In schimb, intrarea lui Dan Lungu in Uniune este o adevarata saga. „Eu mi-am depus dosarul acum 7-8 ani la Iasi. Nu am fost acceptat. Apoi cu ajutorul lui Emil Brumaru si al lui Radu Cosasu am intrat in USR,  insa la Bucuresti. Dupa citiva ani m-am trasferat la Bacau pentru ca am dorit sa-l ajut pe Petru Cimpoesu sa constituie si acolo o filiala si apoi m-am trasferat la Iasi", po­vesteste Dan Lungu. Insa, calitatea de membru pentru el nu este importanta. Mai mult decit atit, de cind este in USR, nu a fost niciodata invitat la vreo sedinta sau vreo adu­nare a filialei, desi Stancu sustine ca tocmai beneficiul membrilor de a alege si de a fi ales este foarte important.

 La Iasi sint cam amortite lucrurile"

Acum 30 de ani era obligatoriu sa intri in Uniune. Acum insa nu mai conteaza, nu e o tragedie. Aceasta uniune poate avea rolul ei daca lucrurile sint facute bine. La Iasi sint cam amortite lucrurile, insa la Bucuresti au inceput sa se miste chiar foarte bine", spune Dan Lungu. El crede ca si la Iasi s-ar putea face lucruri formidabile daca ar exista interes. „S-ar putea accesa proiecte europene, face schimburi culturale, marketing cultural pentru ca au capital de imagine si suport financiar. Nu trebuie sa fii expert ca sa stii ca birourile de avocatura deschise la Casa cu Absida aduc bani. Deci sint fonduri, insa e nevoie de o echipa, care sa includa tineri buni pe marketing cultural pentru a realiza lucruri cu adevarat frumoase", adauga Dan Lungu. El nu neaga importanta sindicala a Uniunii si felicita faptul ca membrii organizatiei se implica in actiuni de asistenta sociala pentru scriitorii care nu au nici un venit, dar ar saluta si cu mai mult interes implicarea fi­lialei in proiecte de anvergura, de valoare. Poate ca aceste dorinte vor fi indeplinite de viitorul presedinte al USR Iasi. Luna aceasta sau luna viitoare vor avea loc noi alegeri in institutia ieseana, caci mandatul de patru ani al lui Valeriu Stancu s-a incheiat. „Nu voi mai candida. Nu cred ca am fost un presedinte bun. Nu am timp sa le fac pe toate. Pe mine ma intereseaza mai mult cartile mele. Aici ar trebui cineva care are timp", argumenteaza Valeriu Stancu.

Comentarii