2001, anul hepatitei de tip A si al bolii diareice acute

marți, 20 martie 2001, 00:00
1 MIN
 2001, anul hepatitei de tip A si al bolii diareice acute

Epidemiologii au stabilit, ca de fiecare data, caracteristicile epidemiologice ale anului in curs. Conform prognozelor, hepatita A va inregistra un "virf" la inceputul toamnei (lunile august si septembrie). La aceasta boala se va inregistra anul acesta si de o crestere multianuala, care apare o data la 6-7 ani.
"Cauza o reprezinta aparitia unei noi generatii de populatie, care nu a intrat in contact cu virusul. Masa receptiva – cei care au facut cel putin o forma usoara a bolii – s-a epuizat. In plus, caracteristicile anului acesta ne motiveaza sa credem ca boli ca difteria si hepatita vor avea o incidenta foarte mare", ne-a declarat Adrian Chirosca, medic epidemiolog, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Vaslui.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii si Familiei sustin ca seceta si inundatiile din acest an vor duce la cresterea garantata a cazurilor de boala diareica acuta si de infestare cu virusul hepatitei A, mai ales in cea de-a doua jumatate a anului.
"Incepind din acest an, vom incerca, in functie de fondurile care vor fi alocate, sa incepem o campanie ampla de vaccinare impotriva hepatitei A. In jurul datei de 1 mai, dupa aprobarea bugetului, va incepe vaccinarea tuturor contactilor – cei care au intrat si intra in contact cu bolnavii – campanie care trebuie sa se inceapa pina in perioada de declansare a imbolnavirilor", a mai adaugat Chirosca. (Ana JITARITA)

Comentarii