Ardeii grasi, mai scumpi decit carnea de porc

vineri, 19 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Ardeii grasi, mai scumpi decit carnea de porc

Desi pare incredibil, un kilogram de ardei grasi a ajuns sa coste, in pietele vasluiene, nu mai putin de 89.000 de lei, in timp ce comerciantii de carne de porc nu-si permit sa vinda cu mai mult de 80.000 de lei kilogramul de ceafa sau de pulpa. Doar un singur ardei, care ai putea sa juri ca este din plastic si pe care apare eticheta de autenticitate (product of Spain), face cit opt kilograme de cartofi sau cit unul de fasole. O batrinica ce tocmai trecea pe linga taraba si a vazut pretul, si-a facut cruce si a sarit ca arsa: "Fereasca Dumnezeu maica. Ar trebui sa puna un indicator sa ocolim taraba, ca nici nu stii cum dai peste ladita cu ardei si cade vreo unul pe jos.."
Tot la mare pret, unii ar spune de muzeu, se vind si strugurii adusi de peste mari si tari. Ca sa-ti permiti sa cumperi un kilogram si sa duci acasa copiilor, de pofta, trebuie sa cheltui mai bine de jumatate din alocatie, adica 80.000 de lei.
Ciupercile se vind cu 65.000 de lei/kg, in timp ce rosiile costa 27.000 de lei, iar castravetii 40.000. In plina iarna, se gasesc si ridichi rosii de luna, la 20.000 de lei/kg. Cu toate ca a trecut sezonul unsului geamurilor cu usturoi, vasluienii mai pot cumpara vreo citeva capatini la 2.000 de lei bucata, evident pentru a-l servi drept mujdei cu un crap (40.000 de lei/kg) sau chiar cu o stiuca (38.000 de lei/kg).
Fructele exotice nu prea mai au cautare, mai ales ca timpul lor a cam trecut. In schimb, preturile au ramas la fel de mari: 22.000 de lei/kg mandarinele, 26.000 de lei bananele, 50.000 de lei fructul de ananas sau 3.000 de lei cel de kiwi. (Theodor ISTRATE)

Comentarii