Birladul – un oras de someri

miercuri, 06 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Birladul – un oras de someri

Numarul celor care ingroasa rindul somerilor creste de la o luna la alta. In categoria somerilor, (adica a persoanelor care nu gasesc de lucru cum este specificat termenul in Dictionarul explicativ al limbii romane), intra atit cei care beneficiaza de o forma de protectie sociala (ajutor de somaj, ajutor de integrare profesionala, alocatie de sprijin sau ajutor social), cit si persoanele care nu au nici un sprijin financiar. Daca prima categorie este cunoscuta datorita evidentelor unitatilor locale de ocupare si formare profesionala si a primariilor, nimeni nu stie cu exactitate cite persoane nu au un loc de munca si nu beneficiaza de protectie sociala.
Viorel Neagu, seful Unitatii Locale de Ocupare si Formare Profesionala (ULOFP) Birlad, ne-a declarat: "Dupa ce le expira alocatia de sprijin noi sintem datori sa-i mai tinem in baza de date pentru inca trei luni. Dupa acest termen este obligatia lor sa vina la noi din trei in trei luni si sa ne anunte daca nu si-au gasit un loc de munca asa incit sa-i pastram in evidenta."
Pe 5 septembrie ULOFP Birlad avea inregistrate 1.250 de persoane carora fie le-a expirat alocatia de sprijin, fie primeau ajutor social, sau erau in cautatea unui loc de munca. Reprezentantii ULOFP sint insa de parere ca numarul celor care nu au nici un venit este aproape dublu fata de numarul somerilor in plata. La 15 august 2000, ULOFP Birlad avea in evidenta 8.418 someri in plata.
"Probabil atunci cind se va aplica impozitul pe venitul global vom sti cu exactitate care este situatia fiecaruia", a mai precizat Viorel Neagu.
Din 1991, cind a intrat in vigoare Legea 1/1991 privind protectia sociala a somerilor, pina pe 5 septembrie 2000, ULOFP Birlad a inregistrat nu mai putin de 67.250 de dosare pentru acordarea ajutorului de somaj. Cifra este apropiata de numarul de locuitori ai orasului. In fapt, multe persoane au beneficiat de citeva ori ori de plata ajutorului de somaj, unele chiar de 4-5 ori.
In perioada 1-31 august ULOFP Birlad a inregiatrat 175 de dosare pentru acordarea somajului, cu 37 mai multe fata de luna precedenta. 118 persoane si-au pierdut locul de munca si beneficiaza de ajutor de somaj, iar 57 sint absolventi promotia 2000, care nu au gasit unde sa se angajeze si primesc ajutor de integrare profesionala.
Luna trecuta, unitatea a eliberat 300 de repartitii pentru angajare dintre care 68 la persoane necalificate, 137 la persoane calificate, 81 pentru persoane cu studii medii si 14 pentru persoane cu studii superioare. Cele mai multe angajari (261) s-au facut la unitati cu capital privat. Din punct de vedere statistic, aproximativ 60% din cei care au reusit sa-si gaseasca un loc de munca erau someri.
"Cind pronunt cuvintul «somer» imi vine sa urlu"
Cozile la stampilarea carnetelor de somaj pentru somerii in plata se intind pe zeci de metri. "Pentru o stampila, asteptam la rind cite o ora, o ora si jumatate. Oficianta se misca repede, noi sintem tare multi! Nu stiu unde o sa ajungem. In loc sa se faca angajari, la noi in oras, patronii fac disponibilizari. Toate marile fabrici ale Birladului «sint pe drojdie». Sint curios ce are sa se intimple cu Rulmentii. Este singura care ne mai tine orasul in picioare. Daca merg ei, merge si Birladul. Poate vor face angajari. Am fost strungar matriter la Rulmenti timp de 20 de ani. Acum sint somer. Cu meseria pe care am practicat-o nu am unde sa ma angajez in Birlad", ne-a spus unul dintre someri.
Oamenii se rusinau sa-si spuna numele. Unul dintre ei ne-a explicat ca ii este jena de situatia in care se afla: "Esti om in toata firea si parca stai cu mina intinsa la cersit. Cind pronunt cuvintul «somer» imi vine sa urlu. E ca si cum societatea nu mai are nevoie de mine. Am aproape un an de cind imi caut, disperat, de lucru. Am familie de intretinut. Daca stiam ca voi ajunge asa, nu ma mai insuram. Nu mai chinuiam alte suflete pe linga mine."
Nadejdea oamenilor de a-si gasi un loc de munca la Birlad este cu atit mai mica cu cit au meserii rare. Birladeanul Gheorghe Zgirciog, de 30 ani, este operator chimist. A lucrat timp de 10 ani la "Petro-Midia" Navodari. A fost disponibilizat si a venit acasa. El este de parere ca nu are sanse sa-si gaseasca de lucru in meseria lui. Ar vrea sa se recalifice in meseria de mecanic auto care, crede el, este tot cu "ciubote rosii".
Neculai Ariton, de 48 de ani, are o vechime la SC Rulmenti de 28 de ani, unde a lucrat ca strungar universal:: "Sint in ajutor de somaj pina in martie. Sint prea batrin ca sa ma angajeze cineva si prea tinar sa ma pensionez. Bine ca parlamentarii au grija sa aprobe legea homosexualilor in loc sa propuna ceva pentru crearea unor locuri de munca. Ar trebui sa atraga ceva fonduri straine pentru dezvoltare. La tara cind te duci sa muncesti esti considerat de sateni «golan de oras»." (Carmen STEFANESCU, Marilena PINTEA)

Comentarii