Ce trebuie sa stiti inainte de a cumpara aparate electronice si electrocasnice

marți, 19 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Ce trebuie sa stiti inainte de a cumpara aparate electronice si electrocasnice

Inainte de a se decide sa achizitioneze un aparat electric sau electronic, consumatorul trebuie sa fie informat complet asupra elementelor de identificare si caracterizare ale acestuia, inscrise, dupa caz, pe produs, pe ambalajul de vinzare sau in cartea tehnica si instructiunile de folosire. Consumatorul trebuie sa analizeze mai multe oferte ale aceluiasi produs, alegind in final varianta optima intre pret si performantele tehnice asigurate. Deosebit de importante sint conditiile de garantie oferite, cele de instalare, exploatare si intretinere, inclusiv asigurarea service-ului si a pieselor de schimb in perioada de postgarantie. La achizitionarea unui aparat electronic sau electric, consumatorul trebuie sa verifice atit sigiliul original al ambalajelor si produselor, marca fabricantului, accesoriile din inventarul de livrare, cit si declaratia de conformitate, certificatul de garantie, instructiunile de instalare si folosire. In momentul vinzarii, vinzatorul trebuie sa demonstreze cumparatorului ca produsul este in stare de functionare, sa-i arate modul cum se alimenteaza la reteaua electrica, cum se foloseste si sa precizeze conditiile de mediu in care trebuie folosit (temperatura, umiditatea, vibratii).
Un aparat electronic sau electric trebuie identificat prin:
– marca de fabrica a intreprinderii producatoare;
– numarul sau denumirea tipului de aparat;
– natura alimentarii (alimente in curent continuu sau alternativ);
– tensiunea nominala de alimentare (gama de tensiuni).
Daca aparatul este conceput astfel incit utilizatorul sa poata schimba reglajul tensiunii de alimentare, operatia de schimbare a tensiunii trebuie sa antreneze o modificare corespunzatoare a indicarii tensiunii.
– frecventa retelei (gama de frecventa) in Hz;
– tensiunea (daca este diferita de cea a retelei), puterea si curentul in cazul in care exista un conector pentru alimentarea altor aparate.
Atentie!
Nu folositi cordoane de alimentare de la retea cu izolatie compromisa sau care se incalzeste excesiv. Nu umblati in interiorul aparatelor aflate sub tensiune. Nu inlocuiti sigurantele cu alte valori decit cele prevazute in documentatia aparatului. Vinzatorul trebuie sa elibereze cumparatorului declaratie de conformitate, instructiuni de folosire sau carte tehnica si certificatul de garantie.
Instructiunile de folosire trebuie sa fie redactate obligatoriu in limba romina. Pentru a beneficia de garantie, utilizatorul trebuie sa respecte instructiunile de folosire, sa pastreze certificatul de garantie si sa nu permita interventii neautorizate la aparat (violarea sigiliului).
Nu improvizati prize sau prelungitoare electrice care pot provoca incendii din cauza contactelor imperfecte sau pot conduce la electrocutari in cazul proastei izolatii sau a lipsei dublei izolatii si a dezizolarii accidentale a coordoanelor de la alimentare de la retea.
Frigidere – congelatoare
La cumparare, vinzatorul trebuie sa demonstreze functionarea produsului respectiv. Dupa racordarea la reteaua electrica, in compartimentul de congelare trebuie sa apara, dupa citeva minute, un strat subtire cu aspect de zapada. In afara de aceasta, cumparatorul trebuie sa verifice daca: usile frigiderului se inchid etans pe garnituri, becul interior se aprinde la deschiderea uneia dintre usi, vopseaua nu prezinta exfolieri (atit in exterior cit si in interior), reperele metalice nu au zona cu rugina, produsul nu este lovit sau zgiriat, piciorusele permit reglarea pozitiei produsului astfel ca acesta sa functioneze in pozitie orizontala.
Produsul trebuie sa fie livrat numai insotit de:
a) declaratia de conformitate, din care sa rezulte ca se incadreaza in clasa de protectie (la electrosecuritate) si realizeaza temperaturile declarate, atit in compartimentul de congelare si in cel de pastrare;
b) certificatul de garantie, semnat si stampilat de producator si vinzator, care va cuprinde obligatoriu: datele fabricatiei si vinzarii, termenul de garantie, seria produsului, unitatea care asigura service-ul;
c) instructiuni de folosire, care sa mentioneze eventualele riscuri ce pot aparea in cazul nerespectarii acestora, inclusiv a lipsei impamintenirii.
d) factura, semnata si stampilata de vinzator
Potrivit Hotaririi de Guvern nr.857/1996, frigiderele si congelatoarele de uz casnic, atit din productia interna cit si din import, nu pot fi oferite la vinzare daca nu au aplicata o eticheta care sa indice consumurile de energie si eficienta lor energetica.
Precizam ca indicarea clasei de eficienta se face prin litere, incepind de la litera "A" la litera "G", cea mai buna clasa fiind litera "A". (Ana JITARITA)

Comentarii