Cit este de buna Legea pensiilor

duminică, 29 aprilie 2001, 23:00
6 MIN
 Cit este de buna Legea pensiilor

Legea 19/2000 stabileste ca angajatii sint sanctionati daca societatile la care lucreaza nu platesc contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat (CAS). Actul normativ prevede ca, in cazul in care firmele nu-si platesc darile catre stat, salariatii pierd 2/3 din stagiul de cotizare. Adica pensiile vor fi mai mici, functie de perioada pentru care angajatorul nu a platit.
Ca urmare, vor avea cel mai mult de suferit cei care nu sint bugetari. Totusi, conducerea Casei Judetene de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CJPADAS) Vaslui sustine ca situatia nu este asa de grava, intrucit asiguratii se vor putea informa anual de stadiul in care se afla platile catre stat, iar patronii vor putea fi trasi la raspundere.
Cristina Toma, seful Oficiului de Pensii Birlad, ne-a declarat: "Intr-adevar, cei nedreptatiti sint salariatii, insa problema se poate reglementa numai prin actionarea in judecata a angajatorului de catre angajat. Datoriile la bugetul de stat au aparut dupa 1990, din cauza ca inainte nici o firma nu putea plati salariile angajatilor daca nu-si achita mai intii datoriile la stat. Dupa 1990, doar la bugetari s-a mai aplicat aceasta masura. Noi intelegem ca oamenii nu au nici o vina ca societatea la care au lucrat nu si-a platit asigurarile sociale, insa asta este legea si noi trebuie sa o aplicam."
Aceasta reglementare presupune o munca in plus atit pentru oficiile de pensii, cit si pentru agentii economici. Fiecare dosar de pensie intocmit dupa data de 1 aprilie 2001 trebuie sa cuprinda, pe linga documentatia de pina acum, si dovada de certificare a stagiului de cotizare (o adeverinta prin care unitatea sa dovedeasca ca a achitat CAS-ul). Dosarul mai trebuie completat cu o adeverinta din care sa rezulte achitarea contributiei de asigurari sociale pina la data solicitarii depturilor de pensionare.
Sindicatele: "E o timpenie!"
Reactiile sindicalistilor fata de acest subiect nu au intirziat sa apara. Toader Ariton, lider Sindicatului Liber din cadrul SC Rulmenti SA Birlad, ne-a declarat: "Se loveste unde nu trebuie. Vom citi cu atentie legea si vom gasi o forma de solutionare. Ori patronatul da banii, ori pleaca cei de la guvernare. Cineva trebuie sa cedeze. E o timpenie! Guvernantii o dau din bilba in bilba, asta-i parerea mea. Este exact practica «acarului Paun». Intotdeauna trebuie gasit un vinovat si, cum cei de la putere nu-s vinovati niciodata, sint vinovati cei care muncesc. E o bolmojeala din care nici cei de la guvernare nu inteleg ce au facut."
O pozitie mai precauta au avut-o cei de la Sindicatul din cadrul SC Fepa SA. Vasile Gradinaru, vicepresedintele sindicatului, desi ne-a precizat ca, deocamdata, nu poate comenta legea, totusi a fost de parere ca, momentan, legea nu poate fi pusa in aplicare: "Nu exista metodologia necesara. Bineinteles ca ne doare pentru ca avem si noi parinti, frati sau cunostinte care sint in prag de pensionare. Problema este ca atunci cind legea a fost aprobata, noi nu am fost intrebati. Partenerii sociali, patronatul si sindicatele nu au fost consultate, cum ar fi fost normal. Deci, comisiile tripartite nu au functionat in sensul asta."
In ciuda existentei "pactului de neagresiune", sindicalistii ameninta ca vor cere socoteala guvernantilor pentru aceasta problema si, in functie de finalitatea negocierilor, isi rezerva dreptul de a hotari daca vor declansa actiuni de protest sau nu.
"Patronii scapa basma curata, iar noi platim pentru ei"
Aceasta reglementare a iritat salariatii, in special pe cei care lucreaza la societati cu datorii la bugetul asigurarilor sociale.
Vasile M., de 45 de ani, angajat la o societate privata din Birlad, ne-a declarat: "Eu lucrez la patron si este foarte greu. Nici nu stii la ce sa te astepti, azi esti angajat, miine nu se stie. Pot eu sa ma duc sa-l trag de guler pe patron si sa-i spun sa plateasca CAS-ul? Am trei copii de crescut, iar nevasta mea e casnica. Numai sa indaznesc ca mi-ar si desface contractul de munca. Numai Dumnezeu stie cit am umblat sa prind un post si aici."
Maria L., de 52 de ani, ne-a spus: "Lucrez de trei ani ca vinzatoare la aceasta firma si salariul nu-i cine stie ce. Vin zi de zi si vind la taraba, indiferent ca-i ger, ploaie sau arsita, pe un salariu care cu greu imi ajunge sa-mi cresc cei doi copii. Unul este la facultate si celalalt la liceu, iar cheltuielile sint foarte mari. Asteptam cu nerabdare sa fac 55 de ani sa pot iesi la pensie. Noua lege a pensiilor ne-a luat din drepturi in loc sa vina cu mai multe facilitati. Dupa ce ca locurile de munca sint din ce in ce mai putine, a crescut virsta de pensionare. Mai nou, daca firma nu plateste CAS-ul, se taie angajatilor din vechime. Pai ce vina avem noi? Dupa cite stiu, ni se opreste in fiecare luna din salar cite 5% pentru pensie, deci eu ii platesc. Ca patronul nu-i vireaza la buget, asta nu este vina mea."
Petru A., de 39 de ani, ne-a spus: "Acum majoritatea societatilor s-au privatizat. Patronii sint cei care gestioneaza banii, chiar si pe cei pe care ni-i opresc noua din salariu pentru diverse dari – pensie, somaj, sanatate etc. Ca nu-i vireaza unde trebuie, nu-i vina noastra. Nu numai o data s-a vorbit despre deturnarea de fonduri, dar nu s-a luat nici o masura. Patronii scapa basma curata si noi platim pentru ei. Guvernul ar trebui sa gaseasca o solutie sa recupereze datoriile de la ei, nu sa dea legi care sa le permita sa «fure» statul in continuare, fara sa pateasca nimic."
"Sindicatele ar trebui sa aiba un rol mai activ"
Conducerea Casei Judetene de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CJPADAS) Vaslui este de parere ca legea trebuie aplicata asa cum a fost votata, iar angajatii si sindicatele sint sfatuite sa mai rasfoiasca paginile Monitorului Oficial in care a fost publicata. De asemenea, Calin Popescu, directorul institutiei, considera ca situatia nu este asa de grava, intrucit "exista leac" pentru patronii care nu vor plati CAS, iar asiguratii vor avea posibilitatea oricind sa afle daca contributiile le-au fost platite sau nu.
"Se dau declaratii fara sa se citeasca legea. Daca s-ar citi articolul 146 din Legea 19/2000, atunci nu ar mai exista discutii. Patronii care nu-si platesc asigurarile sociale la timp vor raspunde penal. Nemultumitii se vor putea adresa instantelor de judecata sau Inspectiei Muncii, care le vor rezolva problemele. Deci, pentru prima data, cei cu probleme legate de cuantumul pensiilor, se pot adresa politiei, parchetului sau judecatoriei. Nu putem cataloga acum daca legea este buna sau rea. Abia peste 6-7 luni trebuie discutat, sa vedem si noi cum se aplica legea. Cert este ca neplata CAS va determina reducerea vechimii in munca cu 2/3 pe perioada neplatii, de asemenea si reducerea contributiei, respectiv a pensiei pe care o va primi asiguratul. Dar, pe de alta parte, Casa de Pensii va certifica anual stagiul de cotizare al fiecarui angajat, iar acesta va fi informat in scris. De asemenea, in tot cursul anului, asiguratii ne pot solicita sa-i informam cu privire la situatia cotizatiei si se pot informa, dar de aceasta data contra cost. Deocamdata nu am stabilit cuantumul taxei ce se va achita, dar o vom face in cel mai scurt timp. Consider ca sindicatele ar trebui sa exercite un rol mai activ, pentru a determina angajatorul sa opreasca si sa vireze contributia", ne-a declarat Calin Popescu.
Conducerea Casei spune ca nu se poate merge la infinit cu neachitarea sumelor la bugetul asigurarilor sociale de catre agenti economici. In aceste conditii, in foarte scurt timp nu vor mai fi bani pentru plata efectiva a pensiilor si alte drepturi de protectie sociala. De aceea, conform noii legi, toate societatile vor pleca efectiv de la zero, deci fara datorii. Urmeaza ca pe parcurs, CJPADAS sa recupereze restantele acumulate de agentii economici pina la 31 martie 2001.
De la 1 aprilie, conform articolului 146 din Legea 19/2001, "fapta persoanei care dispune utilizarea in alte scopuri si nevirarea la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale, retinuta de la asigurat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda".
Cert este ca datorita paradoxului legal care stabileste ca daca patronul nu-si plateste cota sa de 2/3 din CAS, fapta sa este contraventie sanctionata cu amenda de la 3 la 12 milioane de lei, iar daca retine si nu vireaza cota ce revine salariatului fapta este infractiune si se sanctioneaza cu inchisoarea, multi patroni vor "uita", in continuare, de obligatiile lor catre stat, ca si pina acum, in ciuda eventualelor presiuni sindicale. (Florin RADU)

Comentarii