Copiii HIV pozitiv au ramas fara medicamente

joi, 14 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Copiii HIV pozitiv au ramas fara medicamente

De o saptamina, copiii cu infectie HIV/SIDA aflati in evidenta Sectiei de boli infectioase a Spitalului de adulti Birlad nu mai primesc trantament antiretroviral, specific acestei boli, din cauza lipsei de medicamente.
Medicul primar Simona Agache, seful sectiei, ne-a declarat: "Am facut referat pentru aprovizionarea farmaciei spitalului cu medicamente antiretrovirale, dar nu a fost aprobat din lipsa de bani. A trecut o saptamina de cind copiii HIV pozitiv au intrerupt tratamentul si au inceput sa apara efectele: doua fetite tusesc, una cu insuficienta respiratorie cronica deja se sufoca, iar alta are infectii stafilococice pe piele.Treaba merge prost si, din lipsa de bani, starea acestor copii se va agrava pina nu vom mai avea ce le face. Trebui sa se inteleaga ca sistemul sanitar are o raspundere fata de acesti copii a caror viata a fost distrusa."
Cadrele sanitare sustin ca acesti copiii nu au fost infectati din cauza drogurilor sau a unei vieti dezorganizate (prostitutia), ci din cauza transfuziilor si tratamentelor injectabile facute necorespunzator. Desi probabil unii se gindesc ca majoritatea copiilor cu infectie HIV/SIDA sint institutionalizati (sint de la leagane sau case de copii), realitatea este alta, cel putin pe plan local. Din cei 33 de copii HIV pozitiv, din Birlad si comunele arondate, 21 provin din familii si numai 12 sint de la casele de copii.
Personalul medical sustine ca intreruperea administrarii tratamentului antiretroviral este mult mai nociva decit daca bolnavului nu i s-ar fi dat nici un fel de tratament. "Intreruperea tratamentului creeaza rezistenta virusului la medicamente. Daca se intimpla acest lucru, le tai orice sansa de supravietuire bolnavilor respectivi. Ne confruntam cu o situatie imposibila. Este dureros sa stii ce sa-i faci, sa te documentezi mereu ce trebuie sa-i faci, dar sa nu ai cu ce. Sanatatea costa si acest lucru trebuie privit cu foarte mare seriozitate", ne-a explicat dr. Simona Agache.
Sectia de boli infectioase a spitalului birladean are in evidenta 33 de copii cu infectie HIV/SIDA, din care numai la 26 li s-a administrat tratament antiretroviral. Cu timpul, din cauza lipsei de medicamente, au fost scosi din tratament copiii institutionalizati a caror stare de sanatate evolueaza mai bine fata de copiii HIV/SIDA din familii.
Tratamentul este foarte scump – 20 de milioane pe luna pentru un singur bolnav. Deci, Spitalul de adulti Birlad are nevoie de 1 miliard de lei pe luna. Numai pentru supravietuirea copiilor aflati in stare critica este nevoie, la ora actuala, de o finantare de aproximativ 400-500 milioane de lei pe luna. Insa, conform unei dispozitii a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la nivelul judetului se aloca lunar numai 76 de milioane de lei, la un numar de 74 de bolnavi HIV/SIDA.
Din cauza intreruperii tratamentului antiretroviral, copiii cu infectie HIV/SIDA sint condamnati de doua ori sa sufere. Suferinta fizica este provocata de durerea pricinuita de diferitele afectiuni la care sint predispusi si carora mai devreme sau mai tirziu le cad victime (in special infectiile). La aceasta se adauga suferinta psihica. Printre cei cu HIV pozitiv se numara copii care, in ciuda acestei boli nemiloase, lupta sa se realizeze. O fetita si un baiat cu infectie HIV au note numai de 10 si au fost desemnati in acest an sefi de promotie la clasa a IV-a.
"Este o durere in sufletul acestor copii atunci cind trebuie sa lipseasca de la scoala. Problema este ca nu omorind acesti copii scapam de epidemia de SIDA", ne-a mai spus dr. Agache.
Daca situatia nu se va reglementa, parintii copiilor cu infectie HIV/SIDA sint hotariti sa se intilneasca saptamina viitoare si sa organizeze actiuni de protest. Desi stiu ca nu au nici o posibilitate de vindecare a acestei boli, careia inca nu i s-a gasit leacul, ei doresc sa-si poata creste copiii, atit cit timpul le permite, fara sa decida altii cit mai au de trait. (Carmen STEFANESCU)

Comentarii