Cozi infernale la farmacii

luni, 02 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Cozi infernale la farmacii

"Nu am mai vazut asa ceva de pe vremea lui Ceausescu"
Cam asa ne-au spus in cor toate farmacistele cu care am stat de vorba ieri. Dis-de-dimineata, cind au venit la serviciu, in fata farmaciilor, le asteptau zeci, sute de oameni.
"La noi in farmacie, medicamentele pe retete compensate si gratuite au inceput sa se elibereze inca din garda de noapte, de duminica spre luni. La ora 8 cind am venit, am crezut ca a inviat Ceausescu. Nu va pot povesti ce a fost astazi aici si citi oameni au venit cu retete. Din pacate, am terminat pina in zece jumatate fondurile pentru retetele gratuite. E ceva de groaza si de nedescris", ne-a spus ieri, in jurul prinzului, Aurica Loghin, farmacist principal al farmaciei "Stefan cel Mare" – Iassyfarm.
La acea ora, banii pentru gratuite – cam 35 de milioane acordate pentru aceasta luna – se terminasera. Aceasta farmacie chiar a depasit plafonul, cu 5 milioane de lei, pentru ca o serie de pacienti, cu afectiuni grave, nu au putut fi refuzati dupa epuizarea banilor alocati.
Birladenii au luat cu asalt farmaciile
Pe luna aprilie, plafoanele anuntate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui pentru farmaciile din Birlad sint cu aproximativ 18% mai mari decit media din ultimele trei luni, respectiv circa 30 milioane lei. Dar tot nu ajung.
Ca sa poata da si in aceasta luna medicamente compensate si gratuite, farmaciile au trebuit sa-si reinnoiasca contractul cu casa. Pina pe 1 aprilie, numai doua din farmaciile din Birlad, "Inafarm" si "Terapia" nu au facut acest lucru.
Ieri, de la primele ore ale diminetii, farmaciile din Birlad au fost asaltate de bolnavii care s-au grabit sa-si ia retetele compensate sau gratuite. Ca in fiecare luna, la farmacii s-au format cozi interminabile. In jurul orei 11 cele mai multe farmacii au anuntat ca au epuizat deja fondurile alocate de CJAS pentru luna in curs. Bolnavii au inceput sa umble disperati de la o farmacie la alta, incercind sa intre in posesia medicamentelor prescrise de medic. Majoritatea au avut grija sa se duca inca de saptamina trecuta la doctor pentru a-si primi reteta, sperind ca vor fi primii la farmacie si o vor putea lua.
"Pai la ce mai plateste poporul asta asigurari de sanatate?"
"Am plecat de la ora 6 de acasa. Am stat pina acum la cinci farmacii la coada si tot nu mi-am luat medicamentele. La doua dintre ele mi-au spus ca nu au toate medicamentele de pe reteta si am plecat. Sint singura si traiesc dintr-o pensie de urmas de 400.000 de lei. Abia imi ajung banii sa traiesc de pe o zi pe alta, de unde sa mai dau si pe medicamente. La celelalte farmacii la care am stat la coada, pina sa-mi vina rindul, mi-au spus ca au terminat ba Tanakan-ul, ba Enap-ul. Am ramas cu reteta in mina si ma uit la ea ca acum nu vrea nici un farmacist sa mi-o primeasca. Zice ca s-au terminat fondurile", ne-a spus, deznadajduita, Margareta Nicoara, de 68 de ani.
Un alt birladean, pensionar, ni s-a plins: "Am o reteta gratuita pentru un nepot pe care umblu sa o iau de trei ore. Mi-a dat-o fata mea sa vin cu ea la farmacie, fiindca ea este la serviciu. M-a rugat sa vin eu ca sa prind fonduri si tot degeaba, ca oriunde intrebi ti se spune ca au terminat plafoanele. Unde mai dau pe ici pe colo, sint niste cozi interminabile. Pai asa era inainte. Cind ti se dadea o reteta apoi o luai, nu ca acum. Daca te duci la spital te pune sa platesti, iar daca iti da reteta sa te tratezi acasa trebuie sa cumperi medicamentele la pret integral, fiindca nu mai au fonduri. Pai la ce mai plateste poporul asta asigurari de sanatate? Mai bine nu le mai dai nici un ban, iar atunci cind te imbolnavesti stii una si buna ca platesti totul si cred ca am iesi mai ieftin."
"Domnule, e o prostie sa limitezi retetele. Sint pensionar si veteran, dar nu mai apuc sa iau nici reteta compensata nici gratuita. Stiti, este o vorba «Dumnezeu ti-a dat, Dumnezeu ti-a luat»." Cam asa este si cu noi, ni se da dreptul la medicamente compensate si gratuite, si tot ei ni-l iau. Pai, noi nu mai avem dreptul la viata? Sint hipertensiv si fara medicamente nu pot sa traiesc. Stau si ma rog de farmacisti sa-mi primeasca reteta, fiindca din pensiile astea mici abia ma descurc sa platesc datoriile la stat. Am noroc ca mai gasesc intelegere la cite o farmacie si pina la urma, de mila, imi primesc reteta", ne-a spus Simion Rotaru.
"Mai facem act medical sau nu?"
Astfel, prima zi a acestei saptamini si prima zi lucratoare din luna a fost un cosmar pentru unii. Daca macar o parte din bolnavii cronic au reusit sa prinda medicamentele fara de care nu pot trai, ce se va intimpla cu copiii cu virste cuprinse intre 0 si un an care nu se imbolnavesc neaparat in prima zi a lunii. Ce se va intimpla cu restul copiilor sau cu gravidele care vor avea nevoie de medicamente pina pe 1 mai?
"Eu intreb daca ni se mai da voie sa facem act medical sau nu. Mai facem acest act medical? Plafoanele alocate pentru gratuite si compensate sint la pamint. Toata lumea este extem de dezamagita si noi incasam injuriile si vorbele urite ale oamenilor, care vin in farmacii dupa ora terminarii fondurilor alocate. Am dat si peste plafonul dat de CJAS, fara a avea aprobarea sefilor nostri. Ce se intimpla depaseste orice imaginatie. Cheia si lacata sint acolo, la Ministerul Sanatatii, la CNAS, la CJAS. Ei trebuie sa rezolve problema, altfel vom fi acuzati de genocid", ne-a mai spus farmacista Aurica Loghin. (Ana JITARITA, Carmen STEFANESCU)

Comentarii