Criza de medicamente

luni, 18 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Criza de medicamente

Criza de medicamente afecteaza activitatea sectiilor Spitalului de adulti Birlad. Deja bolnavilor internati li se solicita sa-si cumpere unele medicamente.
Vivi Cinepa, farmacist diriginte la spitalul birladean, ne-a declarat: "Cel mai grav este ca nu mai avem fiolaje (produse farmaceutice injectabile) si antibiotice specifice asistentei medicale ce trebuie acordata intr-un spital si care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o farmacie cu circuit inchis. Daca bolnavul poate lua o pastila si acasa, cind vine in urgenta la spital nu-i pot spune sa-si cumpere medicamentele ca sa i se faca tratamentul. Nu-ti poti permite sa fii indiferent la ceea ce se inimpla. Cauza cauzelor in aceasta situatie o reprezinta datoriile mari la furnizorii de medicamente (25 de miliarde de lei numai la Spitalul de adulti Birlad – n.r.). Peste tot unde facem comenzi ni se spune: aveti datorii atit de mari incit nu vi le putem onora. Lucrez din 1974 in aceasta farmacie si nu am crezut niciodata ca se va ajunge aici."
Vineri, 15 septembrie, din farmacia Spitalului de adulti Birlad lipseau medicamente ca: algocamin fiole, oxitocin si ergomed (folosite in sectia maternitate intrucit ajuta la nastere), glucoza 33%, aspatofort fiole (folosit pentru bolnavii cu hepatita), calciu gluconic, papaverina, scobutil, piafen fiole. De asemenea, s-a epuizat stocul de clorura de sodiu substanta si de antibiotice romanesti: ampicilina, amoxacilina, euciprin etc. Lipsuri se inregistreaza si la aprovizionarea cu materiale sanitare. Spitalul nu mai are nici fese. Si lista se mareste de la o zi la alta.
Sint medici care mai intii suna la farmacie pentru a se interesa ce medicamente mai au si apoi scriu tratamentul.
"In general, medicul se acopera si prescrie bolnavului tot ce-i trebuie, farmacia sa se descurce. Intr-adevar, medicul trebuie sa-si faca meseria, nu sa stea cu grija ca farmacia nu are. La rindul nostru, facem lunar comanda de medicamente in functie de ceea ce ne cer medicii sefi de sectie. Pina pe 25 a fiecarei luni ei trebuie sa prezinte o comanda cu necesarul de medicamente si solutii perfuzabile. Se face o comanda mare pe spital, iar la raportul de garda din ultima vineri din luna aceasta este citita in intregime si, eventual, completata sau diminuata. In functie de stocul din farmacie, imi notez ce nu am si solicit serviciului de aprovizionare sa aduca. Insa, din cauza datoriilor, furnizorii nu ne mai dau", ne-a mai precizat farmacista Cinepa.
Desi in mod normal stocul unei farmacii de spital ar trebui sa acopere de doua ori si jumatate necesarul unitatii, in prezent la Spitalul de adulti sint asa de putine medicamente incit in cel mult doua ore se termina inventarierea lor.
Aceasta problema a fost discutata si la sedinta de saptamina trecuta a Colegiului Medicilor din judetul Vaslui.
Dr. Eugen Bila, presedintele colegiului, ne-a declarat: "In conditiile actuale de austeritate, medicii trebuie sa consulte minutios bolnavii si sa le prescrie tratamentul in limitele protocoalelor internationale. Mai mult, trebuie sa se «gardeze» sa scrie in fiecare moment starea bolnavului si de ce nu i s-a putut da medicamentul, din cauza ca, pina la urma, se pare ca medicii vor fi trasi la raspundere." (Carmen STEFANESCU)

Comentarii