Criza de vaccin antirabic

marți, 26 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Criza de vaccin antirabic

De aproape o saptamina, Spitalul de adulti Birlad nu mai are vaccin antirabic (impotriva turbarii). Desi reprezentantii spitalului birladean au solicitat de numeroase ori Institutului Cantacuzino Bucuresti sa le trimita vaccin antirabic, comenzile nu au fost onorate. Criza de vaccin a aparut ca urmare a unei probleme de fabricatie.
Vivi Cinepa, farmacist diriginte la Spitalul de adulti Birlad, ne-a declarat: "Aprovizionarea cu vaccin antirabic se face ritmic, in fuctie de consum. De o saptamina insa nu s-a mai adus, desi s-a cerut. Probabil este o situatie accidentala, care trebuie rezolvata cit mai repede, inainte sa apara probleme. Daca pina acum nu s-a facut galagie inseamna ca a mai fost cite ceva. Situatia incepe insa sa se agraveze. Vaccinul antirabic nu trebuie sa lipseasca din farmacia unui spital."
Administrarea acestui vaccin este obligatorie mai ales in cazul persoanelor care au fost muscate de animale necunoscute si exista pericolul aparitiei turbarii.
Cadrele medicale de la Sectia de boli infectioase se roaga sa nu apara cazuri mai grave pentru ca nu au cu ce trata eventulele persoane muscate de animale.
Medicul primar Elena Petcu, directorul spitalului, ne-a precizat: "In prezent am o batrina, din Zorleni, internata, care a fost muscata de mai multi ciini de la o stina si i se face ser antirabic. Serul da anticorpi deja formati si este recomandat pentru plagile cu risc mare. Insa, din cauza ca are o actiune de scurta durata, in continuare se recomanda vaccinarea, intrucit vaccinul stimuleaza formarea anticorpilor."
Virusul rabic se transmite prin muscatura si saliva de la animalul infectat la om. Turbarea este considerata una din cele mai grave boli. O data produs accidentul la om prin muscatura sau zgirieturi, in cazul in care nu urmeaza tratamentul cu vaccin sau ser antirabic, semnele de boala apar intr-un interval de 30-90 de zile, iar mai rar dupa un an. Printre principalele simptome se numara: nelinistea, lipsa somnului, furnicaturi si dureri la nivelul muscaturii, frica de curentii de aer, frica de apa, curgerea salivei din gura. De la aparitia acestor semne bolnavul moare de obicei dupa 1-4 zile. (Carmen STEFANESCU)

Comentarii