Dezastrul din Sanatate va omori oameni?

duminică, 26 martie 2000, 23:00
5 MIN
 Dezastrul din Sanatate va omori oameni?

Am ajuns sa constatam ca nu mai avem ce cauta in spitale. Nu sint medicamente, e frig, e foamete. Toti cei care se ocupa de destinul Sanatatii vasluiene, plus conducerea judetului, afirma in permanenta ca sint in cautare de solutii. Insa rezultatele nu se vad.
Principala cauza a dezastrului este lipsa banilor. Fondul de sanatate ramine la acelasi nivel sau chiar se diminueaza. In acelasi timp, personalul medico-sanitar nu prea se implica in asigurarea unei asistente medicale eficiente, cu bugetul primit de la CJAS.
Conducerea Spitalului Judetean Vaslui a organizat recent o intilnire cu toti sefii de sectii, ai sindicatului si Colegiului Asistentilor Medicali, in speranta ca se va gasi calea cea buna. "A fost o tentativa de a convinge sefii de sectii ca este necesara rearanjarea acestui spital pe criterii economice. Nu s-a reusit absolut nimic, pentru ca sefii de sectii sint total refractari la orice gest care le-ar pune in pericol functionarea sectiilor la parametrii actuali care, in unele cazuri, sint total in afara indicatorilor de eficienta. De exemplu, sectiile Pediatrie, Oftalmologie, ORL, Obstetrica-ginecologie, Dermatologie", ne-a declarat dr. Mircea Zavate, directorul spitalului vasluian. Asta inseamna ca sefii de sectii sint un fel de stat in stat!
Solutii pentru stoparea furturilor din spitale
In concluzie, pe zi ce trece, spitalele din judet se afunda in datorii. De exemplu, Spitalul Municipal Husi are datorii de peste 4 miliarde de lei, un record al ultimilor 10 ani.
"Gestionarea unei saracii este cu mult mai grea decit a unui buget suficient. La «Bicomplex», de unde ne aprovizionam cu zahar, ulei, orez etc., avem o datorie de peste 180 de milioane de lei si exista posibilitatea sa refuze colaborarea. De asemenea, avem datorii la Cip SRL, Leguvas, Vitacons, Peco, Goscomloc etc. Nu stiu cum o sa iesim din acest impas", ne-a spus Mihaela Beschieru, directorul spitalului husean.
Nimeni nu ia in seama insa furturile din spitale. Chiar oameni din sistem ne-au informat ca s-au facut afaceri profitabile cu hrana bolnavilor, cu medicamentele si materialele sanitare etc. Pe la colturi se vorbeste ca mincarea destinata pacientilor, de buna ce este, ajunge hrana pentru porci. Proprietarii porcinelor, salariati ai spitalului, dupa ce au crescut animalele la locul de munca ajung sa le vinda tot aici. Sa nu-si imagineze cineva ca ajunge carnea de porc la pacient, deoarece fiecare isi ia cite o bucatica acasa. Si cercul vicios se reia.
Nici medicamentele sau materialele sanitare nu scapa nedijmuite. Este de notorietate ca, in foarte multe cazuri, una se scrie pe foaia bolnavului si alta i se da. Si totusi, medicamentele sint scoase din farmacia spitalului, dar nu mai ajung la destinatie. Sau sint situatii in care se prescriu medicamente care nu au nici in clin nici in mineca cu diagnosticul. Totul e ca ele sa fie scoase din farmacie. Si de aici se pierde firul.
Dr. Zavate a precizat ca furturile din sectii ar putea fi stopate daca Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui va accepta repartizarea bugetului pe sectii, in functie de numarul de paturi si de eficienta: "In situatia in care s-ar da buget pe sectii, ma indoiesc ca s-ar mai da medicamente ca la gard."
"Caldura ioc, alimente pe sponci, medicamente ca in anii ’50"
La Spitalul nr. 2 Vaslui – Sectia psihiatrie, saloanele sint incalzite cu radiatoare electrice, capatate in urma cu citiva ani prin donatii.
La capitolul mincare e jale: in cursul saptaminii, dimineata, bolnavii sint "serviti" cu piine si ceai neindulcit; la prinz – fasole sau cartofi, iar seara – tocanita de cartofi ingrosata cu faina. In week-end mai "beneficiaza" de citeva feliute de parizer si ceva paste fainoase.
La capitolul medicamente, problema este mult mai grava. Nu exista nici macar medicamente pentru urgente. Din aceasta cauza, bolnavii internati la psihiatrie sint legati de pat.
"Marea majoritate a pacientilor mei isi plateste darile catre stat, dar statul nu le asigura conditii minime decente de asistenta medicala. Caldura ioc, alimente pe sponci, medicamente ca in anii ’50. Nu avem medicamente de urgenta pentru bolnavii care devin agitati, agresivi. Trimit familiile pacientilor sa caute, de nebune, medicamente pe la farmacii. Nici compensat nu putem sa dam decit in primele zile ale lunii, pentru ca dupa aceea plafoanele farmaciilor sint epuizate", ne-a declarat Gheorghe Silvestrovici, medic psihiatru.
Porumboiu ajuta Ambulanta cu 200 de milioane
Nici Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) nu o duce mai bine. Dupa cum ne-a spus dr. Crisan Popescu, directorul SJA Vaslui, SC Petrom SA Vaslui refuza sa mai livreze carburanti, iar stocul este epuizat.
Dr. Popescu a solicitat CJAS Vaslui 600 de milioane de lei pentru achitarea carburantilor achizitionati in perioada 1 ianuarie – 20 martie 2000: "Suma reprezinta consumul mediu de carburanti necesari pentru asigurarea urgentelor pe doua luni."
SJA Vaslui primeste lunar de la CJAS Vaslui, pentru transportul urgentelor, in jur de 666 de milioane. Insuficient. Dr. Popescu a precizat ca, pentru a se descurca cit de cit cu acest buget, a facut o reorganizare a personalului si a desfiintat substatia Malaiesti.
In afara banilor primiti de la CJAS Vaslui, SJA are norocul sa mai fie ajutat financiar, timp de trei luni, de Adrian Porumboiu. Impresionat de situatia Ambulantei, Porumboiu, din proprie initiativa, a hotarit sa contribuie cu 200 de milioane de lei.
"In martie am primit 60 de milioane de lei, iar in urmatoarele doua luni ne va mai ajuta cu cite 70 de milioane de lei. Domnul Porumboiu ne-a mai promis ca dupa aceasta perioada se va gindi sa ne mai ajute cu o anumita suma, lunar, pina la sfirsitul anului", ne-a spus dr. Popescu.
Pentru ca in acest fel se salveaza vieti omenesti, ar fi de dorit ca si alti oameni de afaceri sa ajute sistemul sanitar.
Cui ii pasa de viata omului?
Din toate aceste zbateri nu transpare grija pentru viata si sanatatea asiguratului. Nimeni nu vorbeste despre miile de tarani care nu au medic de familie, despre bolnavii care sint plimbati prin farmacii pentru ca nu se mai dau retete compensate si gratuite dupa jumatatea lunii, despre riscurile imense de epidemii cauzate de neefectuarea imunizarilor.
Deocamdata, la noi, nu exista mentalitatea "sanatatii prin justitie". Inca nu au aparut procese in care sa fie implicati medicii pentru malpraxis. Dar, asa cum aprecia si doctorul Zavate, aceste vremuri nu sint departe. Curind vor incepe sa moara oameni, din cauza ca nu au existat medicamente pentru urgente. Si atunci se va dezlantui multimea. (Laura GRASU)

Comentarii