Farmacistii birladeni nu cedeaza

vineri, 08 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Farmacistii birladeni nu cedeaza

Farmacistii birladeni refuza cu invesunare incheierea contractelor cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, in vederea eliberarii retetelor compensate si gratuite. Principala nemultumire este legata de impunerea unor plafoane lunare in limita carora pot elibera medicamente compensate si gratuite. Ei sint cei mai afectati de limitarea fondurilor de decontare a retetelor gratuite si compensate din cauza ca in Birlad se gasesc cele mai multe farmacii, aproape jumatate din cele 39 de farmacii din judet. Prin urmare, fondurile alocate lunar sint cu aproape 50% mai mici fata de ceea ce primesc farmaciile din Vaslui si Husi. Cei care sufera cel mai mult din cauza aceastei situatii sint bolnavii. Din cauza ca nu si-au reinnoit contractele cu CJAS, majoritatea farmaciilor nu primesc de la inceputul lunii retete compensate si gratuite.
Joi, 7 septembrie, reprezentantii CJAS Vaslui au avut o noua runda de negocieri cu farmacistii birladeni. Nici de aceasta data nu s-a ajuns la un rezultat. Daca luni, 4 septembrie, 20 din cele 39 de farmacii incheiasera contractul cu CJAS, pina vineri dimineata numai una singura a mai semnat.
Dorel Daniciuc, vicepresedintele CJAS Vaslui, ne-a declarat: "Din cele 21 de farmacii care au relatii contractuale cu casa, doar doua sau trei sint din Birlad. Farmacistii vor ca in contract sa introducem anumite puncte de vedere ale lor. In urma discutiilor purtate, unele au fost acceptate, altele nu. In general, nu le convine ca toate platile pentru medicamente compensate si gratuite sa se faca si in functie de prevederile bugetare si incadrarea in niste sume pe care casa le poate aloca pentru acest capitol. Urmeaza ca in cursul zilei de azi (vineri, 8 septembri – n.r.) sa primeasca noua forma de contract, care sa cuprinda si propunerile lor care au fost acceptate, si sa se hotarasca daca semneaza sau nu."
Desi CJAS Vaslui vrea sa aloce din aceasta luna fonduri mai mari ca pina acum pentru decontarea retetelor gratuite si compensate, farmacistii birladeni nu cedeaza. Ei refuza semnarea contractelor pina la ridicarea plafoanelor. Ei au anuntat Colegiul Farmacistilor din Romania despre aceasta situatie si au fost sfatuiti sa nu semneze contractele pentru ca "impunerea unui asemenea plafon este ilegala". Daca in iulie 1999, CJAS Vaslui a stabilit un plafon mediu la nivelul judetului de 14,7 milioane de lei, pentru fiecare din cele doua categorii de retete, acum casa vrea sa ofere 25 de milioane de lei.
1.000.000 de lei, valoarea maxima a unei retete
Fondurile nu sint chiar atit de mari daca ne gindim ca valoarea maxima a unei retete gratuite sau compensate a crescut de la 400.000, cit era in iulie 1999, la 1 milion de lei. Conform Ordinului comun 307/49 al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, medicii pot prescrie retete gratuite si compensate numai in limita specialitatii pe care o au. Medicii de familie pot prescrie medicamente in sistem compensat sau gratuit in limita propriilor competente, cit si pe baza recomandarilor scrise de medicii specialisti. Tratamentul compensat si gratuit poate fi prescris pentru 3-5 zile la persoanele cu afectiuni acute, 8-10 zile in cazul afectiunilor subacute si de pina la 30 de zile pentru pacientii cu boli cronice. Exceptie fac bolnavii de diabet ale caror retete pot sa cuprinda medicatia pentru maxim 60 de zile.
Retetele gratuite si compensate sint valabile numai 30 de zile de la data prescrierii. Numarul medicamentelor recomandate la o consultatie pe o reteta compensata sau gratuita nu poate fi mai mare de trei. Farmacistii care constata ca aceste conditii nu sint indeplinite sint obligati sa nu elibereze medicamentele. De asemenea, farmacistii trebuie sa refuze retetele pe care nu se cunosc parafa si codul medicului, precum si cele pe care nu este trecut codul numeric personal al bolnavului. ( Carmen STEFANESCU)

Comentarii