Greva de avertisment in "sanatatea" vasluiana

luni, 04 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Greva de avertisment in "sanatatea" vasluiana

Ieri, 4 septembrie, greva a pus stapinire pe spitalele din judet. Fiind greva de avertisment fara incetarea activitatii, actiunea a decurs fara nici un incident, la Spitalul de adulti si la Spitalul de copii din Birlad. In semn de protest, cadrele sanitare, membre ale Sindicatului Sanitas din cele doua unitati, au purtat doar ecusoane pe care scria: "Greva".
Reprezentantii sindicatului au pus, din loc in loc, pe holurile spitalului, afise prin care bolnavii erau informati ca personalul medical este in greva.
Elena Peleneagra, presedintele Sindicatului Sanitas de la Spitalul de copii Birlad, ne-a declarat: "Deocamdata nu au fost incidente, din cauza ca bolnavii nu au fost refuzati. Ecusoanele au fost cele care au aratat ca sintem in greva."
Dupa citeva ore de greva, la Sindicatul Sanitas de la Spitalul de adulti Birlad au inceput sa vina asistente medicale din diferite sectii ca sa se intereseze despre rezultatul grevei. Deocamdata, nici una din cele cinci revendicari ale sanitarilor nu a fost solutionata. Cadrele medicale solicita aplicarea OG 24/2000, privind cresterea salariilor, renegocierea contractelor incheiate de spitalele din judet cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vaslui si gratuitate la serviciile medicale. Alte revendicari se refera la asigurarea echipamentelor si alimentatiei de protectie si reacordarea sporurilor anulate sau diminuate in primele doua luni ale anului.
Greva tardiva
Si cei 668 de memebri ai sindicatului Sanitas din Spitalul Judetean s-au aflat ieri in greva. Cel putin declarativ, pentru ca nici aici nimeni nu a incetat lucrul si pentru ca ecusoanele inscriptionate cu cuvintul "Greva" se vedeau doar ici si colo pe halatele asistentilor medicali.
"Sindicalistii considera declansarea protestului destul de tardiva si nu prea au entuziasmul necesar", ne-a lamurit Emil Cirjan, liderul Sanitas Vaslui.
Nici conducerea spitalului nu parea prea prinsa de evenimente. La toate revendicarile, directorul spitalului, medicul Mircea Zavate are un singur raspuns: nu sint bani.
"Pentru a cere rezilierea contractului cu CJAS trebuie sa avem acordul intregului personal, pentru ca o reziliere unilaterala ar insemna sa nu avem bani de salarii cel putin pe perioada de negociere a unui nou contract. Maririle salariale nu pot, de asemenea, sa fie acordate, atit timp cit pentru acordarea tuturor majorarilor prevazute de Ordonanta 24/2000 ne-ar trebui 5 miliarde de lei pe luna. Tot bugetul nostru se reduce la 3,3 miliarde de lei", ne-a mai declarat Zavate.
In acest moment, fara alte sporuri, salariul unui asistent din Spitalul Judetean variaza intre 1.129.000 lei si 1.851.000 lei, in timp ce o infirmiera cistiga 7-800.000 de lei. Cadrele medicale nu au mai primit majorari salariale din ianuarie 2000, moment in care au fost operate si in spitalele din judetul Vaslui majorarile salariale conform Legii 154. Ce-i drept, cu mai bine de jumatate de an intirziere fata de alte judete din tara.
Protestele sanitarilor vor continua luni, 11 septembrie, cu greva de avertisment cu intreruperea activitatii intre orele 7 si 9. Intre timp, Emil Cirjan si Neculai Perju, presedintele, respectiv vicepresedintele Uniunii Judetene Sanitas Vaslui, vor participa joi, 7 septembrie, la Consiliul National al Federatiei Sanitas din Romania, care va avea loc la Bucuresti. (Carmen STEFANESCU, Ana JITARITA)

Comentarii