Inspectoratul Scolar isi plaseaza "zestrea" primariilor

luni, 17 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Inspectoratul Scolar isi plaseaza "zestrea" primariilor

In conformitate cu prevederile OU 30/14 aprilie 2000, patrimoniul, terenurile si cladirile apartinind unitatilor scolare preuniversitare din judet vor trece in gospodarirea primariilor. Celelalte bunuri ce fac parte din baza materiala a invatamintului de stat ramin in patrimoniul unitatilor respective.
Pina acum, in baza prevederilor Legii finantelor publice, Consiliile Locale (CL) virau banii necesari functionarii institutii scolare, fara a avea macar habar de felul in care vor fi cheltuiti, pentru ca patrimoniul institutiilor respective si chiar institutiile in sine se aflau in administrarea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ).
Nici jumatate dintre institutiile vasluiene nu au fost preluate inca
La Vaslui, primaria va trebui sa preia 45 de unitati de invatamint preuniversitar: 17 scoli generale, 22 de gradinite si 6 licee. "A fost constituita comisia de preluare, in care se regasesc reprezentanti ai ISJ si ai primariei. Comisia este coordonata de viceprimarul Gheorghe Grumazescu. Au fost preluate pina acum 7 scoli generale, 8 gradinite si 2 licee. Discutiile decurg bine si, cu sigurata, vom finaliza preluarea pina la finele verii. In unele locuri nu s-au semnat protocoalele din lipsa de timp sau pentru ca oamenii din invatamint se afla in concediu", ne-a declarat primarul Victor Cristea.
In bugetul pe 2000, CL Vaslui a alocat la capitolul "Invatamint" peste 17 miliarde de lei, cu aproape 5 miliarde mai mult decit pentru sectorul "Activitati Publice".
Cadrele didactice birladene sint sceptice
Peste 30 de terenuri si cladiri apartinind unitatilor de invatamint preuniversitar din Birlad vor intra in patrimoniul primariei. Cadrele didactice birladene nu vad cu ochi buni aceasta schimbare. "Cred ca ne vom lovi de multe neajunsuri. Primaria are acum o mare responsabilitate. Pentru ca treburile sa mearga bine, este nevoie de mai multa transparenta din partea celor care se vor ocupa cu finantele noastre. O idee este ca pe fiecare unitate de invatamint sa se repartizeze un anumit fond de bani. Asa vom sti cum sa-i gospodarim, in functie de nevoi", ne-a declarat profesor Stefania Popa. (Ana JITARITA, Doina RIPA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii