Lupta la "singe" pentru suprematie in scolile speciale

miercuri, 07 februarie 2001, 00:00
5 MIN
 Lupta la "singe" pentru suprematie in scolile speciale

In ultimul timp, in cele doua unitati din invatamintul special din Vaslui, Scoala Ajutatoare si Scoala pentru surzi, domneste o atmosfera extrem de tensionata. Invatatorii si profesorii ii acuza pe colegii lor, instructori educativi, de lipsa de colaborare. Acestia din urma au fost trecuti intre timp sub tutela Directiei Judetene pentru Protectia Copilului (DJPC) si au devenit asistenti sociali. Dupa opinia cadrelor didactice cu experienta in educarea copiilor cu deficiente fizice si psihice se produce o ruptura in procesul educativ al acestor copii.
Pentru ca tensiunile tind sa se amplifice, Consiliul Judetean, DJPC si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) au hotarit sa taie raul de la radacina si sa aplaneze conflictele aparute, punind taberele opozante fata in fata.
Luni, 5 februarie, la cele doua scoli au avut loc sedinte, in prezenta lui Costica Matoschi, directorul DJPC Vaslui, Ionel Stefanica Armeanu, inspectorul scolar general al ISJ si Gheorghe Stoica, presedintele Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului, insa situatia a ramas la fel de neclara. Desi cadrele didactice nu au avut curajul sa spuna in fata sefilor, parerea lor era extrem de transanta: pina ce actualii sefi de centre Severus Palasanu, de la Scoala Ajutatoare, si Elena Nafornita, de la Scoala de surzi, nu vor fi inlocuiti, nu va fi pace. Dascalii acuza aroganta acestora, care se comporta ca adevarati stapini pe mosie, ingradindu-le accesul in internat sau cantina.
Scoala sau centru de plasament?
Prin Hotarirea de Guvern 261/2000, Agentia Nationala pentru Protectia Copilului, asa cum se numea acest for la data respectiva, a preluat institutiile de invatamint special. Legea cu pricina prevedea reorganizarea acestor unitati de invatamint, transformarea scolilor speciale in unitati de tipul centrelor de plasament.
Profesorii si invatatorii au ramas la Ministerul Educatiei Nationale, restul personalului auxiliar trecind in organigrama DJPC. Desi lucrurile ar fi trebuit sa mearga in continuare la fel, personalul fiind acelasi, dupa putina vreme au aparut divergente, care au mocnit continuu ajungindu-se la conflictul actual.
Cadrele didactice cer revenirea la "status quo-ul" anterior si cu sprijin financiar de la Consiliul Judetean. Ei au mai declarat ca, de fapt, copiii inscrisi la cele doua unitati nu pot fi obiectul activitatii DJPC intrucit majoritatea au familii, foarte putini provenind de la casele de copii.
Faptul este foarte grav, in opinia dascalilor, deoarece, datorita pozitiei unor angajati ai DJPC, educatia copiilor cu deficiente fizice si psihice inscrisi in cele doua institutii este compromisa, iar toata munca lor de ani de zile, inutila. Desi recunosc schimbarile in bine, de care s-au bucurat toti copiii, intr-un timp extrem de scurt (a crescut alocatia pentru hrana, pentru haine, precum si banii de buzunar) profesorii spun ca nu se tine cont si de parerea lor, acestia avind experienta si studii in psihopedagogia copiilor cu deficiente. Rezultatul rupturii dintre cele doua parti: copiii sint preocupati doar de masa si somn, fara nici un fel de obligatii. Multi dintre ei dorm la primele ore cu capul pe banca, pentru ca acum au voie sa stea pina tirziu la televizor.
Au fost preluate si datoriile
Aparitia Ordonantei de Urgenta 192/1999 a provocat o adevarata lupta pentru patrimoniul scolilor speciale. Potrivit OUG 192 si HG 261/2000, toate unitatile de invatamint special care ingrijesc copii in regim rezidential s-au reorganizat in cadrul serviciilor publice specializate, devenind centre de tip familial, de zi sau de recuperare. Astfel, cele 182 de unitati de invatamint special din intreaga tara s-au scindat: caminele si cantinele au trecut in patrimoniul Directiilor Judetene pentru Protectia Copilului, iar salile de clasa au ramas la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Anul trecut, la nivel de judet a fost semnat un protocol de preluare a acestor unitati, protocol incheiat intre Inspectoratul Scolar Judetean si Directia Judeteana pentru Protectia Copilului, institutie patronata de Consiliul Judetean Vaslui.
In urma protocolului incheiat pe 25 august 2000, DJPC Vaslui a preluat patrimoniul scolilor ajutatoare si a celor speciale din judet. In acest act, se preciza ca DJPC preia, retroactiv, si datoriile scolilor respective, incepind cu luna iulie a anului 2000.
Dificultati la preluare
Prima unitate preluata a fost Caminul Spital de la Giurcani, unitate care apartinea Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap. Apoi au fost preluate, pe rind, Scoala Ajutatoare Negresti – cu 247 de copii cu dificultati psihice, Scoala Ajutatoare Bogesti – cu 156 de copii cu dificultati psihice; Scoala Profesionala Speciala Husi – cu 187 de copii cu deficiente psihice si fizice; Scoala pentru Surzi Vaslui – 185 de copii cu deficiente auditive; Scoala Ajutatoare Vaslui – 275 de copii. Toate aceste scoli au fost transformate in centre de plasament, fiind preluati de DJPC si 309 angajati – instructori, sefi de centre, educatori.
"Am preluat aceste institutii cu o baza materiala mai mult decit precara. Toate cladirile necesitau reparatii curente sau capitale. Problemele erau de maxima urgenta mai ales la grupurile sanitare, timplarie si asa maiu departe. Aveau restante la furnizori de alimente si combustibili. Nu le functionau spalatoriile. De pilda, la Scoala Ajutatoare din Vaslui, toata vara nu au spalat o lenjerie", ne-a declarat Costica Matoschi, directorul DJPC Vaslui.
Reprezentantii ISJ au avut retineri
Chiar daca inventarierea patrimoniului preluat era in curs, DJPC a asigurat in institutiile cu pricina hrana si imbracamintea necesara copiilor, rechizite, bani de buzunar.
"De la inceput, directorii de scoli au avut ceva retineri. Initial se spera ca nu se vor pune in aplicare ordonanta si legea care prevedeau preluarea. Pe parcurs, au inteles demersurile Directiei. Probabil ca trebuie sa mai inteleaga ca nu putem desparti procesul educational de cel de protectie si ocrotire. Directorii adjuncti au ramas sefi de centre de plasament, iar cei generali de la scolile respective au ramas in functii. La Scoala Ajutatoare si la cea pentru surzi, directorii adjuncti nu au acceptat, pentru ca trecind in subordonarea DJPC si-ar fi pierdut calitatea de cadru didactic. Cred ca ar trebui sa intelegem cu totii ca numai conlucrind putem sa le asiguram acestor copii un viitor", a mai adaugat Matoschi.
DJPC se va ocupa de programe de integrare sociala
DJPC a preluat in judet cinci institutii de la ISJ si una de la Inspectoratul Teritorial pentru Persoane cu Handicap. In toate aceste institutii au inceput lucrari de reparatii capitale, executindu-se pina acum lucrari de zeci de miliarde.
Au fost asigurate si alte facilitati inafara de hrana, dar se pare ca acest aspect a fost primul rezolvat. Daca la inceput de an scolar, copiii veneau dupa o saptamina la scoala, in anul scolar trecut, au venit chiar inainte de 1 septembrie.
In primul rind, DJPC si-a propus sa porneasca o serie de programe de reintegrare sociala si sa puna pe picioare citeva proiecte de anvergura. La Scoala Speciala Negresti, de pilda, va fi organizata o minibucatarie pentru ca elevii din aceasta institutie sa aiba si alte activitati. In proiect se afla si o minibrutarie.
"Scopul acestor actiuni este de a asigura pregatirea copiilor in paralel cu integrarea sociala. aici ar trebui sa colaboram mai bine cu Inspectoratul Scolar. Chiar si in elaborarea programelor pentru recuperarea copiilor cu handicap. Ce-i drept, ne-am ocupat mai intii de asigurarea necesitatilor de baza, dar asta nu inseamna ca am lasat. urma partea educativa", a mai adaugat si Roxana Chariton, directorul adjunct al DJPC. (Ana JITARITA, Paul TEODOR)

Comentarii