Negrestiul – zona defavorizata

miercuri, 21 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Negrestiul – zona defavorizata

In sedinta din aceasta luna a Consiliului Regional al Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, a fost ridicata din nou problema regiunilor defavorizate. Mai multe localitati din cele 6 judete care fac parte din acesta regiune au prezentat documentatii pentru acordarea statutului de zona defavorizata. Printre acestea se regaseste si orasul Negresti, localitate cu mari sanse de a primi acest statut.
Constantin Oancea, primarul Negrestiului, ne-a spus: "La sedinta la care am participat la Bacau am prezentat o fundamentare pentru acordarea acestui statut pentru Negresti. Norocul nostru, poate, a fost si faptul ca au eliminat acea conditie cu privire la rata somajului. Pina acum, pentru a putea primi acest statut, rata somajului trebuia sa fie de trei ori mai mare decit media pe tara. Noi aveam si inainte un procent destul de mare, dar nu cel cerut."
Administratia negresteana a prezentat, in cadrul Consiliului Regional, "cifrele" de referinta pe trei luni consecutiv: in iulie 2000, numarul somerilor indemnizati era de 248, al celor neindemnizati de 1.077, in timp ce numarul persoanelor care aveau un loc de munca nu depasea 2.770. Rata somajului a variat de la 47% – in iulie 2000, la 46% in august si apoi, la 45% in septembrie. In acelasi timp, la nivelul tarii, media nu depasea 10,5%.
"Aici, toate problemele sint acute"
Pentru Negresti, acordarea statutului de zona defavorizata ar insemna foarte mult. De la facilitati pe linie economica, pentru investitori, pina la programe si proiecte de imbunatatire a calitatii vietii, pentru localinici. Din cei 10.500 de locuitori ai Negrestiului, peste 3.000 locuiesc in mia de apartamente de bloc care exista in oras, in conditii care nu se potrivesc nici macar secolului XIX.
"Toate societatile comerciale care isi vor stabili aici birourile, care vor fi inregistrate aici la Registrul Comertului si care vor efectua tranzactiile prin sucursalele negrestene ale bancilor vor beneficia de scutiri de impozit pe profit, de facilitati la importul de utilaje si materii prime. Pentru intreprinderile mici si mijlocii din zona ar fi nemaipomenit", a mai spus primarul Negrestiului.
Dar cele mai mari realizari ar putea fi in domeniul infrastructurii si al amenajarilor. "M-ati intrebat care ar fi problemele cele mai acute in Negresti. Va pot spune ca aici, toate problemele sint acute: aductiunea de apa, statia de pompare, statia de epurare care impune o investitie de peste 20 de miliarde de lei pentru a deveni viabila. Oamenii din oras care stau la bloc nu mai au incalzire centrala din 1996", ne-a mai spus Oancea. Apa calda nu mai curge din 1990.
Studiile de fezabilitate pentru realizarea statiei de epurare au fost deja demarate. Aductiunea de gaz metan se afla in faza de proiect, investitie care ar putea fi inceputa in toamna acestui an. (Ana JITARITA)

Comentarii