Rezidentii mai au de asteptat banii

luni, 12 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Rezidentii mai au de asteptat banii

Zilele acestea, a sosit la redactie o scrisoare semnata de citiva parinti ai medicilor rezidenti incadrati la Spitalul de Adulti Birlad, care isi desfasoara activitatea si fac specializari in diverse clinici universitare din Iasi. Nici macar leafa pe ianuarie nu fusese data. In scrisoare se arata ca Spitalul de Adulti Birlad justifica intirzierea platilor prin faptul ca nu s-au incheiat contractele pentru rezidenti intre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui si spital.
Care este viitorul rezidentilor?
"Au mai motivat si faptul ca CJAS a trimis o adresa prin care a dispus ca plata salariilor medicilor rezidenti sa fie efectuata din resurse proprii, ceea ce nu se poate realiza intrucit la acest capitol spitalul este total lipsit de fonduri. S-a luat legatura cu CJAS, dar acesta a motivat ca nu s-a incheiat un protocol cu Ministerul Sanatatii pentru plata medicilor rezidenti. S-a mai luat legatura si cu Directia de Sanatate Publica Vaslui, care a motivat neplata salariilor din lipsa fondurilor. In aceasta situatie, cei care au fost sacrificati si neluati in calcul sint medicii rezidenti, aceeasi situatie avind loc si in cursul anului 2000", se arata in scrisoare.
Parintii sustin, pe buna dreptate, ca si-au tinut "odraslele" timp de 6 ani in facultate si ca acestia n-au nici o satisfactie. O alta problema pe care au ridicat-o parintii este ca in Vaslui medicii rezidenti au salarii mult mai mici decit cei din alte judete, desi au aceeasi pregatire si aceeasi vechime. Diferentele se pastreaza si in cazul celorlalte spitale din judet.
"Cum este posibil ca un om de virsta lor sa se intretina cu astfel de salarii tinind cont ca locuiesc in alta localitate, sa intretina si o familie, daca o au, sa-si mai cumpere publicatiile si tratatele nou aparute in domeniul medical? Acesti tineri deja stresati, deja privati de orice, mai pot deveni specialistii viitorului? Care viitor?", se arata in finalul scrisorii.
"Sa-i plateasca cei care i-au cautat!"
Am incercat sa aflam de la conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, institutie care se ocupa pina la mijlocul anului trecut de plata salariilor rezidentilor, care va fi soarta acestora.
Narcis Gafton, directorul DSP Vaslui, ne-a declarat: "Legea prevede ca Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) se ocupa exclusiv de rezidenti. Pe de alta parte, un rezident este un medic care face o pregatire si CJAS nu plateste pregatirea profesionala a cuiva, ci doar serviciile medicale. Cred ca ar trebui sa-i plateasca cei care i-au cautat si care au scos posturile la concurs. Colegiul Medicilor a incercat sa mareasca taxa platita de ceilalti medici pentru a crea un fond de solidaritate pentru medicii rezidenti. Nu a vrut nimeni. In concluzie, deocamdata nu se stie nimic."
Vidul legislativ
Pina la acesta data, CJAS Vaslui nu a primit banii alocati de CNAS pentru acoperirea salariilor pe care trebuie sa le primeasca rezidentii.
"In normele de contractare, in baza carora s-au semnat contractele cu spitalele, nu exista ceva care sa prevada acest lucru. Exista un vid legislativ, ce-i drept. Am abordat in cel putin doua discutii cu conducerea Casei Nationale problema rezidentilor. Cei de la CNAS au spus ca, in cel mai scurt timp, se va rezolva aceasta situatie. Exista pareri ca ar trebui sa-i plateasca spitalele, din fondurile deja existente. Eu nu pot sa-i oblig", ne-a declarat Marian Albu, directorul CJAS Vaslui. (Ana JITARITA)

Comentarii