Rezidentii regreta ca s-au apucat de medicina

sâmbătă, 24 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Rezidentii regreta ca s-au apucat de medicina

Din luna decembrie a anului trecut, medicii rezidenti angajati ai spitalelor din judet nu au mai primit nici un leu. De aproape trei luni, rezidentii fac munca voluntara, in speranta ca nu vor fi uitati chiar cu totul de responsabilii(?!) din Ministerul Sanatatii si Familiei. Nimeni nu stie ce se va intimpla si cine ar trebui sa le plateasca lefurile celor mai buni dintre cei care au invatat timp de sase ani cum sa salveze oameni.
Pasati de la minister la directiile de sanatate publica, de la casele de asigurari la spitale, medicii rezidenti nu mai stiu care le va fi viitorul.
In contractele de finantare incheiate intre spitale si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui exista o clauza care atesta ca in sumele alocate pentru spitale nu sint cuprinse si fonduri pentru plata medicilor rezidenti si stagiari. Prin urmare, conducerile spitalelor asteapta ca aceste fonduri sa le fie repartizate separat, pentru a avea cu ce plati salariile acestora.
"Nu este moral"
La Spitalul Judetean Vaslui, salariile rezidentilor sint blocate de pe 30 decembrie 2000. "Nici CJAS si nici Casa Nationala sau Ministerul Sanatatii nu stiu de unde vor fi alocati banii. Am avut o convorbire cu conducerea CJAS Vaslui, care ne-a spus sa nu efectuam nici un fel de plata catre rezidenti. Ei nu ne dau bani pentru plata rezidentilor pentru ca nu au fost prinsi in buget. Oricum, nu aveam de unde sa-i platim pentru ca nu avem bani nici pentru salariile medicilor de la noi. Cred ca problema nu este nici morala, nici neaparat financiara . Este o problema administrativa. Din ce traieste acest om, rezidentul? Este, categoric, o atitudine incorecta. Ar trebui sa se ia o masura cit se poate de curind. Nu este moral", ne-a spus Gheorghe Dascalu, directorul Spitalului Judetean Vaslui.
La Spitalul municipal Husi situatia este aceeasi. Si asa bugetul acordat spitalului acopera doar 70% din cheltuielile salariale si materiale ale unitatii.
"Ca medic nu vreau sa acuz pe nimeni. Ca om, vreau sa spun ca nu este normal. Au nevoie de carti, de bani pentru mincare, sa-si intretina familiile. Trebuie sa se gaseasca o solutie", ne-a declarat Mihaela Beschieru, directorul spitalului husean.
160 de milioane de lei – leafa lunara a rezidentilor birladeni
Problema platii medicilor rezidenti a fost discutata si in sedinta de marti, 20 martie, a Consiliului de Administratie (CA) al Spitalul de adulti Birlad. Unitatea a incheiat contracte de munca cu 45 de rezidenti si patru stagiari.
Zenovia Zavate, seful Serviciului RUNOS al spitalului birladean, ne-a spus: "Personal am ridicat aceasta problema in consiliu din cauza ca, in conformitate cu OG 259/2000, consider ca plata rezidentilor trebuie facuta de catre Spitalul de adulti, care a incheiat contractele cu medicii rezidenti si stagiari respectivi. Actul normativ nu prevede insa si sursele de finantare. OG 259 precizeaza doar ca la contractele incheiate se vor lua in calcul si serviciile medicale prestate de acestia, dar nici pentru asta nu sint mentionate sursele de finantare. Insa, medicii rezidenti sint in clinici universitare si nu lucreaza efectiv la noi."
Spitalul birladean are nevoie de aproximativ 160 milioane de lei pe luna pentru plata rezidentilor. CA hotarise sa reia, in cursul zilei de ieri, demersurile la CJAS Vaslui si Directia de Sanatate Publica pentru a obtine fondurile necesare.
Directorii de spitale pot ajunge in instanta
Ultimele informatii pe care le-am putut afla despre acest subiect dateaza de ieri. Medicul rezident Dan Tesloianu, vicepresedinte al Camerei Federative a Medicilor Iasi, a declarat ca ministrul Sanatatii si Familiei pune tot mai acut problema platii acestor medici, mai ales ca doar in judetul Vaslui situatia este dramatica: "Daca nu au bani sa-i plateasca, de ce i-au mai angajat? Nu i-a bagat nimeni pe git. Am tot facut memorii la minister si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cred ca cea mai corecta atitudine, pentru ca rezidentii nu sint obligati sa faca munca voluntara, ar fi sa-i dea in somaj. Situatia este destul de grava si exista chiar posibilitatea ca directorii institutiilor sanitare care nu i-au platit sa fie chemati in instanta. Saptamina viitoare, cel tirziu, va fi rezolvata problema rezidentilor." (Ana JITARITA, Carmen STEFANESCU)

Comentarii