Vedetele Taberei de Creatie de la Cucuteni

vineri, 22 august 2008, 00:31
4 MIN
 Vedetele Taberei de Creatie de la Cucuteni

 

Dupa prima surpriza a taberei din acest an a artistului plastic Ghenade Popescu care a carat pina la Cucuteni timp de sase zile o mamaliga uriasa, cu un fond de 2/3 metri, aproape de incheierea editiei din acest an, artistii pregatesc de zor operele care ii vor reprezenta. De cum intri in tabara te intimpina fiecare de la locul sau de creatie, ori prin opera la care lucreaza ori chiar prin prezenta: in partea dreapta vestita mamaliga, exact linga ea se pregatesc peretii unor cabine de telefon.

 

 

 

Daca te uiti in mijlocul taberei poti observa niste caluti bizari din lut, desprinsi parca din basme, care asteapta sa fie incinsi, un tron urias din lemn si putin mai in lateral o casuta fara peretele din fata, care ascunde un cuptor din lut, unde se introduc diverse vase, mai mari sau mai mici, unele peste altele, dar rinduite cu pricepere, gata de a fi incinse multe ore in sir.

In camera urmatoare, de unde parca de-abia au iesit olarii, alte sute de vase, obiecte glazurate asezate pe o masa imensa, dar si pe lateral, masti ingenioase, un adevarat muzeu. Imediat mai sus l-am intilnit pe sculptorul Iosif Tasi, care pregatea niste bucatele din lemn, dreptunghiulare, colorate in rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet, care urmau sa devina parti ale uriasului tron din lemn. "Tronul va reprezenta steagul expozitiei, un steag solid, pe care nu-l poate zdruncina orice vint si care va fi impodobit cu toate culorile", a declarat Iosif Tasi.

Am vizitat apoi expozitia sa de carte sculptata, pe care a prezentat-o la vernisajul taberei, o expozitie in care cartea este tema centrala, de exemplu: un mic pian cu partile laterale sub forma unor partituri sau un mic altar sculptat. Pe partea cealalta de strada, in spatele primariei si-au improvizat un atelier Eugen Petri si Ghenade Popescu. Un urias obiect din lemn sculptat, cu trei membre, pare sa reprezinte tema Zburatorului, o tema mai veche in creatiile artistului. "Face parte din ciclul icarilor, care reprezinta sacrificiul oamenilor din dorinta de a zbura si este o lucrare de arta monumentala", a declarat Eugen Petri.

Pentru expozitia ROGVAIV si-a ales culoarea albastru, in care a redat un gardut. "Gardutul va fi pus in jurul unei balti din apropiere, ca semn de protectie a mediului, a biosistemului. Albastrul este culoarea mea preferata si va reprezenta apa si cerul", a spus Eugen Petri.

La citiva metri mai incolo, Ghenade Popescu lucra la un jug, sculptat in lemn si acoperit cu faina de porumb, in care era incorporata o tastatura, un proces de "inmamaligare", cum l-a denumit el, deci simbol al culorii galben. "Jugul este tot un simbol al rabdarii, caracteristica a spatiului moldovean, uneori inutila, dar datorita careia am supravietuit ca popor", a spus Ghenade Popescu.

Grupul focAR, compus din Alina Tudor si Razvan Neagoe a zugravit in grafitti ceea ce urmau sa devina usile unei cabine telefonice. "Am ales un proiect pentru culoarea verde, doua cabine de telefon, una care reprezinta mediul rural, cu o casa taraneasca in interior si o alta care reprezinta mediul urban, cu niste blocuri, iar duminica vom realiza niste interviuri intre cele doua cabine. Vrem sa aratam cum afecteaza incalzirea globala urbanul si ruralul, este un proiect ecologist. O sa mai ridicam si o casa, de aproximativ 1,70 de cm, un proiect pe care il vom realiza cu copiii", au declarat ei.

Ionela Mihuleac, presedinta Asociatiei Ars si coordonatorul anual al expozitiei a fost cea care a umplut cuptorul de lut cu vase. "Sint lucrari de sine statatoare sau parti componente din alte lucrari, pe care trebuie sa le asezam. Ele vor sta in cuptor vreo opt ore, dar apoi trebuie sa mai asteptam pina se raceste, de doua ori mai mult fata de cit a durat sa-l incingem", a spus ea.

Curcubeul va fi intregit de instalatia de reprodus sunete a Virginiei Toma, respectiv culoarea oranj, alaturi de calutii fantastici, care urmau sa devina rosiatici, o alta lucrare din metal cu sticla, inspirata dintr-un decor cucutenian, realizata de Ramon Sadica ca proiect pentru culoarea rosu. Oana Todirica a realizat un proiect pentru culoarea violet, constituit din pernite de stat la taifas, cu flori, din material textil.

Ca in fiecare an, la ateliere au participat si copiii din Cucuteni. "Anul acesta au fost aproximativ 52 de copii, in 4 grupe, care au ajutat la sculptura, unii au exersat diverse tehnici, altii au chiar o pasiune pentru arta", a declarat Ionela Mihuleac. Toate operele vor fi expuse, in faza lor finala si in locul potrivit duminica, ultima zi a taberei Internationale de Creatie "Cucuteni", care se va incheia cu un foc de tabara, in prezenta Ansamblului de dansuri experimentale "Coconitele", din Iasi. 

Comentarii