Virstnicii, mai multi cu 40%

Subtitlu

miercuri, 11 noiembrie 2009, 22:19
6 MIN
 Virstnicii, mai multi cu 40%

Aceasta evolutie demografica se explica, pe de o parte, prin progresele medicinei, care au scazut mortalitatea, pe de alta parte, prin scaderea nivelului de trai, care a dus la scaderea natalitatii. Cifrele arata ca Romania va avea in curind o mare problema cu fondul de pensii. Se va intimpla cind actualii copii vor ajunge maturi si vor trebui sa contribuie pentru pensiile celor activi acum. Vom aduce si noi muncitori din est, cum aduc acum romani la munca tarile occidentale? 

 

Iasul este mai batrin decit era acum 20 de ani. Daca in martie 1989 populatia cu virsta peste 60 de ani din judetul Iasi numara putin peste 100.000 de persoane, la inceputul acestui an numarul inregistrat era cu aproape 40% mai mare. Mai grav, numarul tinerilor este in continua scadere din 1989, acum fiind in Iasi cu o treime mai putine persoane sub 18 ani decit erau inainte de Revolutie.

Conform datelor statistice, in Romania a crescut durata medie de viata in contextul in care a scazut natalitatea. Medicii explica aceste lucruri prin progresele pe care le-a inregistrat medicina in ultimii 20 de ani, dar si prin schimbarea conditiilor de trai.

Mai multi batrini, mai multe femei

La data de 17 martie 1989, statisticile au inregistrat in Iasi 100.530 de persoane care aveau virsta peste 60 de ani. De la an la an, numarul persoanelor care se incadreaza in acest interval de virsta a crescut. O crestere semnificativa se poate observa in primii zece ani de la Revolutie. Drept urmare, la inceputul anului 2000 se inregistrau la Iasi 134.475 de persoane ale caror virste treceau de 60 de ani. Cele mai multe dintre acestea, respectiv aproape 76.000, erau femei.

Numarul barbatilor cu virste peste 60 de ani depasea la acea vreme cu putin numarul de 58.000. Populatia care se incadreaza la aceasta categorie de virsta a continuat sa creasca numeric si in urmatorii zece ani, chiar daca mai putin vizibil ca inainte. Astfel, la inceputul acestui an, in judetul Iasi erau inregistrate 137.929 de persoane care au virste peste 60 de ani. Diferenta dintre femei si barbati se mentine in continuare la aproximativ 20.000 tot in favoarea primelor.

De altfel, conform datelor de la Institutul National de Statistica, a crescut in ultimii 20 de ani si durata medie de viata. Daca in perioada Revolutiei media de viata la barbati era de 66,53 ani, iar la femei era de 72,65 ani, cifrele au crescut pina in 2006, cind durata medie de viata in cazul barbatilor era de 68,7 ani, in timp ce la femei se inregistra 75,8 de ani.

Progresele din medicina explica cresterea mediei de virsta

Medicii explica procesul de imbatrinire a populatiei atit prin faptul ca a scazut natalitatea, cit si prin faptul ca in ultimii 20 de ani s-au inregistrat progrese in medicina, iar populatia a inceput sa-si schimbe mentalitatea in ceea ce priveste metodele de tratament.

"Au aparut in ultimii ani metode mai eficace in combaterea anumitor afectiuni, metode care ii permit pacientului o mai buna gestionare a propriei stari de sanatate. Este vorba de metode noi, pe care nu le practicam in urma cu 20 de ani, si care acum prelungesc viata pacientului", a declarat prof.dr. Carol Stanciu, medic in cadrul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi.

Boli care inainte nu se tratau deloc si duceau inevitabil la moartea pacientului, chiar la virste tinere, se trateaza astazi cu succes, mai ales daca sint diagnosticate la timp. "Oamenii mureau din cauza stenozei esofagiene in urma cu ceva ani. Acum se intervine endoscopic si pacientul traieste. Din cauza multor boli se murea pentru ca nu putea fi sustinuta inima pe durata unei interventii chirurgicale. Acum se poate face acest lucru, ceea ce a scazut mult mortalitatea", a mai spus prof.dr. Stanciu.

In acelasi timp, medicii cred ca a inceput sa se schimbe semnificativ si mentalitatea oamenilor, mai ales cei care locuiesc in mediul rural. Astfel, bolnavul nu mai sta acasa "sa moara in patul lui", ci vine la spital si incearca diverse metode pentru a-si prelungi viata. O parte din meritul in acest caz revine multitudinii de surse de informare care exista acum. "Lumea citeste, este mai informata, cauta ce o intereseaza pe internet si afla ca unele boli nu sint sau nu mai sint mortale, si vine sa se trateze", a adaugat prof.dr. Carol Stanciu.

Printre copii predomina baietii

In acelasi timp, statisticile de la nivelul judetului arata o scadere alarmanta a numarului de tineri. Cifrele arata un numar din ce in ce mai mic de copii. Fata de 1989, populatia sub 18 ani a scazut cu mai bine de o treime. Daca la categoria celor peste 60 de ani se inregistreaza mai multe femei, la cei sub 18 ani lucrurile stau exact invers.

Conform datelor oficiale, la Iasi se nasc mai multi baieti decit fete. Astfel, in 1989, erau in judetul Iasi 311.731 de persoane cu virste sub 18 ani, 158.571 fiind baieti, restul de 153.160 fiind fete. Numarul total a scazut de la an la an, ajungindu-se la inceputul acestui an la 206.132 de persoane care nu au mai mult de 18 ani. Diferenta dintre baieti si fete se mentine la aproximativ 5.000, dar in favoarea baietilor, de aceasta data.

Specialistii isi explica aceste cifre prin faptul ca de-a lungul vremii s-au schimbat prioritatile in majoritatea familiilor. Femeile sint acum mult mai emancipate decit in urma cu 20 de ani, si nu se mai multumesc doar sa fie casnice, sa aiba grija de copii si de gospodarie.

"Unul din motivele din cauza caruia a scazut natalitatea este reprezentat si de faptul ca acum femeile sint mult mai interesate sa aiba o cariera profesionala de succes. Din aceasta cauza de multe ori amina nasterea unui copil sau se limiteaza la o singura sarcina", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

Pensiile celor activi acum, in pericol

Analizind datele statistice, specialistii spun ca un efect al imbatrinirii populatiei este povara mai mare pe bucata de populatie care este activa si care plateste taxe si impozite la stat, dar mai ales care contribuie la fondul de pensii.

Problema care se pune in acest context este cind va incepe Romania sa resimta acest dezechilibru demografic si in buzunar? Caci este clar ca, atunci cind actualii copii vor deveni angajati, iar actualii angajati vor ajunge pensionari, fondul de pensii al statului, si asa dezechilibrat in acest moment, va fi in pericol real de a nu mai putea face plati. De altfel, cu o astfel de problema se confrunta acum statele occidentale, care au fost nevoite sa accepte import de muncitori din estul continentului, in ciuda opozitiei populatiei. Ne vom confrunta si noi, peste ani, cu importul de muncitori dinspre est si ii vom huli la fel cum sint huliti romanii in Italia? Foarte posibil.

"Este greu de prevazut ce va fi in Romania peste inca 20 de ani. Daca economia va merge bine si salariile vor creste, contributiile la bugetul statului vor fi pe masura. In acelasi timp, ar putea sa creasca si numarul de salariati care sa poata sustine partea de populatie care nu mai munceste. Noi avem acum 175.000 de oameni care platesc asigurari sociale si care ar sustine 143.000 de pensionari, oameni care au drept de pensie stabilit in sistemul public, dupa ce au lucrat la stat. Alti 40.870 sint pensionari agricoli, platiti direct din bugetul de stat", a declarat Adriana Grecu, director al Casei de Pensii Iasi.

Pericolul unui dezechilibru demografic

Conform Comisiei Nationale pentru Populatie si Dezvoltare, nu scaderea in sine a numarului populatiei este evolutia cea mai ingrijoratoare, ci faptul ca acestei evolutii i se asociaza o degradare continua a structurii pe virste. Apare astfel pericolul dezechilibrului demografic grav al tarii care determina dezechilibre economice si sociale grave.

In "Cartea verde a populatiei" publicata in 2006 se precizeaza ca printre cauzele scaderii natalitatii, si implicit a imbatrinirii populatiei, se numara scaderea nivelului de trai, somajul, incertitudinea si stresul specifice perioadei de tranzitie.

Cea mai sigura metoda de a creste natalitatea si de a preveni astfel degradarea populatiei este, conform specialistilor, cresterea nivelului de trai.

Comentarii